{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Veiligheid > Tips voor het veilig vervoeren van je kindje tot 3 jaar

Advies > Baby > Veiligheid > Tips voor het veilig vervoeren van je kindje tot 3 jaar

Tips voor het veilig vervoeren van je kindje tot 3 jaar

Afbeelding blog 'Tips voor het veilig vervoeren van je kindje tot 3 jaar'

Wanneer je in het ziekenhuis bevallen bent zal het je al snel duidelijk worden dat het veilig vervoeren van jouw kindje veel aandacht vraagt! De meeste ziekenhuizen mag je namelijk niet verlaten als je geen Maxi-Cosi hebt om jouw kleintje in te vervoeren. Wanneer je thuis bent bevallen zal dit onderwerp je niet lang bespaard blijven want al bij het eerste wandelingetje of boodschapje weet je hoe belangrijk het is om je kindje goed te vervoeren. Maar al voordat de kleine er is heb je er vast al over nagedacht hoe je dat wilt doen. In vrijwel elk tijdschrift over zwangerschap en het moederschap staat wel iets over vervoer, al is het alleen maar een stukje reclame. Hier een aantal mogelijkheden op een rij.

In de auto

Vervoer in de auto is aan strenge richtlijnen gebonden. Wat deze precies zijn kan je terug vinden op de site van de Rijksoverheid. Het is in elk geval belangrijk om een vervoermiddel te kopen met een keurmerk, dan weet je zeker dat hij veilig is. Deze kan je onder andere ook terug vinden op de site van de Rijksoverheid. Daarnaast is het goed wanneer je een tweedehands stoeltje koopt er zeker van te zijn dat hij geen ongeluk heeft gehad. Een klein scheurtje of deukje in het plastic zie je niet maar kan wel grote gevolgen hebben bij een nieuwe klap.

Vlak na de geboorte begin je met een Maxi-Cosi. Anders dan de naam doet vermoeden is deze van vele merken verkrijgbaar. Kies er 1 die bij je past. Kijk bijvoorbeeld of er een zonnescherm op kan wanneer je een kleintje hebt die je er in de zomer veel in vervoerd. Voor het eerste gebruik is het gemakkelijk goed te oefenen om hem in de auto te zetten!

Na circa 10 maanden is je kindje klaar voor vervoer in een stoel waar hij rechtop in kan zitten. Het advies bij het kopen van deze autostoel is passen!! Neem je kindje mee naar een winkel waar ze verschillende soorten stoeltjes hebben en kijk waar jouw kindje het beste in zit. Koop dit stoeltje niet meteen maar denk er een nachtje goed over na. Wanneer je gevoel goed is heb je er een goede koop aan! Kijk ook hier naar de keurmerken!

Een extra aandachtspuntje is het schoonmaken en wassen van de stoel en de ligstand die er al dan niet op zit.

Op de fiets

Vanaf dag 1 kan je je kindje al op de fiets vervoeren, in theorie! Er zijn handige dragers waarmee je de Maxi-Cosi op je fiets kan bevestigen. Bedenk je wel dat de wind en de buitenlucht erg vermoeiend zullen zijn voor je kindje en de hobbels op de weg niet ideaal voor het nekje. Laat wanneer je kiest voor deze manier van vervoeren de drager goed plaatsen op je fiets en volg, net als bij elke andere vorm van vervoer de instructies zeer goed op!

Wanneer je kindje zelfstandig kan gaan zitten is het klaar voor de eerste rit voorop de fiets. Natuurlijk moet je er als mama ook klaar voor zijn! Kies een zitje die bij jouw wensen past. Wanneer je veel gaat fietsen moet hij comfortabel zijn en een goed windscherm hebben. Als je fiets veel buiten staat is het verstandig een zitje te kiezen zonder kussentjes die zich vol zuigen met regenwater.

Bouw het fietsen eerst heel rustig op, steeds een groter rondje. Het nekje van je kindje is namelijk nog niet gewend aan schokken en stoten en dus nog behoorlijk kwetsbaar! Kijk goed naar de grote van je kindje. Ook wanneer het qua kilo`s nog past is het soms tijd voor een groter (achter) zitje!

Zorg naast comfort bij het vervoer op de fiets in elk geval voor veiligheid! Voel je zeker op de fiets waardoor je niet valt maar kijk ook of de voeten van je kindje nergens tussen kunnen komen. Ook moet je je er van verzekeren dat je kindje niet gemakkelijk uit het zitje kan klimmen tijdens het fietsen!

In wandelwagen, kinderwagen of buggy

Of het nu een ritje naar de winkel is of een lekker stukje wandelen voor de frisse lucht, je ontkomt er bijna niet aan om met je kindje te wandelen. De meest gebruikelijke manier is misschien wel de wandelwagen. In feite een reiswieg op wieltjes waar je kindje lekker in kan liggen (slapen) terwijl jij hem van A naar B verplaatst. Vaak is dit voor je kleintje een vertrouwde omgeving omdat veel ouders hem thuis ook gebruiken om het kindje in te laten slapen overdag. Wanneer je een wandelwagen gaat uitkiezen kom je vele verschillende soorten tegen. Een aantal tips wanneer jij een wandelwagen gaat uitzoeken zijn:

  • Ga je hem vervoeren in de auto en past dat dan
  • Hoelang wil je je kindje er in kunnen leggen
  • Wat is de ideale duwhoogte van jou en je partner
  • Kan je hem zelfgemakkelijk in en uitklappen
  • Is hij stabiel
  • Is hij geschikt voor de ondergrond waar jij hem op gaat gebruiken.
  • Past er een Maxi-Cosi en/of zitje op het onderstel

Na het gebruik van de wandelwagen komt (meestal) de buggy.  Je gaat deze gebruiken wanneer je kindje kan zitten. Wanneer je kindje maar kleine stukjes zit of je gaat ergens met de fiets naar toe maak dan gebruik van een buggy. Hierbij is veel minder keuze qua duwhoogte en dergelijke maar hij is wel zeer goed inklapbaar en dus compact.

Op eigen wijze

Maar, bovenstaande manieren van vervoer zijn allang niet meer de enige manieren. Veel moeders vinden het prettig om hun kindje dicht bij zich te houden. Je hebt dan van dichtbij contact met je kleintje en het kindje kan ook jouw hartslag horen en voelen. In de winter is het lekker warm voor zowel de drager als het kindje. In de zomer kan het wel warm zijn en moet je te temperatuur van je kleintje goed in de gaten houden. Het is verstandig goed te kijken hoe je je kindje bij je wilt dragen. Om te beginnen, op je buik of op je rug. Daarna moet je kiezen tussen een doek, die je zelf leert knopen of een standaard draagzak waar je je kindje in kan doen. Laat je goed voorlichten en oefen met een pop of het je echt lukt! De eerste keer is het ook heel handig om het samen te doen zodat je kindje in elk geval in goede handen is wanneer het toch niet helemaal is gelukt.

Het grote voordeel van dragen is dat je door verschillende smalle paadjes kan wandelen en door smallen winkelpaden. Daar in tegen heb je niets bij je om je moedertas even aan te hangen of op te leggen. Al hebben sommige draagzakken wel een handig opbergzakje.

Is je kindje ouder dan 3? Klik dan hier voor tips voor het veilig vervoeren van je kind.

Welk vervoersmiddel gebruik jij om je kindje veilig te vervoeren?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je