{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Voeding > Eerste fruithapje

Advies > Baby > Voeding > Eerste fruithapje

Eerste fruithapje

Je baby wordt groter en het punt komt eraan dat je mag beginnen met bijvoeding. Maar vanaf wanneer kun je dit het beste doen en wat kun je je baby allemaal geven? In dit artikel zullen we je alles vertellen over het eerste fruithapje van je baby en wanneer je hiermee kunt beginnen.

Afbeelding blog 'Eerste fruithapje'

Wanneer eerste fruithapje?

Je zult verschillende adviezen gehoord hebben over wanneer je mag gaan beginnen met bijvoeding bij je baby. De een zegt vanaf 4 maanden en de andere vanaf 6 maanden. De reden waarom er 6 maanden gezegd wordt, is omdat de darmen van je kindje zonder beschermlaag wordt geboren. Dit bouwt zich langzaam op in de eerste maanden en met 6 maanden is dat beschermlaagje goed intact om vast voedsel aan te kunnen.

Begin je eerder met bijvoeding dan de 6 maanden, dan loop je het risico het beschermlaagje te kunnen aantasten en dan duurt het langer voordat er zich een nieuw laagje heeft gevormd. Daarnaast wordt de kans op allergieën verkleind als je later begint met bijvoeding. Over het algemeen genomen word er hoofdzakelijk geadviseerd te beginnen met bijvoeding vanaf 6 maanden.

Of je borstvoeding geeft of flesvoeding, maakt voor de bijvoeding geen verschil. Geef wel de bijvoeding pas na de borst- of flesvoeding, dan heeft je baby geen grote honger meer en is dan ontspannen om de eerste hapjes uit te proberen.

Welke groente of fruit

Wanneer je begint met de bijvoeding, is het belangrijk om te weten welke groente en fruit je baby mag hebben. Als je voor fruit kiest als het eerste hapje, zoek dan een fruitsoort uit die zacht is van nature, zoals banaan, peer, meloen of perzik. Dit is makkelijk door te slikken. Voor groente geldt dat je baby geen nitraatrijke groente kan hebben, in ieder geval kun je dit niet geven aan je baby als hij/zij jonger is dan 6 maanden. Zij kunnen nog geen nitraat verwerken omdat hun maagzuurproductie laag is en daardoor zal er sneller nitriet ontstaan. Nitraat bindt zich bij baby’s aan de eiwitten die voor zuurstoftransport zorgen en zo kan er een zuurstoftekort ontstaan.

Groenten zoals worteltjes, sperziebonen, bloemkool of broccoli kan je prima geven en vindt je kindje waarschijnlijk erg lekker.

Rapley of gepureerd

Dan nog de vraag hoe je begint met het eerste hapje. Je kunt ervoor kiezen om het gepureerd te geven. Dit kan uit een potje uit de winkel zijn of vers, maar je kunt er ook voor kiezen om het op de Rapley manier te doen. Dit houdt in dat je je baby hele stukken met groente of fruit geeft zodat hij/zij zelf kan bepalen hoeveel hij/zij binnen krijgt. Dit geeft wel veel meer rommel dan als je het zelf geeft via een lepeltje, maar het is wel goed voor de motoriek van je baby. Als je trouwens kiest voor gepureerd kies dan voor een zo plat mogelijk lepeltje, omdat je baby nog niet goed in staat is om van een bolle lepel af te kunnen eten.

Zorg er in ieder geval voor dat je baby goed rechtop zit wanneer je het eerste hapje geeft, zodat als hij/zij een stuk binnen krijgt wat per ongeluk achter in de keel schiet, hij/zij het tenminste weer zelf uit kan spugen. Het kan in het begin eng zijn met de Rapley-methode dat je baby veel zit te kokhalzen, maar dit is puur wennen aan de grote stukken groente of fruit. Vergeet niet dat het een beste omschakeling is van melk naar groente of fruit.

Wanneer ben jij begonnen met de bijvoeding en wat was het allereerste hapje wat jouw baby kreeg? Of wanneer ben je van plan te beginnen met de bijvoeding?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je