{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Verzorging > Je kindje dragen met een draagdoek, waar te beginnen?

Advies > Baby > Verzorging > Je kindje dragen met een draagdoek, waar te beginnen?

Je kindje dragen met een draagdoek, waar te beginnen?

Afbeelding blog 'Je kindje dragen met een draagdoek, waar te beginnen?'

Je hebt het plan opgevat om je kindje te gaan willen dragen in een draagdoek, maar je kunt al snel door alle informatie overweldigd worden en niet weten hoe je de juiste keuze maakt voor een draagdoek. In dit artikel zullen we je alle belangrijkste punten uitleggen voor het kiezen van een draagdoek.

Rekbaar of geweven

Als je zoekt op het internet zul je al snel het aanbod tegenkomen voor rekbare en geweven draagdoeken. Het verschil tussen deze twee is dat de rekbare vooral in het begin fijn is om te gebruiken met baby’s, want voor grotere kinderen biedt deze niet genoeg steun meer. Bykay is bijvoorbeeld een bekend merk voor een rekbare draagdoek. Deze komen ook vaak met hun eigen instructie hoe je ze moet knopen, want de knoop hiervoor is weer anders dan die je bij geweven draagdoeken kunt gebruiken.

Een geweven draagdoek is kruiskeper geweven en biedt de juiste steun voor ook grotere kinderen, maar je kunt ook prima meteen met een geweven draagdoek beginnen bij kleine baby’s.

Maten en soorten

De rekbare doek is vrij hetzelfde. Deze bestaat voornamelijk in één maat. Maar met een geweven draagdoek is het iets ingewikkelder. Hier zijn verschillende maten in en iedere maat is weer handig voor een andere knoop of kledingsmaat.

  • Maat 2 = 270 cm
  • Maat 3 = 320 cm
  • Maat 4 = 370 cm
  • Maat 5 = 420 cm
  • Maat 6 = 470 cm
  • Maat 7 = 520 cm

Vrouwen tot maat 44 kunnen de gewone knopen af met een maat 6. Fijne merken van geweven draagdoeken die geschikt zijn voor beginners zijn: Little Frog, Hoppediz, Girasol. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer merken draagdoeken. Het belangrijkste is vaak meer dat jij zelf het ontwerp van de draagdoek mooi vindt.

Nieuw of tweedehands?

De keus om een geweven draagdoek nieuw of tweedehands aan te schaffen, hangt er vanaf wat je zelf fijn vindt. Het fijne van een tweedehands draagdoek is dat ze vaak al lekker ingedragen zijn en je er zelf niet zo veel werk meer aan hebt om ze zacht te maken. Maar het kan ook heel fijn zijn voor jezelf om ze nieuw aan te schaffen, want dan kun je ze zelf zacht maken. Het hangt ook heel erg af per merk of de doeken al zacht uit de doos komen of niet.

Op Marktplaats willen er wel eens geweven draagdoeken te koop staan, maar mocht je meer keuze tweedehands willen hebben, bestaat er op Facebook de groep ‘Draagdoekenmarkt’. Laat je niet meteen afschrikken door de prijzen voor een draagdoek. Draagdoeken zijn vrij waardevast, dus je kunt zo ook weer voor een hele mooie prijs doorverkopen. Het is per merk ook heel verschillend hoe de draagdoeken geprijsd zijn, Little Frog, Hoppediz en Yaro Slings zijn bijvoorbeeld merken met hele vriendelijke prijzen.

Welke knopen

De meest gebruikte knoop, vooral in het begin, is de FWCC. Front Wrap Cross Carry. Als je hierop zoekt op Youtube, vind je al snel diverse filmpjes hoe je deze knoop doet. Als je begint met oefenen, kun je het beste een knuffel gebruiken. Twijfel je toch aan je knoopkunsten, kun je altijd nog een draagconsulent raadplegen. Er bestaan natuurlijk nog veel meer verschillende knopen, zoals kangaroo, ruck, BWCC, Double Hammock en ga zo maar door, maar maak je maar eerst vertrouwd met FWCC, dan kun je daarna altijd nog verder gaan uitproberen.

Wil je met meer mama’s (en papa’s) in contact komen die ook dragen of heb je meer specifieke vragen, dan kun je op Facebook kijken naar de groep ‘Draagpraat’.

Ben jij van plan om je kindje te gaan dragen of draag jij al? Welke mooie draagdoek(en) heb jij in je bezit?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je