{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Verzorging > Verzorgen van je kindje in bad

Advies > Baby > Verzorging > Verzorgen van je kindje in bad

Verzorgen van je kindje in bad

Afbeelding blog 'Verzorgen van je kindje in bad'

Bij een pasgeboren baby hoef je nog geen babyverzorgingsproducten te gebruiken voor het verzorgen, met warm water op lichaamstemperatuur (dus 37 graden) en een washandje krijg je je baby ook goed schoon.

Huidsmeer

Wanneer je baby geboren wordt, zit er op zijn huidje een laagje huidsmeer. Dit laagje huidsmeer wordt ook wel vernix caseosa genoemd. Vernix betekent “vernis”, caseosa betekent “kaas”. Dus eigenlijk betekent vernix caseosa zoiets als “kaasachtig smeer”. Huidsmeer wordt bij de baby in de baarmoeder vanaf ongeveer de 20ste zwangerschapsweek gevormd. Hoe later de baby wordt geboren, hoe minder huidsmeer er nog op zijn huidje zit. Huidsmeer bestaat voor 80% uit water, 10% uit eiwitten en 10% uit vetten. Na de geboorte houdt huidsmeer de temperatuur van de baby enigszins op peil, zodat hij niet te snel afkoelt wanneer hij net uit de warme baarmoeder op de koude wereld komt. Ook zorgt het laagje huidsmeer ervoor dat het geboorteproces soepeler moet verlopen. Doordat de baby wat gladder is, zou hij zo makkelijker naar buiten moeten kunnen komen. Een andere belangrijke functie is dat het huidsmeer de baby beschermt tegen infecties van buiten af. Dit is gelijk de belangrijkste reden waarom wordt aangeraden om het laagje huidsmeer na de geboorte niet direct van de baby af te wassen, maar gewoon te laten zitten, zodat het in zijn huidje kan trekken.

In badje

Het huidje van een pasgeboren baby is erg kwetsbaar en droogt snel uit. Juist wanneer je hem vaak in bad doet. Water onttrekt namelijk vocht aan de babyhuid, waardoor het huidje dus extra snel uitdroogt. Een pasgeboren baby hoef je maar twee of drie keer per week in bad te doen. Hij wordt toch nog niet erg vies, want een pasgeboren baby doet niet veel meer dan slapen en drinken. Wanneer hij zich helemaal heeft ondergespuugd of gepoept, moet hij natuurlijk wel goed schoongemaakt worden, maar over het algemeen volstaat het om zijn handjes en gezichtje dagelijks goed schoon te houden en natuurlijk zijn billetjes. Naarmate je baby ouder wordt zal hij vaker in bad gaan, hij wordt dan actiever en dus ook sneller vuil (onder andere door het eten van vast voedsel en door het kruipen).

Bij een pasgeboren baby hoef je nog geen babyverzorgingsproducten te gebruiken voor het verzorgen, met warm water op lichaamstemperatuur (dus 37 graden) en een washandje krijg je je baby ook goed schoon. Wil je toch een verzorgingsproduct gebruiken, zorg er dan voor dat je voor een speciaal mild product voor baby’s kiest. Je hoeft je baby niet te lang in het badje te doen. Vijf minuten per keer is in het begin voldoende.

Heeft jouw pasgeboren baby al een bos haar? Dan kun je zijn haartjes het beste wassen wanneer je bijna klaar bent met het geven van het badje. Op deze manier kan zijn hoofdje niet teveel afkoelen. In het begin hoef je bij het wassen van de haartjes ook nog niet persé shampoo te gebruiken, schoon, warm water zorgt er ook voor dat de haartjes schoon worden. 

Zorg er voor dat de kamer waarin je je baby zijn badje geeft lekker warm is, zodat je baby het niet koud krijgt wanneer hij uit badje komt en afgedroogd moet worden. Let er op dat je je baby na het badje goed afdroogt, let hierbij extra op de huidplooitjes. Dus in het nekje, bij de beentjes, billetjes en tussen de vingertjes en teentjes. 

Babyverzorgingsproducten

Er zijn veel verschillende merken babyverzorgingsproducten te koop. Welk merk je wilt gebruiken hangt van je eigen smaak af. Sommige mensen vinden het ene merk wel lekker ruiken, terwijl andere mensen het niet lekker vinden ruiken. Zorg er in elk geval wel voor dat je kiest voor een mild product dat speciaal gericht is op baby’s. Deze producten houden er rekening mee dat water vocht aan de babyhuid onttrekt en zullen het babyhuidje niet belasten. Ook zijn deze producten veel minder schadelijk dan volwassen badproducten wanneer de baby een beetje badwater binnen krijgt. 


Wil je ook in het begin al graag babyverzorgingsproducten gebruiken, dan kun je er bij het geven van het badje het beste voor kiezen om een klein scheutje badolie in het water te doen. Gebruik in elk geval geen zeep bij het baden van je pasgeboren baby. Zeep is te schadelijk voor het huidje. Wanneer je baby ongeveer 3 tot 4 maanden oud is, kun je overstappen op een milde babyzeep (badschuim). Wil je de haartjes met shampoo wassen, kies dan ook voor een zeer milde babyshampoo en let erop dat het niet in de oogjes van de baby terechtkomt bij het uitspoelen. Spoel de shampoo met schoon water uit de haartjes, niet met water uit het badje. 

Na het badje kun je het lijfje van je baby insmeren met een babybodylotion of babyolie. Is het huidje van je baby erg droog dan kun je gebruiken maken van een extra vettige babycrème. Voor de billetjes van je baby bestaat special billenzalf of –crème, bijvoorbeeld zinkzalf. Deze zalf beschermt tegen irriterende stoffen uit urine. Voor het gezichtje van je baby bestaan speciale gezichtscrèmes die beschermen tegen kou en wind. Is het erg koud en guur buiten, dan kun je de wangetjes extra beschermen met een dun laagje ongeparfumeerde vaseline. 

Hypoallergeen

Heeft je baby huidproblemen? Dan kunnen hypoallergene babyverzorgingsproducten een uitkomst bieden. Hypoallergene babyproducten bevatten geen parfum en geen kleurstoffen en zijn daardoor extra vriendelijk voor het babyhuidje. Of je direct na de geboorte van je baby al gebruik wilt maken van babyverzorgingsproducten is je eigen keuzen, maar voor alle babyverzorgingsproducten geldt dat je ze met mate moet gebruiken, smeer je baby in met een dun laagje crème en gebruik niet teveel badolie en babyshampoo. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je