{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Voeding > Voedingsschema baby 10 tot 12 maanden

Advies > Baby > Voeding > Voedingsschema baby 10 tot 12 maanden

Voedingsschema baby 10 tot 12 maanden

Op zoek naar een voedingsschema baby 10 tot 12 maanden? Bekijk nu dit handige voedingsschema voor jouw baby en deel jouw ervaring in de reactie.

Afbeelding blog 'Voedingsschema baby 10 tot 12 maanden'

Je vindt je kindje al behoorlijk groot, hij begint te brabbelen en heeft misschien al een paar tandjes, maar hij is nog geen jaar en dat betekent dat je kindje nog niet helemaal met de pot mee kan en mag eten. Borstvoeding geven is nog altijd heel goed voor hem, maar daarnaast ben je vast al bezig met groente- en fruithapjes. Wat geef je je kindje de hele dag door, op welke momenten, als hij tussen de 10 en 12 maanden oud is?

Voedingsschema baby 10 tot 12 maanden

Uiteindelijk ben jij degene die het beste aanvoelt wanneer je kindje honger heeft. Maar globaal zijn er natuurlijk wel schema’s waar je wat houvast aan kunt hebben.

  1. Geef je kindje 1 keer per dag pap, bestaande uit 200 ml opvolgmelk en 50 tot 70 gram rijstebloem (je kan het als papfles geven, maar probeer het af te wisselen door het ook aan te bieden op een bord met een lepeltje).
  2. Geef je kindje 1 fijn fruithapje, dat makkelijk verteerbaar is, bijvoorbeeld halverwege de ochtend.
  3. Geef je kindje 1 boterham, met een beetje boter en als beleg kipfilet, jonge kaas en af en toe zoet beleg, rond het middaguur.
  4. Geef je kindje 1 warme maaltijd, bestaande uit mager vlees, kip of vis, een beetje jus, 3 eetlepels fijngemaakte gekookte groente, 2 eetlepels aardappelpuree of rijst en wat yoghurt als toetje.
  5. Geef je kindje tussendoor 3 bekertjes drinken per dag (water, diksap, lauwe thee e.d.), eventueel met een (baby)koekje*.

*Tussendoortjes die geschikt zijn voor kinderen van 10 tot 12 maanden zijn: soepstengel, een klein rijstwafeltje, stukjes volkoren beschuit, reepjes komkommer zonder schil, stukje eierkoek, lange vinger, liga etc.

Variatie in voeding

Het is goed om je kindje gevarieerde voeding aan te bieden en laat kennismaken met verschillende smaken en texturen. Misschien reageert je kindje niet direct enthousiast op alles wat je hem voorschotelt, maar dat hoort er ook een beetje bij. Je kindje krijgt ook een eigen willetje. Dwing vooral niet te eten, maar blijf volhouden en kleine beetjes proberen. Het ene kindje heeft meer tijd nodig om te wennen aan nieuwe hapjes dan het andere kindje. Maar je geduld wordt een keer beloond! Wacht maar af. En: hoe vaker je op deze leeftijd al nieuwe voeding geeft, hoe makkelijker je kindje er tegenaan zal kijken als hij peuter / kleuter is.

Op de website van het Voedingscentrum zijn diverse dagmenu-ideeën te vinden om je op weg te helpen.

Aandachtspunten

Denk eraan dat je vlees en vis nog een tijdje blijft pureren, totdat je kindje een jaar is zeker. De textuur daarvan is pezig en kan lastig te kauwen zijn voor je kindje. Juist doordat je dit al pureert kun je ervoor kiezen om een ander deel van de maaltijd (bijvoorbeeld de aardappel) geprakt of in kleine stukjes aan te bieden (maar niet te groot of te hard natuurlijk), zodat je kindje al wel kennis maakt met andere structuren in zijn mond. Door je kindje ook af en toe met zijn handjes te laten eten, wordt zijn tastzin gestimuleerd. Het bezig zijn met eten, op welke manier dan ook zorgt er – ook als hij ouder wordt – voor dat er vaak ook méér in gaat.

In plaats van vis of vlees kun je je kindje ook af en toe een gekookt eitje geven. Realiseer je wel dat een kind op deze leeftijd maar weinig vlees en vis nodig heeft. Er zitten namelijk eiwitten in en teveel daarvan binnenkrijgen is niet bevorderlijk voor zijn spijsverteringsstelsel.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je