{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Voeding > Overstappen van flesvoeding naar gewone melk

Advies > Baby > Voeding > Overstappen van flesvoeding naar gewone melk

Overstappen van flesvoeding naar gewone melk

Wanneer begin je met overstappen van flesvoeding naar gewone melk? En welke melk ga jij je kindje geven? Hier lees je tips en kun je kijken wat bij jou het beste aansluit.

Afbeelding blog 'Overstappen van flesvoeding naar gewone melk'

Overstappen van flesvoeding naar gewone melk

Een kind heeft zo’n 300 ml melkproducten per dag nodig. Als baby haalt hij dit aantal uit flesvoeding (of borstvoeding uiteraard). Maar op een gegeven moment stap je over op gewone melkproducten. 300 ml melkproducten komt neer op bijvoorbeeld 2 bekertjes melk en 1 bakje magere yoghurt.

Wanneer overstappen van flesvoeding naar gewone melk?

Het voedingscentrum en ook het consultatiebureau raden aan om vanaf 1 jaar over te stappen van flesvoeding naar gewone melk. Voor die tijd bevat gewone melk te weinig ijzer en goede vetten voor je baby. IJzer is nodig voor een goede motorische ontwikkeling en de goede vetten (omega 3 en 6) zijn nodig voor de zintuiglijke ontwikkeling van je kind.

Ook zitten er extra vitamines in flesvoeding, zoals vitamine D, wat zorgt voor een betere opname van calcium, wat weer zorgt voor sterke botten. Daarnaast zitten er teveel eiwitten in, wat weer niet goed is voor de nieren van je kindje. Zodra je overstapt kun je het beste met magere melkproducten beginnen. In volle producten zitten namelijk veel onverzadigde vetten.

Groeimelk of koemelk?

Tegenwoordig bestaat er ook groeimelk voor kindjes van 1 tot 3 jaar. Zoals we op de reclames kunnen zien is dit ontwikkeld, om kindjes te beschermen zolang hun immuunsysteem nog niet volop ontwikkeld is. Echter hoeft het bij gezonde kindjes, met een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon niet per se. Er is namelijk niet bewezen dat groeimelk bijdraagt aan een beter immuunsysteem, ondanks de immunofortis die er in verwerkt is. Gewone melk in combinatie met extra vitamines kan dus ook.

In groeimelk zit wel meer ijzer, vitamines en minder eiwitten dan in gewone melk. Vooral als je kindje niet goed groeit kan het verstandig zijn om toch tot 3 jaar groeimelk te blijven geven.
Wanneer is het eetpatroon voldoende om op gewone melk over te gaan?

Een kind heeft een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon als hij met de pot mee eet. Drie keer per dag een volledige maaltijd en maximaal vier tussendoortjes. De voeding moet bestaan uit voldoende groentes, fruit, graanproducten en zuivel. Pas als dit het geval is krijgt hij voldoende vitamines, mineralen en voedingsstoffen binnen en kan er dus overgestapt worden op gewone melk.

Hoe overstappen van flesvoeding naar gewone melk?

Voor de meeste flesgevoeden kindjes is de overstap van poedermelk naar gewone melk geen enkel probleem en kan het prima van de ene op de andere dag. Maar sommige kindjes moeten wennen aan de andere smaak. Soms helpt het om tijdelijk de melk weer in een flesje te geven, zodat dat vertrouwd aanvoelt. Ook werkt het goed om de melk op te warmen, om op die manier de overstap kleiner te maken.

Dan kun je ook nog gewone melk met klaargemaakte opvolgmelk mengen om je kindje langzaam aan de smaak te laten wennen. Wellicht vindt je kindje houdbare of juist verse melk wel lekkerder. De laatste tip is om steeds één flesvoeding door gewone melk te vervangen en dan per week/maand éen fles te laten vallen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je