{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Verzorging > Luiers

Advies > Baby > Verzorging > Luiers

Luiers

Handige tips en goede weetjes, lees alles over luiers.

Afbeelding blog 'Luiers'

Luiers! Iets wat sowieso op je kraamlijst moet staan. Maar wat is nu belangrijk om te weten over luiers? Wat voor soorten zijn er en is ieder merk geschikt? Op al die vragen zullen wij je in dit artikel antwoord geven.

Handige tips

Luiers zijn een noodzaak voor je baby. Het is belangrijk erop te letten wat voor luiers je aanschaft voor je kindje. Het is goed om uit te proberen welk luiermerk je persoonlijk het fijnst vindt, want ieder kindje heeft een ander stel billen. Het ene merk zit nu eenmaal beter dan het andere merk. Waar de een zweert bij Pampers, zal de ander heilig overtuigd zijn van Kruidvat huismerk. Maar het juiste luiermerk geeft nog geen garantie dat je kindje altijd schoon zal blijven, want één flinke spuitluier en hij of zij kan tot zijn nek toe vol zitten. Daar is geen luier tegen bestand.

Ga te rade bij kennissen of vrienden welk luiermerk zij het positiefst vinden. Dat beperkt je keuze al meer in het uitzoeken van het juiste luiermerk. Daarnaast heeft ieder kind zijn eigen maat en het is goed om in de gaten te houden wanneer het tijd is voor een nieuwe maat luiers, want anders gaan de luiers knellen bij je kindje of ze vangen niet genoeg meer op en dat veroorzaakt een hoop natte of vieze pakken.

Iedere ouder zal met wegwerpluiers beginnen met maatje ‘Newborn’. Een tip hiervoor is om zeker een pak of drie al in huis te hebben, want in het begin vlieg je door de luiers heen. Wanneer je kindje ouder wordt, zal dit wat afnemen doordat je kindje een soort ritme ontwikkelt wat betreft het poepen en het plassen. Daarnaast zijn de grotere maten luiers ook in grootverpakkingen te halen, dus hoef je minder vaak terug naar de winkel.

Kijk eens of er in jouw gemeente ook een aparte scheiding is voor luiers. Er zijn tegenwoordig veel gemeentes die luierzakken verstrekken en waar er ook speciale containers staan waar je de volle luierzakken in kunt deponeren. Je kunt de luierzakken vaak vinden bij het consultatiebureau. Let erop met het omdoen van de luier dat je niet vergeet de randjes bij de beentjes naar buiten toe te vouwen, anders heb je een grote kans dat je luier niet goed afsluit en dat zo de ontlasting of plas door de luier heen lekt.

Katoenen luiers

Als niet zo’n fan bent van wegwerpluiers is er altijd nog de mogelijkheid om katoenen luiers te gebruiken. En dan moet je niet denken aan van die luiers die je zelf moet knopen en strikken, maar tegenwoordig zijn daar mooiere alternatieven voor.

Men verkoopt tegenwoordig voorgevormde katoenen luiers die net zo makkelijk werken als een wegwerpluier. En met je handen de poep eruit wassen hoeft tegenwoordig niet meer. Je kunt er namelijk een speciaal papiertje in leggen die wel het vocht doorlaten, maar niet de ontlasting. Met het verschonen haal je het papiertje eruit en kun je dat zo weggooien.

Daarnaast kan het voor jezelf goedkoper zijn om in één keer alles ervoor aan te schaffen, maar de tip is wel om het uit te proberen, mocht het je niet bevallen, kun je altijd nog wegwerpluiers gaan gebruiken. Over het algemeen is wel dat als je katoenen luiers gebruikt, het wel goedkoper is dan wegwerpluiers. Wil je de beste luier aanbiedingen op een rij zien? Ga dan naar luierplaats.nl. Dan geef je niet te veel geld uit aan wegwerp luiers.

Meningsverschillen

De meningen zijn erg verschillend of katoenen luiers beter zijn dan wegwerpluiers, want bij wegwerpluiers gooi je dit natuurlijk meteen weg en is het lastiger te recyclen, maar bij katoenen luiers wordt er juist meer water en energie gebruikt om de luiers te wassen en te drogen. Daarnaast voor jezelf in de kosten heb je met katoenen luiers wel in één keer een flinke uitgaaf, maar is het op langere termijn goedkoper, terwijl je wegwerpluiers altijd bij moet kopen.

Het is natuurlijk sowieso een stuk milieuvriendelijker wanneer je kindje zindelijk is, dus dat is altijd iets om in het achterhoofd te houden. Het is wat je zelf prettiger vindt om te gebruiken.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je