{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Voeding > Welke soorten flesvoeding zijn er

Advies > Baby > Voeding > Welke soorten flesvoeding zijn er

Welke soorten flesvoeding zijn er

Welke flesvoeding is het beste? In dit artikel vertellen we je over alle soorten flesvoeding en welke flesvoeding het beste past bij jouw baby.

Afbeelding blog 'Welke soorten flesvoeding zijn er'

Kwaliteit flesvoeding

In de Voedsel en Warenwet is de samenstelling waaraan flesvoeding moet voldoen vastgelegd. Voordat de voeding op de markt mag komen is het dus uitvoerig en zorgvuldig getest. Er zijn verschillende merken en huismerken flesvoeding te koop, deze verschillen dus niet echt van elkaar wat betreft de gehaltes aan voedingsstoffen die ze bevatten. Het grootste verschil zal te zien zijn in de prijs, en deze uit zich dus niet in kwaliteit, maar wel in zaken als verpakkingen en promotie. De smaak kan wel verschillen, als je overstapt op een ander merk kan het zo zijn dat je baby even moet wennen.

Overigens mag er geen reclame gemaakt worden voor flesvoeding voor baby’s tot 6 maanden, omdat de overheid het gebruik van kunstvoeding wil ontmoedigen. Borstvoeding geeft een baby de meeste voedingsstoffen en versterkt het immuunsysteem op een natuurlijke manier. Bij borstvoeding moet je wel extra vitamine K druppeltjes geven, deze vitaminen zitten al in de flesvoeding. Zolang je kind meer dan 500 ml voeding krijgt, hoef je geen extra vitamine K te geven. Vitamine D moet je ongeacht de toevoeging aan de flesvoeding tot 4 jaar wel extra geven.

Soorten flesvoeding

Er zijn niet alleen verschillende merken te koop, maar er zijn ook nog diverse soorten flesvoeding.

Allereerst zijn er verschillende leeftijdscategorieën:

  • Zuigelingenmelk, dit is de flesvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden. Dit is qua samenstelling zoveel mogelijk aangepast aan borstvoeding en bevat daarnaast de extra vitamine die je zelf niet meer apart hoeft te geven.
  • Opvolgmelk. Vanaf 6 maanden verandert de behoefte van je kindje aan voedingstoffen. Je mag ook bijvoeding gaan geven. Opvolgmelk is hierop aangepast en bevat meer ijzer, sommige vitamines en energie dan de zuigelingenmelk.
  • Groeimelk. Als je kindje 1 jaar is mag je overgaan op gewone halfvolle melk. Je kunt ook kiezen voor groeimelk. Hierin zijn ook extra vitaminen en mineralen toegevoegd die belangrijk zijn voor je kind. Eet je kindje voldoende en gevarieerd dan is deze groeimelk niet noodzakelijk.
  • Peutermelk. Voor peutermelk, vanaf 2 jaar, geldt hetzelfde als voor groeimelk. Het is niet noodzakelijk als je peuter voldoende melk drinkt en gevarieerd eet.

Typen flesvoeding

Elke baby heeft verschillende behoeftes. Voor sommige baby’s is gewone standaard flesvoeding niet voldoende of geschikt. Er zijn daarom verschillende soorten voeding op de markt. Onder standaard flesvoeding vallen de standaard zuigelingenmelk en de groeimelk voor baby’s die geen moeite hebben met deze gewone babymelk. Toevoegingen aan de standaard melk zijn tegenwoordig bijzondere vezels: prebiotica en probiotica. Prebiotica zijn voedingsvezels, die de ontlasting zachter maken en de frequentie van de ontlasting verhogen. Probiotica zijn een type bacteriën die mogelijk een gunstig effect hebben op de afweer van baby's.

Flesvoeding tegen spugen

Voor baby’s die heel erg veel spugen is er flesvoeding die wat dikker is gemaakt met johannesbroodpitmeel. Dat is een natuurlijk middel, waardoor de voeding in de maag wat dikker wordt en lastiger omhoog kan komen. Ook is de eiwitverhouding in deze voeding anders, waardoor het langer in de maag blijft liggen.

Flesvoeding bij krampjes, moeizame ontlasting en tegen (licht) spugen

Voor baby’s met spijsverteringsproblemen, zoals bovenstaand, zijn er ook speciale voedingen. Ook hier is johannesbroodpitmeel aan toegevoegd om de ontlasting zachter te maken.

Flesvoeding voor hongerige baby's

Soms krijgt je baby genoeg voeding en groeit hij goed, maar blijft hij toch ontevreden. Misschien heeft hij dan honger. Dit kan zich uiten in veel huilen, slecht slapen, veel sabbelen op de vuistjes. Er is dan voeding voor hongerige baby’s. Hier zitten niet meer calorieën in, maar het zorgt wel voor een langere verzadiging. Je kunt dit ook mengen met standaardvoeding.

Hypoallergene Flesvoeding, ter preventie van een koemelkallergie

Heb jij of heeft je man astma of allergieën, dan is de kans groot dat je kindje dit ook krijgt. Begin dan gelijk met een Hypoallergene voeding. Deze soort flesvoeding zorgt ervoor dat de kans op allergie verminderd wordt. Het bevat gehydrolyseerde eiwitten. Dit wil zeggen dat de eiwitten in stukjes zijn geknipt wat zorgt voor een gemakkelijkere vertering. Hierdoor wordt de kans om een allergie te ontwikkelen kleiner. Het product is licht-verteerbaar.

Flesvoeding bij een koemelkallergie

Heeft je baby een koemelkallergie, dan is er ook flesvoeding die hier geschikt voor is. Het bevat ook gehydrolyseerde eiwitten, alleen zijn deze in nog kleinere stukjes geknipt.  Deze zijn zo klein dat je baby geen klachten krijgt bij het drinken. Wel heeft deze melk een andere smaak. Hieraan moet je baby misschien even wennen. Deze voeding is ook licht-verteerbaar.

Heeft je baby deze voeding nodig, dan kan het zijn dat je hiervoor een vergoeding krijgt van je ziektekostenverzekeraar.
Lactose intolerantie. Voor baby’s met lactose intolerantie is er flesvoeding die gebaseerd is op soja-eiwitten. In deze soja-eiwitten is lactose, ofwel melksuiker niet aanwezig. Dit is ook geschikt voor vegetariërs.

Voeding voor te vroeg geboren baby’s

Er is voor veel te vroeg geboren baby’s ook speciale medische voeding beschikbaar. Deze voeding is op medisch advies beschikbaar en het bevat extra eiwitten en energie om de groei in te halen.

Er is naast borstvoeding dus een enorme keuze aan soorten flesvoeding. Kijk wat bij je baby en je budget past. In Nederland weet je dat de kwaliteit van elke flesvoeding gegarandeerd is.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je