{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > Anticonceptie > Sterilisatie bij vrouwen

Advies > Bevalling > Anticonceptie > Sterilisatie bij vrouwen

Sterilisatie bij vrouwen

Bij een sterilisatie van de vrouw worden de eileiders afgesloten. De eicellen die iedere maand vrijkomen, kunnen dan niet meer in de baarmoeder terecht komen.

Afbeelding blog 'Sterilisatie bij vrouwen'
Wanneer je als vrouw zeker weet dat je geen kinderen meer wenst te krijgen zijn er verschillende opties. Uiteraard kun je anticonceptiemiddelen blijven gebruiken, maar wanneer je zeker weet dat jullie gezin compleet is, kun je kiezen voor een definitieve stap; namelijk sterilisatie. De meeste stellen kiezen voor sterilisatie bij de man, maar sterilisatie bij de vrouw is ook mogelijk. Bij een sterilisatie van de vrouw worden de eileiders afgesloten. De eicellen die iedere maand vrijkomen, kunnen dan niet meer in de baarmoeder terecht komen en komen op deze manier dus niet meer in contact met spermacellen. Hierdoor vindt er geen bevruchting meer plaats.   

Verschillende vormen van sterilisatie bij vrouwen

Een sterilisatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. In bijna alle gevallen worden de eileiders afgesloten met clips (filshieclips) of ringetjes (faloperingen), maar in sommige gevallen zijn de eileiders te dik en moeten ze worden afgebonden. Ook kunnen de eileiders dichtgebrand worden, dit noemen ze ook wel coagulatie. De clipjes en ringetjes bieden eigenlijk evenveel veiligheid, alleen bij het dichtbranden blijft de kans op zwangerschap wel hoger.   

Sterilisatie via de buikwand

De sterilisatie wordt via een snede in de buikwand uitgevoerd, te vergelijken met een keizersnede. De arts maakt dan 2 sneetjes, 1 bij de navel en 1 bij de rand van het schaamhaar. Door lucht in de buik te pompen gaat deze bol staan en kunnen ze de ingreep gemakkelijk uitvoeren. Na de ingreep laat de arts de lucht weer uit de buik lopen en maakt hij deze sneetjes dicht door middel van hechtingen. Dit alles duurt gemiddeld een half uur. Meestal mag je dezelfde dag weer naar huis en krijg je een vervolgafspraak om de hechtingen te laten verwijderen.   

Sterilisatie via een hysteroscopie, ook wel de Essure methode genoemd

Bij deze vorm van sterilisatie wordt een kijkbuis (hysteroscoop) via de schede van de vrouw naar binnen gebracht en wordt er een veertje op beide eileiders geplaatst zodat deze afgesloten worden (dit gebeurt gemiddeld na 3 maanden door middel van littekenvorming) Deze ingreep is nog vrij nieuw en er is nog niet veel duidelijk over de werkzaamheid na een langere periode. Toch kiezen tegenwoordig steeds meer vrouwen voor deze methode. Tijdens deze vorm van sterilisatie is een narcose of verdoving niet nodig. Deze vorm van sterilisatie duurt ongeveer een half uur en kan aanvoelen als een menstruatieachtige pijn. Na deze ingreep zal de arts een foto laten maken om te beoordelen of de ingreep gelukt is. Hierna mag je gewoon naar huis.   

Hoe verder na de sterilisatie?

In principe ben je na sterilisatie via de buikwand direct niet meer vruchtbaar, na  de sterilisatie via de schede, duurt dit gemiddeld 3 maanden. Een sterilisatie geeft nooit 100% garantie, maar de kans is zeer klein (0,5 tot 2%) dat je toch weer zwanger raakt. Een eventuele hersteloperatie geeft maar weinig zekerheid en is alleen mogelijk na een sterilisatie via de buikwand. Herstel na een sterilisatie via de Essure methode is niet meer mogelijk. De meeste vrouwen hebben veel pijn na de sterilisatie, met name aan en rondom de buik. Doe even een paar dagen heel rustig aan en neem pijnstillers.   

Tot slot

Denk altijd heel goed na of je klaar bent voor deze definitieve stap. Neem geen overhaaste beslissingen en bedenk goed of je er echt achter staat. Een hersteloperatie is in principe niet mogelijk en geeft maar een hele kleine kans op een nieuwe zwangerschap. Laat je goed voorlichten door je gynaecoloog en bespreek welke vorm van sterilisatie bij je past en mogelijk is. Neem ruim de tijd om deze beslissing te maken. Check van te voren bij je zorgverzekeraar of de sterilisatie wel vergoed wordt, zodat je niet voor onvoorziene grote kosten komt te staan. 


Overweeg jij om een sterilisatie te ondergaan? Reageer hieronder!

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je