{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > Anticonceptie > Sterilisatie bij mannen

Advies > Bevalling > Anticonceptie > Sterilisatie bij mannen

Sterilisatie bij mannen

Wanneer je zeker weet dat jullie echt geen kinderen meer willen krijgen, kun je sterilisatie overwegen. Bij mannen word dit ook wel vasectomie genoemd.

Afbeelding blog 'Sterilisatie bij mannen'
Wanneer je zeker weet dat je geen kinderen meer wenst zijn er verschillende opties. Uiteraard kan jijzelf of je partner anticonceptiemiddelen blijven gebruiken, maar wanneer je zeker weet dat jullie echt geen kinderen meer willen krijgen, kan je sterilisatie overwegen. Bij mannen word dit ook wel vasectomie genoemd.   


Hoe gaat de sterilisatie/vasectomie in zijn werk?

Sterilisatie bij de man is geen grote ingreep en is relatief makkelijk uit te voeren. Alhoewel sterilisatie bij de vrouw ook mogelijk is, wordt daarom meestal voor sterilisatie bij de man gekozen. Voordat de ingreep begint wordt de huid onder de balzak aan beide kanten verdoofd, waarna hierna de ingreep plaats zal vinden. Tijdens de sterilisatie worden de beide zaadleiders doorgesneden, hierna ingekort en vervolgens afgebonden. Hierdoor kunnen de zaadcellen die voor een bevruchting zorgen, niet meer naar buiten komen tijdens een zaadlozing. Meestal vind sterilisatie plaats in het ziekenhuis en de ingreep duurt gemiddeld een half uur. Je mag dezelfde dag gewoon naar huis en er wordt aangeraden om enkele dagen rustig aan doen.   


Hoe verder na de sterilisatie

Je bent als man nog zo’n 2 tot 3 maanden vruchtbaar na de sterilisatie. Het duurt een tijd voordat alle levende zaadcellen uit het zaadvocht verdwenen zijn en hierdoor kan je nog vruchtbaar zijn. Hou hiermee rekening door in die periode ook anticonceptie te gebruiken. Na ongeveer 3 maanden zal de arts het zaadvocht onderzoeken om te testen of er nog levende zaadcellen aanwezig zijn. Zodra er geconstateerd is dat dit niet het geval is, kan je er vanuit gaan dat de ingreep geslaagd is. Verder hoef je als man niet bezorgd te zijn dat je seksuele gevoelens anders zullen worden. De ingreep heeft geen enkele invloed op je libido, het krijgen van een erectie of klaarkomen. Dit zal gewoon hetzelfde blijven als voor de ingreep. 


Sterilisatie; de beslissing

Bespreek altijd goed met je partner, of indien er geen partner is, of je er voor de volle 100% achter staat. Een sterilisatie is een definitieve beslissing. In zeldzame gevallen kan het gebeuren dat de zaadleiders na jaren weer aan elkaar gaan groeien, dit komt gemiddeld bij 1 op de 200 mannen voor. Daarom kan je ervan uit gaan dat sterilisatie een erg veilige vorm van anticonceptie is. In sommige gevallen is een hersteloperatie wel mogelijk. Maar de kans op vruchtbaarheid na deze hersteloperatie blijft erg klein en een zwangerschap is dan vaak alleen nog mogelijk met behulp van bepaalde vruchtbaarheidsbehandelingen.   

Denken jullie aan sterilisatie? Reageer ook! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je