{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Voeding > Hoe geef je een baby de fles

Advies > Baby > Voeding > Hoe geef je een baby de fles

Hoe geef je een baby de fles

Hoe geef je een baby de fles? Er zijn natuurlijk vele verschillende manieren om je kind de fles te geven. Hieronder bespreken we de meest voorkomende houdingen.

Afbeelding blog 'Hoe geef je een baby de fles'

Hoe geef je een baby de fles?

  • De baby in je arm houden met het hoofdje in je elleboogholte, dit is ook meteen de meest gebruikte methode. Zorg er wel voor dat je je arm kan steunen op een kussen of leuning zodat je zelf ook ontspannen zit.
  • De baby op zijn/haar rug laten liggen, dit kan op de bank of op bed. Zelf ga je er natuurlijk naast liggen en houdt de fles vast.
  • De baby tegen je benen aan laten leunen, ga zelf liggen en trek je knieën op het kindje ligt dus voor de helft tegen je benen aan en met het onderlichaam op jouw buik.

Probeer uit wat het best werkt voor jouw en je kindje werkt en zorg dat jullie ook lekker ontspannen liggen of zitten.

Hoe maak ik flesvoeding?

Hoeveel flesvoeding je geeft hangt natuurlijk af van de leeftijd van je kindje, op de verpakkingen staat exact beschreven hoeveel gram melkpoeder je moet gebruiken. Voor flesvoeding gebruik je gekookt water (afgekoeld). Als je dit gemengd heb met de juiste hoeveelheid water schud je de fles en hou je de fles ondersteboven om de lucht eruit te kunnen laten (dit om buikkrampjes te voorkomen). Je kunt het nu aan je kindje geven, neem altijd de tijd en laat je kindje drinken naar behoefte en dring dus geen ‘restjes’ op.

Snelle drinker?

Merk je dat je kindje heel snel het flesje leeg heeft? Misschien is het dan beter om een speen met een kleiner gaatje te gebruiken, een voeding mag namelijk 15 minuten of langer duren en als je kindje de voeding binnen een paar minuten of heeft is dit nadelig voor eventuele buikkrampen.

Goede hygiëne

De fles en speen dienen na iedere voeding schoongemaakt te worden (het zijn bronnen van bacteriën). Je kunt de fles en speen uitkoken in een pannetje (ongeveer 3 minuten), ze in de vaatwasser mee laten draaien (hier zijn overigens de meningen over verdeeld i.v.m. vaatwasser-bacteriën) of gewoon met de hand met heet water en sop en een flessenborstel afwassen. Laat de fles en de speen omgekeerd uitlekken op een droge schone doek.

Van borstvoeding naar flesvoeding?

Als je over gaat stappen van borstvoeding naar flesvoeding is dit natuurlijk even wennen voor je kindje. Het beste is om het langzaam af te bouwen, laat je kindje wennen aan deze nieuwe ervaring door hem een paar dagen de fles aan te bieden om aan te zuigen, voelen etc. Zo kan je kindje wennen aan dit nieuwe voorwerp.

Na enige tijd kun je  een paar borstvoedingen vervangen door flesvoeding. In het begin zal je kindje misschien niet meteen enthousiast toehappen maar na een tijdje went het, als je kindje eenmaal doorheeft dat er in zo een fles ook lekkere melk zit gaat het vanzelf.  Je bouwt je borstvoeding dus langzaam af en op een gegeven moment is je kindje helemaal gewend aan de fles.

Tips overstappen borstvoeding naar flesvoeding

  • Laat iemand anders de fles geven in het begin (je kindje zal jou ruiken en moeilijk kunnen wennen) of misschien zelfs in een totaal andere houding.
  • Houd je kindje op dezelfde manier vast als dat hij/zij borstvoeding kreeg.
  • Als je kindje hongerig is zal het niet makkelijk gaan, geef je kindje na de voeding de fles om zo spelenderwijs het nieuwe object te leren kennen.
  • Er zijn vele verschillende soorten flessen, probeer gerust wat uit (er zijn spenen die precies op een borst met tepel lijken).
  • Verwarm het speentje (eventueel tussen je borsten zodat het lekker naar jou ruikt).

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je