{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Voeding > De eerste vaste hapjes

Advies > Baby > Voeding > De eerste vaste hapjes

De eerste vaste hapjes

Wanneer de eerste vaste hapjes? Na zes maanden fles- of borstvoeding is het belangrijk dat je baby leert vaste voeding te eten. Je kunt dit langzaam opbouwen. In dit artikel vertellen we je alles over de eerste vaste hapjes.

Afbeelding blog 'De eerste vaste hapjes'

Wanneer de eerste vaste hapjes?

Na zes maanden fles- of borstvoeding is het belangrijk dat de baby leert vaste voeding te eten. Je kan de baby hier al eerder aan laten wennen, een goed moment is wanneer de baby overgaat van vijf voedingen per dag naar vier. De tongreflux is dan opgehouden en dat zorgt ervoor dat de baby niet alles automatisch uitspuugt.

Welke vaste hapjes eerst?

Het belangrijkste is dat je ervoor moet zorgen dat de hapjes erg dun en half vloeibaar zijn, zodat de baby het kan doorslikken zonder te hoeven kauwen. Rijstepap of maismeelpap is een goed begin, het kindje kan dit het beste verdragen. Een paar dagen later kan je het kindje gemalen groente of fruit geven.

Welke vaste hapjes niet?

Laat het kindje wennen aan de nieuwe voeding, begin niet meteen allemaal groente en fruit te mengen. Het kindje leert zo beter het verschil tussen verschillende soorten eten en merkt dan ook wat het wel of niet lekker vindt. Sommige voedingswaren kunnen een allergische reactie veroorzaken en moeten het beste worden vermijden. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Eieren
  • Koemelk
  • Zout en suiker
  • Gluten
  • kruiden
  • Citrusvruchten
  • Schaal- en schelpdieren
  • Honing

Hoeveel vaste hapjes?

Het verschilt erg per kindje hoeveel ze eten per voeding, het ene kindje spuugt bijna alles uit en de andere eet zoveel mogelijk op. Ze zijn deze voeding niet gewend en daarom is het verstandigste om te beginnen met één melkvoeding te vervangen door een vaste voeding. Wanneer je merkt dat dit goed gaat, kan je dit tweemaal daags gaan doen. Ongeveer een week later kan je hier een derde vaste voeding aan toevoegen. Zo leer je het kindje wennen aan de driemaal daagse maaltijden.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je