{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Voeding > Alles over het veilig gebruiken van flesvoeding

Advies > Baby > Voeding > Alles over het veilig gebruiken van flesvoeding

Alles over het veilig gebruiken van flesvoeding

Het is algemeen bekend dat borstvoeding wordt geprefereerd boven flesvoeding, maar stel dat de borstvoeding niet lukt of je wilt het zelf niet geven, dan bestaat er natuurlijk altijd nog de optie om flesvoeding te geven. In dit artikel lees je alles over het veilig gebruiken van flesvoeding.

Afbeelding blog 'Alles over het veilig gebruiken van flesvoeding'

Benodigdheden flesvoeding geven

Waar borstvoeding bijna alleen de borsten van de moeder nodig heeft, daar heeft flesvoeding toch wat extra benodigdheden bij. Voor flesvoeding heb je sowieso de volgende attributen nodig: Als je flesvoeding vanaf het begin geeft, moet je in ieder geval goed opletten welke maat de speen heeft. Het is altijd even aftasten welke het prettigst is om te gebruiken en waar je kindje het makkelijkst aan zuigt. Je hebt ongeveer drie of vier flessen nodig met spenen en doppen nodig. Hier zijn verschillende merken in te vinden, maar je kunt eens rondvragen in je omgeving welk merk andere moeders fijn vinden om te gebruiken en welke af te raden zijn. Je hebt ook een flessenborstel nodig om na ieder gebruik goed bij alle hoekjes en gaatjes te kunnen komen in de fles en speen.

Je kunt het beste met gewone zuigelingenvoeding beginnen. Als je kindje extra behoeftes heeft of er niet goed op reageert, merk je dit gauw genoeg en kun je er altijd nog in wisselen. Op het pak om mee te beginnen staat het cijfer 1. Als je kindje naar de opvang gaat of je gaat zelf weg en neemt je kindje mee, is het handig om een bakje aan te schaffen waar je het poeder in kunt verdelen. Deze kun je vaak al bij de gewone drogist halen.

Veilig gebruiken van flesvoeding

Was eerst je handen voor je aan de slag gaat om het flesje klaar te maken. Zorg ervoor dat het flesje en de speen ook uitgekookt zijn. De meningen zijn nogal verschillend over of het water eerst gekookt moet zijn of niet, maar bij twijfel kun je het altijd koken. Dan weet je in ieder geval zeker dat het steriel is. De goede temperatuur voor flesvoeding is 37 graden.

Kijk op de verpakking hoeveel flesvoeding je nodig hebt en stem daar het hoeveelheid water en poeder op af. Het aantal afgestreken schepjes moet ook echt afgestreken zijn, anders heb je nog teveel aan poeder. Zorg ervoor dat je het schepje weer droog opbergt in de verpakking.

Wanneer het water is afgekoeld tot 37 graden, doe je het poeder erbij en schud je de fles met de dop erop tot al het poeder is opgelost. Je weet wanneer de fles op de juiste temperatuur is als je een druppeltje op de binnenkant van je pols laat vallen. Als je niets voelt, dan is het precies goed. Een tip om het water of flesvoeding sneller koud te krijgen, is om het te schudden onder een koude lopende kraan.

Extra aandachtspunten

  • Wanneer je baby klaar is met drinken en er zit nog voeding in de fles, mag je dit niet bewaren, maar moet je dit meteen weggooien. Als je het laat staan, kunnen er zich bacteriën vormen en daar kan je kindje ziek van worden. Als je loden leidingen in je huis hebt, is het verstandig om totdat je kindje 1 jaar is, mineraalwater of bronwater te gebruiken.
  • Let erop dat de flesvoeding voldoet aan de behoefte van jouw kindje. Als je ziet dat hij of zij er niet lekker op reageert, kun je altijd met het consultatiebureau of je huisarts overleggen welke voeding je beter kunt geven. Als je weggaat, kun je van tevoren water koken en dat meenemen. Je hebt tegenwoordig vaak al in een luiertas handige vakjes waarin je het warm kunt meenemen.
  • Let erop met de spenen dat deze altijd intact zijn voor je ze gebruikt. Als er scheurtjes of barstjes in ontstaan, moet je ze weggooien, omdat je baby het anders kapot kan zuigen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je