{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Voeding > Ontwikkeling eetschema van baby tot dreumes

Advies > Baby > Voeding > Ontwikkeling eetschema van baby tot dreumes

Ontwikkeling eetschema van baby tot dreumes

Van het moment dat een kindje geboren wordt totdat hij de leeftijd van 2 jaar bereikt gebeurt er veel op het gebied van eten. In dit artikel zal de ontwikkeling van het eetschema van baby tot dreumes aan bod komen.

Afbeelding blog 'Ontwikkeling eetschema van baby tot dreumes'

De eerste paar maanden van zijn leven drinkt een baby alleen maar melk. Daarin heb je de keuze of je borstvoeding geeft of flesvoeding. Het is beide goed voor de baby, dus doe vooral waar jij je het prettigst bij voelt. Wat belangrijk is na de eerste week is dat er vitamines gegeven worden. Vitamine K de eerste 3 maanden voor een goede bloedstolling. Als er de eerste 3 maanden per dag meer dan 500 ml kunstvoeding wordt gegeven hoeft er geen extra vitamine K gegeven te worden. Vitamine D (10 mcg per dag)is goed voor de botten en tanden,  dit dient gegeven te worden tot 4 jaar.

Eetschema baby vanaf 6 maanden

Vanaf 6 maanden wordt er een begin met vast voedsel gemaakt. Als je het idee hebt dat je kindje vanaf 4 maanden al er aan toe is, mag dit ook. Dit merk je aan veel sabbelen op zijn handjes, erg aandachtig bekijken als jezelf aan het eten bent, niet meer genoeg hebben aan zijn melk. Vanaf 3 maanden kun je beginnen om bijvoorbeeld de melk of druppels op een lepel te geven, zo leert de kleine al met een lepel om te gaan.Het proces gaat stap voor stap. Belangrijk is om er veel tijd voor te nemen en er plezier in te houden. Vaak wordt er begonnen met wat fruit of groente. Vaak vinden baby’s de zoete soorten het lekkerst. Je moet het wel fijn maken, maar ook niet helemaal. Zo leert het kindje goed eten. Niet alles hoeft gelijk op, je zult merken dat het vanzelf steeds meer wordt. Zo kunnen uiteindelijk de hoeveelheid melk ook minder worden.

Vanaf een half jaar mag er ook pap gegeven worden, deze kan gewoon door de opvolgmelk gedaan worden. Wel belangrijk dat deze niet in gewone melk wordt gedaan, dit bevat te weinig voedingsstoffen voor kindjes tot 1 jaar. Ook mag er brood gegeven worden. Je kunt beginnen met wat korstjes te geven waarop ze kunnen sabbelen. Als je de boterham zelf gaat geven smeer er wat margarine hoop, beleg mag maar hoeft nog niet gelijk. Op een gegeven moment kan de baby ook aan het diner meedoen. Begin met wat groente. Als dit goed gaat kun je aardappelen/rijst e.d. toevoegen en wat vlees, kip, vis of ei. Geef ook hier je kind alle kans op het eten te ontdekken. Als je samen met je kind de maaltijd nuttigt leert hij veel door te kijken hoe jij het doet. Door afwisselend maaltijden te eten leert je kindje ook vele verschillende smaken kennen. Zout en specerijen kun je het beste het eerste jaar niet geven. Ook honing wordt afgeraden.

Eetschema vanaf 1 jaar

Vanaf 1 jaar mogen de kleintjes in principe alles eten wat jezelf ook eet. Dus 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes. Het wordt nog steeds aangeraden om zo min mogelijk zout te geen i.v.m. ontwikkeling van de nieren. Probeer niet snoep als beloning te geven of op dagelijkse basis geven, dit is niet nodig. Dan wordt het snel een gewoonte en daar zijn alleen maar ongezonde nadelen van. Met bijzondere gelegenheden kan er natuurlijk een uitzondering worden gemaakt.

Hoeveel een kind eet maakt niet uit, zolang hij goed groeit en ontwikkelt. De ene dag is het meer als de andere dag. Kinderen voelen zelf heel goed aan hoeveel ze nodig hebben. Ook zijn ze snel afgeleid door alle leuke dingen die er te beleven zijn in de wereld. Als ze echt honger hebben eten ze wel.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je