{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > De bevalling > 41 weken zwanger, wat nu?

Advies > Bevalling > De bevalling > 41 weken zwanger, wat nu?

41 weken zwanger, wat nu?

En dan ben je 41 weken zwanger en loop je nog steeds met een dikke buik met daarin een kindje die nog geen haast heeft om geboren te worden.

Afbeelding blog '41 weken zwanger, wat nu?'
41 weken zwanger, wat nu? Al maandenlang heb je kunnen genieten van je alsmaar dikker wordende buik, maar het wiegje staat nog steeds leeg te wachten. Al vanaf 37 weken staat het ziekenhuistasje klaar en ben je paraat om te gaan bevallen. En dan ben je 41 weken zwanger en loop je nog steeds met een dikke buik rond met daarin een kindje dat nog geen haast heeft om geboren te worden.


41 weken zwanger..wat nu?   

41 weken zwanger: plan van aanpak

Er doen veel fabeltjes de ronde over middeltjes die de bevalling zouden kunnen opwekken. Van het eten van het hart van ananas, sex tot aan fietsen over hobbelweggetjes. Van dat alles is niet bewezen dat het kan helpen. Wanneer je 41 weken zwanger bent, wordt vaak in overleg met de verloskundige een 'plan van aanpak' gemaakt en wordt gekeken hoe de bevalling toch in gang kan worden gezet. Tot 42 weken kan je thuis bevallen, daarna wordt je overgedragen aan het ziekenhuis aangezien de risico’s groter worden. Er wordt dan ook gekeken of de placenta en de baby nog in goede conditie zijn en of er nog voldoende vruchtwater is. Vaak wordt bij 42 weken de bevalling ingeleid. Om dit te voorkomen kan de verloskundige nog een aantal dingen doen om de bevalling te stimuleren zodat je toch nog met eigen verloskundige en eventueel thuis kunt bevallen.   

Strippen

De verloskundige zal eerst voorstellen om te gaan strippen. Vaak wordt dit ook wel voor de 41 weken gedaan, maar dan is het minder effectief gebleken. Hierbij worden de vliezen wat losgewoeld van de baarmoedermond zodat het hormoon prostaglandines vrijkomt, wat de bevalling op gang kan brengen. Binnen 24 uur zou dit effect moeten hebben. Mocht dit niet het geval zijn dan kan dit na twee dagen nog een keer herhaald worden. Aan strippen zitten geen risico’s verbonden en ook al leidt het niet tot bevallen, het zorgt er vaak wel voor dat de baarmoedermond rijper wordt. Dit is weer een voordeel voor het geval inleiden wel nodig is.   

Vliezen breken

Wanneer strippen niet het beoogde resultaat oplevert kan vanaf het moment dat je 41 weken zwanger bent, besloten worden om de vliezen te breken. Vaak komen daarna de weeën spontaan op gang. Mocht dit binnen 8 uur niet het geval zijn dan is doorverwijzing naar het ziekenhuis alsnog noodzakelijk. De bevalling wordt dan kunstmatig op gang gebracht. Maar dan is wel alles geprobeerd. Ook als blijkt dat het vruchtwater tijdens het breken van de vliezen groen of bruin is, is doorverwijzing naar het ziekenhuis nodig. Het kan dan zijn dat de baby het benauwd heeft gehad. Zowel strippen als vliezen breken is alleen mogelijk indien er al wat rijping heeft plaatsgevonden in de baarmoedermond of er enige ontsluiting is. Mocht dit niet het geval zijn dan is inleiden in het ziekenhuis vaak de enige oplossing om de bevalling in gang te zetten. Na 41 weken is er één troost, binnen een week zal jouw kindje geboren worden.   


Ben jij ook 41 weken zwanger geweest? Hoe is jouw bevalling op gang gekomen? Reageer hier! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je