Voeden op verzoek of vaste tijden?
Twijfel je of je wilt voeden of verzoek of vaste tijden? In dit artikel gaan we dieper in op beide keuzes en vertellen je alle voors en tegens. Deel ook jouw ervaring in de reactie!
Voeden op verzoek
De meest natuurlijke manier van borstvoeding geven is voeden op verzoek. Dit houdt in dat als de baby voedingssignalen geeft gevoed wordt. Overdag of s'nachts en hoelang hij/zij wilt. Na een aantal weken/maanden ontstaat er vaak wel een soort patroon of regelmaat. Het is een fabel dat je meer kans hebt op tepelproblemen/pijn bij het geven van vaker en langer voeden.
De nachtvoedingen zijn ook erg belangrijk vanwege het hoge prolactinegehalte (prolactinegehalte word hoger vanwege het zuigen aan de tepel en dit stimuleert de melkproductie).
Hoe vaak je kindje komt drinken aan de borst ligt aan de opslagcapaciteit van melk in je borst en aan de maagcapaciteit en de stofwisseling van je kindje. De opslagcapaciteit van melk heeft niets te maken met de omvang van de borst want bijna alle vrouwen produceren in 24 uur dezelfde hoeveelheid, het ligt aan de hoeveelheid melk per voeding. Vrouwen die dus een minder opslagcapaciteit hebben zullen dus vaker moeten voeden.
Vanwege deze feiten is het dus onmogelijk om de hoeveelheid voedingen aan te geven die normaal zijn bij een bepaalde leeftijd.
Voordelen van voeden op verzoek
- Onderzoek heeft uitgewezen dat er minder stuwing ontstaat.
- De melkproductie blijft hoog.
Voeden op vaste tijden
Natuurlijk kun je voor jezelf bepaalde tijden instellen maar vaak is dit ten nadele van je kindje, je kindje zal huilerig en hangerig worden wat voor jezelf ook niet fijn is. Als een zuigeling borstvoeding krijgt om de 3 of 4 uur komt het vaak voor dat er te weinig melkproductie is.
Er word dan vaak door het zuigelingenbureau geadviseerd bijvoeding te gaan geven. Ook kun je overdag voeden op verzoek en in de nacht om de 3 of 4 uur, de baby word bij deze methode dan wakker gemaakt en hem/haar word dan de borst aangeboden.
Tekenen van voldoening
Je merkt vanzelf als je kindje verzadigd is, hij draait het hoofdje weg en in vele gevallen vallen ze heerlijk (glimlachend) in slaap. In het begin moet je wel oppassen met het in slaap vallen en af en toe even zachtjes wakker aaien tijdens het voeden, anders krijgen ze te weinig melk binnen. Als je je echt zorgen maakt over de hoeveelheid melk die je kindje binnenkrijgt houdt dan goed het gewicht van je kleintje in de gaten en overleg met het zuigelingenbureau over eventuele bijvoeding.
Voedingssignalen herkennen
Als moeder zul je snel de signalen herkennen en hoor en zie je als je kindje honger heeft:
- Handjes zuigen
- Zoekgedrag vertonen
- Minder diep slapen
- Onrustig zijn
- Wakker worden
- Huilen
- Met het mondje bewegen (zuigbewegingen maken)
Alle reacties (0)