{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Verzorging > Het in bad doen van je pasgeboren baby

Advies > Baby > Verzorging > Het in bad doen van je pasgeboren baby

Het in bad doen van je pasgeboren baby

Het eerste badje van je baby bezorgt je heel veel voorbereiding maar gelukkig zal je kraamverzorgende je daar zeker mee willen helpen!

Afbeelding blog 'Het in bad doen van je pasgeboren baby'

Een van de dingen waar je misschien wel naar uit hebt gekeken. Een intiem moment tussen jullie tweeën, samen, in jullie eigen kleine wereldje… Toch zou het eerste badje je behoorlijk kunnen tegenvallen. Het eerste badje bezorgt je heel veel voorbereiding maar gelukkig zal je kraamverzorgende je daar zeker mee willen helpen! Maar het staan zo vlak na de bevalling is ook niet altijd een pretje. Na een 'natuurlijke' bevalling zal het niet altijd even prettig zijn om te staan en na een keizersnede is het niet gemakkelijk om je kindje te tillen. Misschien is het (daarom) wel zo dat je partner het eerste badje voor zijn / haar rekening neemt. Probeer daar dan ook van te genieten en maak er een paar mooie foto's van!

De voorbereiding voor het in bad gaan

Voor het badderen heb je een aantal belangrijke dingen nodig. Dit zal naarmate je meer ervaring krijgt wel veranderen maar het is zeker de eerste keren dat je het badje alleen doet handig om alles bij de hand te hebben. Dan hoef je niet steeds weg te lopen wanneer je kindje uitgekleed op je ligt te wachten. Je zou een mandje kunnen maken waar je alle badspulletjes in hebt zitten en die je weer aanvult na elke wasbeurt.

Wat je zeker nodig hebt is een badje of een tummitub. Gevuld met warm water waar je met je elleboog /pols prettig in kan. Je kan voor de zekerheid een bad-thermometer gebruiken. Het is handig als het badje op navelhoogte staat. Dit kan het beste op een badstandaard maar het kan ook op het aanrecht, de commode of keukentafel zijn. Bedenk wel dat je je badje vol er heem moet tillen en weg moet brengen om hem leeg te gooien. Zorg ook dat het badje in een warme ruimte staat en niet op de tocht!

Verder heb je een verschoningskussen nodig. Deze bedek je met een handdoek en een hydrofieldoek zodat het lekker warm en zacht is. Je legt klaar alle kleertjes die je kindje na je badje aan moet en een luier, zeep en een stapel, ten minste twee, handdoeken. Het liefste hydrofiel luiers omdat die het meest soepel zijn. Eventueel kan je ook een hydrofiel washandje gebruiken, je leest straks waarvoor. Verder heb je in de eerste week ook een thermometer nodig omdat je kindje met koorts niet in bad mag.

Zorg dat je kindje net lekker heeft geslapen want badderen is heel inspannend voor je kleintje!

Het ritueel

De eerste keren zal alleen het uitkleden al een klus zijn maar langzaam zal je een ritueel voor jou en je kindje krijgen. Begin pas met uitkleden wanneer alles klaar staat, dan zal je kindje het minste warmte verliezen. Dan kan je het beste je kindje op het verschoningskussen inzepen. Dit doe je door je kindje met een washandje een beetje nat te maken en te wassen met wasgel. Geen badolie, dan glibbert het allemaal te veel en dat is in het begin nog best lastig. Zeker wanneer je kindje een beetje spartelt.

Bij de eerste badderbeurt na de bevalling is het vaak nodig om de haartjes goed te wassen. Dit doe je met speciale babyshampoo en natuurlijk heel voorzichtig ivm de fontanellen. Je zeept voorzichtig met een klein beetje water de haartjes in voordat je het kindje in het badje doet. Na het inzepen leg je je kindje voorzichtig in het badje. Eerste de billetjes, dan de voetjes en dan voorzichtig het bovenlijfje. Met 1 hand ondersteun je het hoofdje door achter het nekje langs het armpje bij de oksel te pakken.

Je kan met je vrije hand je kindje wassen met het washandje. Veel kindjes komen met hun buikje naar boven, een soort drijven. Je kan hier een washandje opleggen die je steeds nat maakt met het warme badwater. Dit vindt je kindje lekker warm en het zal zo niet zo snel afkoelen. Natuurlijk laat je je kindje nooit los in bad! Badeendjes zijn nog lang niet nodig, een kopje om water over je kindje te gieten kan wel leuk zijn.

Uit het water

Wanneer je je kindje uit het water haalt is het handig om gelijk een handdoek over het bovenlijfje te leggen. Je kan dan het onderlijfje afdrogen en een luier aandoen zonder dat je kindje afkoelt. Daarna kan je als je wilt je kindje insmeren maar vaak is dat helemaal niet nodig. Voor een babymassage kan je wel tijd maken maar dit kan je ook op een ander moment doen. Kleed je kindje daarna aan en geef hem lekker geborgen melk of borstvoeding. Je kindje zal daarna meestal heerlijk ontspannen slapen en jij hebt tijd om alles op te ruimen. Wanneer je het badderen steeds in dezelfde volgorde doet zal je kindje er aan wennen en er echt van gaan genieten! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je