{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Verzorging > Het hoe en wat van babymassage

Advies > Baby > Verzorging > Het hoe en wat van babymassage

Het hoe en wat van babymassage

Afbeelding blog 'Het hoe en wat van babymassage'

Je kindje kan zeker het eerste jaar absoluut niet zeggen wat hij of zij wil. Huilen is een manier van communiceren, een manier die je als ouder lang niet altijd begrijpt. Een andere manier van communiceren, is lichaamstaal. Als je baby ligt te happen, begrijpt vrijwel elke ouder dat het tijd is om eten te geven. Een hele goede weg om de lichaamstaal van je kindje (nog beter) te leren begrijpen, is babymassage.

Ontspannen baby

Daarnaast is de massage voor je kindje heel ontspannend en als gevolg daarvan wordt je zelf vanzelfsprekend ook meer ontspannen. En dat kan je kindje, zeker de eerste weken, goed gebruiken. Hij of zij moet er nog aan wennen om in de boze buitenwereld te vertoeven en kan hierbij best wel wat hulp gebruiken. Zorg er dan ook voor dat je gaat masseren op een rustig plekje, gewoon saampjes.

Zorg er hierbij ook voor dat het lekker warm is, je wilt niet dat je kindje kou ligt te lijden tijdens de massage. Maar het allerbelangrijkste van de babymassage is nog wel het lichaamscontact. Het heeft een kalmerende werking en stimuleert de zintuigen. Maar er zijn nog meer positieve effecten.

De massage verbeterd het slaap- en eetritme en zorgt voor een zeer hechte band tussen jou en je kindje. Al met al zijn er dus wel aardig wat redenen aan te dragen om te beginnen met babymassage. Maar hoe doe je eigenlijk zoiets? Hieronder staan zes korte stappen. Maar vergeet niet: dit is slechts de basis!

  • Stap 1: Als je je baby gaat masseren, begin je altijd onderaan. Maak van je hand een cirkel en maak strijkende bewegingen van de bovenbeentjes naar de voetjes toe.
  • Stap 2: Pak vervolgens de onderbeentjes van je kindje vast en doe alsof hij of zij aan het fietsen is, met de knietjes richting de buik.
  • Stap 3: Masseer dan de onderkant van de voetjes met je platte duim. Doe dit in rondjes van de hiel naar de tenen toe.
  • Stap 4: Doe vervolgens de eerste drie stappen ook toepassen op de armen en handen van je kindje.
  • Stap 5: Leg vervolgens je handen op de borst van je kindje en streel naar de zijkant van het lichaam toe. Strijk daarna van de linkerschouder naar de rechterheup en van de rechterschouder naar de linkerheup.
  • Stap 6: Het ruggetje kan je alleen masseren als het hoofd van je kindje helemaal ontspannen is. Is dit het geval, masseer het dan op dezelfde manier als het buikje. Is het hoofd niet helemaal ontspannen, sla dan de rug over.

Zie je het na deze zes stappen nog niet echt zitten om zomaar te beginnen aan babymassage? Je kan natuurlijk altijd een cursus volgen. Hierbij moet je wel in de gaten houden dat docent babymassage geen beschermd beroep is. Iedereen kan zichzelf dus uitroepen tot docent babymassage en een cursus gaan beginnen. Maar het kan net een zetje in de rug geven om samen met andere ouders de eerste stappen in de babymassage te zetten. En vergeet er vooral niet van te genieten!b

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je