{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Voeding > Verschillende soorten spenen voor op flessen

Advies > Baby > Voeding > Verschillende soorten spenen voor op flessen

Verschillende soorten spenen voor op flessen

Niet alleen zijn er talloze verschillende soorten flessen, die dan ook nog in verschillende maten komen, maar al die flessen hebben ook nog eens verschillende soorten spenen. Wij vertellen alles over soorten spenen flessen.

Afbeelding blog 'Verschillende soorten spenen voor op flessen'

Het kopen van babyspullen kan soms een ware uitdaging zijn. Zo zijn er aanstaande ouders wanhopig op zoek naar het verschil tussen een trappelzak en een slaapzak en schijnt niemand ook maar enig idee te hebben waarom flanellen luiers op de baby-uitzetlijst staan.

Zo ook met flessen. Niet alleen zijn er talloze verschillende soorten flessen, die dan ook nog in verschillende maten komen, maar al die flessen hebben ook nog eens verschillende soorten spenen! Ga er maar aan staan, je denkt heel simpel even een fles te gaan kopen, om vervolgens in de winkel voor het schap te staan en je af te vragen of je hier echt niet eerst even wat meer informatie over had moeten opzoeken. Bij deze!

Kersmodel

De kersmodelspeen is een van de meest bekende spenen. Het is een vrij kleine speen die daarom vaak bij pasgeboren babies wordt gebruikt. De speen heeft 1 gaatje waardoor kleine babies zich minder makkelijk zullen verslikken. Voor melk aangemaakt met johannesbroodpitmeel of nutriton zijn er kersspenen met een wat groter gat verkrijgbaar. Kijk hier in de winkel dus goed naar, of je een klein, middel of groot gat in de speen hebt!

Tepelmodel

Hoewel de meeste spenen natuurlijk de vorm van een tepel zouden moeten nabootsen, zijn er maar weinig spenen die daar ook echt in slagen. Het is de voornaamste reden dat er zogenaamde tepel-speenverwarring kan ontstaan bij baby's die uit de borst en uit een fles moeten leren drinken. De tepelmodelspeen benadert de vorm van een echte tepel het beste. Deze spenen hebben een brede basis en een kort zuiggedeelte. De brede basis zorgt voor veel contact met de lippen van de baby en dit zou meer de situatie van drinken uit de borst nabootsen. Kinderen die de neiging hebben om veel of snel te kokhalzen, blijken vaak baat bij dit type speen te hebben omdat het korte zuiggedeelte niet zo ver in de mond komt. Ook deze speen is verkrijgbaar met 1 gaatje of met meerdere gaatjes of variaties in grootte van de gaatjes.

Dentalmodel

Deze speen heeft een aparte vorm, welke zou bijdragen aan een betere vorming en ontwikkeling van de kaken en stand van de tanden van de baby. In hoeverre deze speen daar daadwerkelijk verschil in zou maken, is onbekend. Wel is gebleken dat kinderen die problemen hebben bij het drinken met de beweging die de tong dan moet maken, het makkelijker vinden om uit deze speen te drinken. Ook voor deze speen geldt dat er verschillende versies met variatie in grootte van het gat verkrijgbaar zijn.

Standenspeen

Dit is meestal een standaardmodel speen of een kersmodel speen, maar deze kan tijdens het voeden gedraaid worden waardoor het gat groter of kleiner wordt. Dit kan handig zijn als de baby bijvoorbeeld vermoeid raakt aan het einde van een voeding en daardoor minder hard kan zuigen. Draaien naar een grotere stand van de speen kan dan een oplossing zijn.

Let op

Let er bij het kopen van een fles op, dat je de juiste bijbehorende speen kiest. Het kan heel handig lijken om een standenspeen te kopen, maar als die niet op de door jou uitgekozen fles past, schiet je er niets mee op. De meeste merken flessen verkopen ook bijbehorende spenen. Daarmee zit je dan meestal wel goed omdat de fles en de speen op elkaar afgestemd zijn.

Bedenk je verder dat er niet 1 soort speen ‘de juiste soort speen’ is. De ene baby heeft baat bij een kersmodel speen, de andere baby wil alleen drinken uit een tepelmodel speen. Geef je baby ook de tijd om aan een speen te wennen en schakel niet te abrupt om van de ene speen naar de andere als je baby er niet uit wil drinken.

Kom je er echt niet uit, vraag dan naar ervaringen van andere moeders, of vraag om advies bij je huisarts, het consultatiebureau of een opvoedsteunpunt (Centrum voor Jeugd en Gezin).

Welk type flessenspeen gebruik jij voor je baby? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je