{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Verzorging > Alles over wasbare luiers

Advies > Baby > Verzorging > Alles over wasbare luiers

Alles over wasbare luiers

Een kind gebruikt in korte tijd heel veel luiers! Als we uitgaan van gemiddelden dan zou ieder kind zo'n 5000 luiers verslijten.

Afbeelding blog 'Alles over wasbare luiers '
Als je ergens in kan verdwalen, dan is het wel in de wereld van wasbare luiers! De mogelijkheden zijn enorm en de tijd van katoenen doeken, grote veiligheidsspelden en natte bedden in de ochtend is al lang voorbij! Maar waarom zou je voor wasbaar gaan en als je eenmaal denkt “ja, dit is wat voor mij” hoe beslis je dan welk luiersysteem bij je past? 


Waarom wasbaar? Een kind gebruikt in korte tijd heel veel luiers! Als we uitgaan van gemiddelden dan zou ieder kind zo'n 5000 luiers verslijten. Dit kost je dan ongeveer 1500 euro. Afhankelijk van het luiersysteem dat je kiest kosten wasbare luiers je nog geen 900 euro. Mits je geen gebruik maakt van de droger en alleen met volle trommel en goed gedoseerd wasmiddel wast op 40 graden. Gebruik je een droger dan kost het zo'n 1100 euro. Toch nog een flinke besparing van 400 euro. En als je ze voor meer dan één kind gebruikt dan wordt de besparing nog groter! Bovendien kosten wegwerpluiers niet alleen veel geld, het kost ons milieu ook erg veel. Want niet alleen het weggooien (en dus verwerken/verbranden) van de luiers belast het milieu, ook de productie ervan heeft een grote impact. Reken maar op 6 bomen, tientallen kilo's chemicaliën en nog wat ruwe olie per kind. En wacht, chemicaliën? Om je kind zijn kwetsbare delen? Is dat eigenlijk niet heel erg slecht voor ze? Dit kunnen allemaal redenen zijn om eens verder te kijken dan het schap met wegwerpluiers. 

Past het bij mij? Voor wasbare luiers moet je op opstartkosten rekenen, hierdoor lijkt het in het begin een flinke uitgave. Denk dus goed na voordat je een systeem koopt. Mocht het niet bevallen dan is je besparing teniet gedaan. Verder zijn er nog wat nadelen om rekening mee te houden. Voor wegwerpluiers geldt weg is weg. Wasbare luiers zal je moeten bewaren totdat je een trommel vol kan draaien. Voordat je nu denkt dat er een emmer vol met poep op je staat te wachten bij de wasmachine; er zijn inleggers voor de luiers die je met ontlasting en al door de wc kunt spoelen. Verder kost al dat gewas veel tijd. En hoe heb je de opvang geregeld? Werken ze op de crèche ook met wasbaar, of ziet je oppas het wel zitten? En hoe pak je het aan als je een dagje weg bent en je moet de vieze luiers ergens bewaren? Verder zal je je kindje met wasbare luiers wat vaker moeten verschonen. En dan heb je ook nog de keuze uit conventioneel en ecologisch katoen! 

Voordelen: Maar er zijn ook nog wat voordelen naast het financiële en het ecologische aspect! - Minder last van luieruitslag omdat katoen beter ademt dan wegwerpluiers - Kinderen worden over het algemeen iets eerder zindelijk - Geen chemische stoffen op je kindjes huid 

Miskopen: Hoe voorkom je nu een dure aanschaf die niet bevalt?Er zijn consulentes op het gebied van wasbare luiers, bijvoorbeeld www.kaatjekatoen.nl. Zij komen bij je thuis en vertellen alle ins en outs over verschillende systemen. Vaak kan je bij hen ook probeer pakketten lenen of tweedehands systemen aanschaffen. Je kunt ook eens op marktplaats kijken en van een bepaald systeem een aantal luiers kopen om te proberen. Kijk eens rond op forums en lees over ervaringen van andere ouders. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je