{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Voeding > Voedingsschema baby bij flesvoeding

Advies > Baby > Voeding > Voedingsschema baby bij flesvoeding

Voedingsschema baby bij flesvoeding

Geef je flesvoeding en ben je op zoek naar een voedingsschema voor je baby? Wij vertellen je graag alles over flesvoeding, het geven van de fles en hoe je een goed voedingsschema kunt opbouwen.

Afbeelding blog 'Voedingsschema baby bij flesvoeding'

In Nederland gelden er wettelijke EU-richtlijnen voor de samenstelling van een kunstmatige volledige zuigelingenvoeding. Hieraan moeten alle A-merken en goedkopere huismerken kunstvoeding die op de markt zijn voldoen. Op de website van babyvoedingchecker kun je de samenstelling en prijs ervan vergelijken.

Extra vitamine D bij flesvoeding

Heeft je kindje behalve flesvoeding extra vitamines nodig? Als je kindje minimaal 500 ml flesvoeding krijgt op een dag, dan heeft het geen extra vitamine K nodig. Geef je kind wel elke dag 10 microgram vitamine D extra, ook als er al vitamine D is toegevoegd aan de flesvoeding.

Soorten flesvoeding

Er wordt altijd met standaardvoeding 1 begonnen. De maag en darmpjes van de baby moeten eerst wennen aan de kunstvoeding. Als er voedingsproblemen ontstaan, dan zijn er andere varianten mogelijk in overleg met het consultatiebureau of de Vragenlijn JGZ en soms heeft het merk voeding dat je gebruikt een eigen advieslijn. Er is verschillende kunstvoeding voor de volgende problemen: veel spugen, moeizame ontlasting, krampen en huilen en voor baby’s die allergie tegen koemelk ontwikkelen/hebben.

Met 6 maanden kan je kind opvolgmelk 2 gaan drinken en  met 12 maanden is het veilig om gewone koemelk te gaan geven.

Hoeveel melk heeft je baby nodig?

Per 24 uur heeft je baby ongeveer 150 ml vocht per kilo lichaamsgewicht nodig. Een voorbeeld: als je baby 4.0 kg weegt, dan heeft hij/zij 600 ml vocht nodig. Let op het volgende: er mag niet meer dan 1 liter kunstvoeding per 24 uur gegeven worden.

Geef je baby de voeding wanneer hij/zij hierom vraagt; de eerste maanden ongeveer om de 3-4 uur. Iedere baby heeft een eigen ritme. Wil je baby niet meer drinken, dring dan niet aan. De fles hoeft echt niet elke keer te worden leeg gedronken. Het kan handig zijn steeds even te noteren wat hij gedronken heeft, dan weet je aan het eind van de dag wat je baby binnen heeft. Een lichte en jonge baby moet vaker kleine porties drinken, geleidelijk kan hij meer in een keer gaan drinken en dan gaat er vanzelf een langere tijd tussen de voedingen zitten. De voedingsbehoefte en het voedingsritme verschilt dus per kindje.

 • Uiteindelijk drinkt een grotere baby 5 voedingen van 150-180 ml tot 6 maanden. Volg steeds de vraag en behoefte van de baby.
 • Raak niet in de stress als je baby sneller dan om de 3 a 4 uur komt. Het is belangrijk dat je het maximum in de gaten houdt en probeert je kleintje af te leiden als hij erg snel achter elkaar komt, maar elke baby heeft zijn eigen behoefte. Het kan ook zijn dat hij speciale voeding voor hongerige baby’s nodig heeft. Dit kun je met het consultatiebureau of je huisarts bespreken.

Bijna elke baby heeft wat opstartproblemen of krampen, het hoort er allemaal bij. Vraag bijtijds om raad als je je zorgen maakt. Het aantal plasluiers is ook een goede indicatie om te bepalen of je baby de juiste hoeveelheid flesvoeding krijgt. Met minstens vier zware wegwerpluiers of zes natte katoenen luiers per dag is het goed.

Heeft je baby nog honger na een fles?

Houd je baby een hongergevoel nadat je hem gevoed hebt? Dan kan het zijn dat hij te snel en te gulzig heeft gedronken. Neem altijd voldoende tijd voor een fles: vijftien tot twintig minuten.

Hoe maak je flesvoeding?

De veiligheid van kunstvoeding is afhankelijk van een juiste en zorgvuldige bereidingswijze en goede hygiëne. Bacteriën in klaargemaakte zuigelingenvoeding kunnen zich snel vermenigvuldigen en de gezondheid van de baby in gevaar brengen.

Werkwijze flesje maken

 • Maak 1 fles per keer klaar.
 • Doe eerst de afgemeten kraanwater in de fles, verwarm die tot ongeveer 37°C (magnetron of flesverwarmer).
 • Voeg de melkpoeder er aan toe; haal de maatlepel losjes door het poeder en strijk die af.
 • Draai de dop op de fles en zwenk de fles tot het poeder opgelost is. Of je kunt met een schone vork roeren, dan komt er minder lucht in de fles en haal je de klontjes er makkelijker uit.
 • Controleer de temperatuur van de voeding aan de binnenkant van je pols .
 • Opgewarmde voeding dient binnen een uur gedronken worden, de rest moet je weggooien. Bewaar een klaargemaakte flesvoeding maximaal 8 uur in de koelkast. Reinig de fles en speen!
 • Met een heet zeepsopje en flesborstel en spoel alles hierna af met water.
 • In een pan water uitkoken en op een schone theedoek laten drogen.
 • In de afwasmachine op minimaal 55°C.
 • Bewaar alles droog en stofvrij en schoon.

Voedingsschema baby bij flesvoeding

Het consultatiebureau bepaalt de hoeveelheid voeding die jouw baby nodig heeft. Hieronder staat een voorbeeld voor als je Nutrilon gebruikt. Dit voedingsschema kun je als leidraad gebruiken.

Leeftijd baby​

Aantal voedingen per 24 uur

Per voeding​

Water​

Afgestreken maatschepjes Nutrilon​

6-8 maanden​

3-4​

200 ml​

180 ml ​

6

8-10 maanden​

3​

200 ml​

180 ml​

6​

10-12 maanden​

2-3​

200 ml​

180 ml​

6​

Vanaf 12 maanden​

2​

165 ml​

150 ml​

5​

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je