{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Verzorging > Luiers verschonen

Advies > Baby > Verzorging > Luiers verschonen

Luiers verschonen

Afbeelding blog 'Luiers verschonen'

Misschien niet het leukste onderdeel waar je je als aanstaande ouder op had verheugd, luiers verschonen. Toch moet het echt gebeuren, je zult je verbazen wat er uit dat kleine lichaampje kan komen. Als je nog nooit een luier hebt verschoond, is het een kwestie van blijven oefenen. Waar moeten de plakstrips en hoe moet ik de benen van de baby houden? Deze vragen komen er bij kijken en behandelen we met je!

Wat moet je eerst weten? Baby’s poepen niet wanneer het jou uitkomt, ze doen het wanneer het hun uitkomt. Dus ook als jij net de deur uit moet of tijdens jouw avondeten. Er gaan zo’n zeven luiers per dag door heen. Als je een zoon hebt dan zul je niet de eerste vader of moeder zijn die onder geplast wordt tijdens het verschonen van de luier. Be prepared!

Na het eten

Verschoon na het eten de luier. Er wordt bijna altijd wel gepoept of geplast. De babyhuid is nog erg teer waardoor er snel wondjes kunnen ontstaan op de billen als de luier vies is.

Waarop moet je verschonen?

Zorg dat je baby op een stabiele ondergrond ligt. Aankleedkussens/verschoningskussen zijn het beste. Het kan ook op een bed, commode of verschoontafel. Leg de baby niet op hoge plaatsen waar ze niet stevig liggen. Let er ook op dat de baby niet op de tocht ligt.

Wat moet je klaarleggen?

 • Het is verstandig om alles klaar te leggen. Je hoeft dan tijdens het verschonen niet steeds weg te lopen van je baby.
 • De luiers zijn het belangrijkst, zorg altijd dat je er meerdere hebt liggen, de net verschoonde luier kan gelijk weer worden vol gepoept.
 • Billendoekjes om de billetjes schoon te maken. Een bakje lauw water kan ook altijd handig zijn als je geen billendoekjes hebt. Gebruik voor het afdrogen dan een dunne doek zodat je goed in de plooien kan.
 • Billencreme, de billetjes van baby’s worden snel droog, het is daarom erg belangrijk om deze goed vet te houden.
 • Rompertje, het kan zijn dat het vorige rompertje vies is. Leg daarom een reserve klaar.
 • Handoek, een handoek is altijd handig, stel dat de boel wordt onder geplast.

  Hoe maken we schoon?

  Bij een jongen gaat het natuurlijk weer iets anders in zijn werk dan bij een meisje. Meisje Bij een meisje maken we bij de schaamstreek het van voor naar achteren schoon. Zodat er geen poep naar voren wordt geveegd. Maakt als je iets ziet zitten tussen de schaamlipjes schoon, je hoeft ze niet ver uit elkaar te duwen. Smeer als het nodig is crème op rode gedeeltes. Jongen Bij een jongen maken we ook schoon onder het piemeltje. Laat de voorhuid zitten, deze zit nog verkleeft. Als je de luier dicht doet, zorg dan dat het piemeltje naar benden wijst.

  Luier vast maken

  Als er een plaatje op zit moet deze aan de voorkant zitten. Doe de luier niet te strak vast maar het is ook niet de bedoeling dat die afzakt. Doe het rompertje aan, deze houdt de luier op de goede plek. Tips:
  • Je baby kan bij het losmaken van de luier gelijk gaan plassen. Als je de luier open maakt, laat hem nog een beetje eromheen zitten en doe hem dan open.
  • Zinkzalf of Sudocreme zijn perfecte crèmes voor rode en/of kapotte babybillen en geslachtsdelen.
  • Gooi de luiers pas weg als je jouw baby hebt weggelegd.

Welke maat?

Lees hier welke maat luier jouw kind nodig heeft.

Hoeveel luiers per dag?

Hier lees je hoeveel luiers per dag je nodig hebt voor je kind

Nog een laatste tip. 

Luiers zijn best duur, tenzij je de juiste aanbiedingen weet te vinden. Luierplaats is dé verzamelplaats voor luieraanbiedingen. Alle luieraanbiedingen en toebehoren die online te koop zijn, worden verzameld op één platform. Op deze manier helpt Luierplaats jou bij de zoektocht naar de goedkoopste luiers en bespaar jij heel wat euro's. Zoek gemakkelijk op prijs, merk, maat, categorie en webshop!

Lees ook: luier verschonen: alles wat je moet weten

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je