{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Voeding > Baby voeden met de Rapley methode

Advies > Baby > Voeding > Baby voeden met de Rapley methode

Baby voeden met de Rapley methode

De Rapley methode geeft je baby de kans om op actieve wijze te leren eten. Er zijn zowel voor- als tegenstanders van deze methode. Kies jij voor Rapley?

Afbeelding blog 'Baby voeden met de Rapley methode'

Is jouw baby een paar maanden oud? Dan wordt het ongeveer tijd om na te denken over vaste voeding. Een veelvoorkomende manier om over te gaan op vaste voeding is het geven van gepureerd voedsel, bijvoorbeeld uit de welbekende potjes. Maar er zijn ook andere opties, Rapley is daar een goed voorbeeld van.

Wat is de Rapley methode?

De Rapley methode is een manier om vast voedsel aan je baby te introduceren. Deze methode legt de nadruk op zelfstandig eten. Hierdoor wordt de baby uitgedaagd om te experimenten met vast voedsel. De methode speelt in op het aangeboren gedrag van een baby om te onderzoeken, experimenteren en te imiteren en lijkt hiermee erg natuurlijk. Tegenstanders van deze methode vinden het echter gevaarlijk en onverantwoord.

Hoe werkt de Rapley methode?

Rapley geeft je baby de kans om zelf op een actieve wijze te leren eten. Hij of zij gaat op onderzoek uit en went gaandweg aan vaste voeding. Je geeft bij deze methode je baby eten in stukken in plaats van gepureerd. Zo leert je baby meteen kauwen en kan het zelf het eten naar zijn mond brengen. Een baby is niet in staat om zelf gepureerd voedsel te eten, maar grote stukken kan hij wel vastpakken en naar zijn mond brengen.

Volgens voorstanders is Rapley een goede methode, omdat het natuurlijker is om het kind zelf te laten eten. Pasgeboren baby’s doen dit door zelf naar de borst te happen. Van je peuter verwacht je ook dat het zelf kan eten, dus waarom zou je in de tussentijd (6 tot 12 maanden) het kind moeten voeren? Daarnaast gaat prakken ten koste van de smaakontwikkeling van je kind.

Tegenstanders zeggen echter dat deze methode gevaarlijk is, omdat het kind kan stikken in grote stukken voedsel. Een baby moet immers nog handigheid krijgen in het kauwen en slikken. Sommige baby’s raken gefrustreerd als het niet meteen wil lukken met eten. Daarnaast zou je baby te weinig voeding binnen krijgen, omdat het zelf eten veel tijd en moeite kost. Dit heeft als gevolg dat je nog veel melk moet geven. Een ander nadeel is dat de Rapley methode vaak niet gehanteerd wordt op het kinderdagverblijf en er is bij veel zorgverleners weinig over bekend.

Wanneer ga je bijvoeden?

De eerste zes maanden heeft je baby genoeg aan alleen moedermelk. De meest natuurlijke manier van voeden is in deze periode borstvoeding, aangezien je baby daarbij zelf aan kan geven wanneer en hoeveel hij wil drinken. Rond de leeftijd van zes maanden is de gemiddelde baby klaar voor vast voedsel. En dan is het moment daar om na te denken of je gaat kiezen voor de Rapley methode. Het immuunsysteem en spijsverteringskanaal hebben zich ver genoeg ontwikkeld en de baby is nu redelijk in staat om te kauwen. Tot de leeftijd van één jaar blijft moedermelk echter de hoofdvoeding van je baby, de vaste voeding is voornamelijk ter introductie en komt er bij.

Borstvoeding of kunstvoeding?

De Rapley methode is het beste te combineren met borstvoeding, aangezien moedermelk je baby te allen tijde genoeg voedingsstoffen biedt. De samenstelling van moedermelk verandert namelijk naarmate het kind groeit, dus ook na een half jaar krijgt je baby hier nog genoeg mee binnen. Daarnaast heeft je baby met borstvoeding de mogelijkheid om zelf aan te geven wanneer en hoeveel het wil drinken. Je hoeft je dan geen zorgen te maken om de hoeveelheid vaste voeding die je baby eet, omdat het in principe al voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Een bijkomend voordeel van borstvoeding is dat de overgang naar vast voedsel soepeler zou gaan. Moedermelk smaakt namelijk altijd een beetje naar het voedsel dat je als moeder hebt gegeten. Baby’s raken dus tijdens de borstvoeding al bekend met verschillende geuren en smaken van eten.

Maar ook als je je baby met de fles voedt, kun je de Rapley methode hanteren. Let hierbij wel goed op de voedingsstoffen die je baby binnen krijgt, want alleen kunstvoeding voldoet na zes maanden niet meer.

Wat geef je je baby?

De meeste ouders beginnen met zachte groenten of fruit en wat aardappel. Je kunt je baby bijvoorbeeld stukjes bloemkool, wortel, banaan of peer geven. Ook broccoli is een handig groente om mee te beginnen, want deze is makkelijk vast te houden voor je baby. Om in de gaten te houden of je baby op een bepaalde voeding reageert, kun je bijvoorbeeld twee of drie dagen dezelfde soort groente geven en dan een dagje pauze houden voordat je overgaat op de volgende. Ook stukjes brood kun je goed aan je baby geven. De rapley methode kan altijd aangepast worden naar eigen behoefte.

Tips

Ben je nieuwsgierig en wil je de rapley methode wel een kans geven? Let dan op de volgende tips:

  • Zorg voor een goede slab, waterdicht en met mouwen, om de kleding te beschermen
  • Glibberig voedsel is moeilijk vast te houden, maar kan eventueel afgedept worden met keukenpapier
  • Een tafelkleed op de grond scheelt in dweilen.
  • Verdiep je in de heimlichgreep voor baby’s, echt stikken zal niet snel voorkomen, maar het geeft je wellicht een veiliger en rustiger gevoel

Wat zijn jouw tips- en ervaringen met de Rapley methode? Laat het weten in een reactie!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je