{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Slapen > Zorgen maken over je baby wanneer hij slaapt

Advies > Baby > Slapen > Zorgen maken over je baby wanneer hij slaapt

Zorgen maken over je baby wanneer hij slaapt

Afbeelding blog 'Zorgen maken over je baby wanneer hij slaapt'

Tijdens slaapjes groeit je kindje en verwerkt hij/zij ervaringen van de dag. Een kindje dat goed slaapt, zal vrolijker zijn, meer eetlust hebben en zich beter ontwikkelen. De helft van de tijd dat je kindje slaapt, bevindt hij zich in de REM-slaap, de droomslaap. 

Tijdens de REM-slaap wordt de bloedtoevoer naar de hersenen vergroot. Deze slaap zorgt ervoor dat je kindje steeds beter kan onthouden, dat zintuigen scherper gaan werken en dat het leervermogen vergroot wordt. Je kindje zal alerter zijn wanneer hij/zij wakker is. Kortom: het goed kunnen slapen van je kindje is van groot belang! Maar ook als je kindje slaapt, maak je je wellicht toch zorgen. Met de volgende tips kun je zelf wellicht ook geruster gaan slapen.    

Veiligheid boven alles 

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kan houden om je kindje veilig te laten slapen. Gebruik voor baby’s bijvoorbeeld geen dekbedje in zijn ledikantje, zeker niet tot je kindje 2 jaar is. Het kan daaronder namelijk te warm worden en komt je kindje er onder te liggen, kan hij er mogelijk moeilijk meer ademhalen

Op de rug slapen is het beste, want dan kan je kindje het meest vrij ademhalen. Zeker wanneer je kindje zich nog niet kan omrollen is de rugligging het meest veilig. Zorg voor genoeg ventilatie op de slaapkamer. Het is belangrijk dat je kindje het niet te warm krijgt; houd daarom ook rekening met de dikte van het slaapzakje dat je gebruikt. 

Het slaapzakje moet passen en niet veel te groot zijn, waardoor je kindje erin zou kunnen glijden. Vanzelfsprekend is een eigen ledikantje veiliger dan je kindje bij jou in bed te leggen. Maar dan wel een ledikantje waarbij de spijltjes op een veilige afstand van elkaar zitten dat er geen kinderhoofdje tussen past én met een passend matrasje erin. 

Teveel knuffels of speelgoed in bed is niet geschikt en ook hoofdbeschermers worden afgeraden. Rust en regelmaat zorgen er daarnaast voor dat je kindje genoeg slaap krijgt en niet te lang wakker zal liggen. Een vast ritueel voor het naar bed gaan, een verhaaltje, een badje waar je kindje soezerig van wordt, een liedje, een korte massage. Als je ’s nachts je kindje nog voedt, denk er dan aan om niet in een stoel of op een bank te gaan zitten waarvan je weet dat je er gemakkelijk wegdommelt. Het bedje waar je kindje in slaapt, kan je wel bij je op de slaapkamer zetten. Voor het eerste half jaar wordt dat zelfs aangeraden door UNICEF.   

Rook en ventilatie 

Rook is slecht voor kinderen. Je kindje kan er last van blijven houden. Ook wanneer het al uren geleden is dat in een kamer gerookt is, is het schadelijk voor een kind. Waar je kindje komt, is het belangrijk om op te letten dat er niet gerookt wordt. Dat is het beste. Mocht er toch in huis worden gerookt, is het verstandig om op tijd te gaan ventileren voordat je kindje in die ruimte komt of zelfs in die ruimte gaat slapen. Hoe? Door twee ramen in huis open te zetten om trek te creëren: oude lucht wordt vervangen door verse, frisse lucht. Het beste doe je dit vrij regelmatig. Een temperatuur van ca. 18 graden is daarbij prima voor een slaapkamer.     

Hoeveelheid slaap 

De eerste maanden van zijn leven heeft je kindje zo’n 12 tot 18 uur slaap per etmaal nodig. Je kindje geeft zelf wel aan wat hij nodig heeft. Wanneer hij 6 maanden oud is, slaapt hij ongeveer 15 uur per etmaal. De meeste baby’s slapen dan ook ’s nachts door. Als je kindje te weinig slaap lijkt te krijgen, kun je je zorgen maken. Als hij echter ’s ochtends makkelijk wakker wordt en overdag alert is, hoef je je geen zorgen te maken. 

Soms zie je dat je kindje tijdens het spelen in de box vermoeider wordt. Het beste is dan om je kindje niet in de box in slaap te laten vallen, maar hem in zijn eigen bedje te leggen. Slapen en spelen horen twee gescheiden zaken te zijn.   

Onrust 

 Als je kindje hele korte slaapjes heeft, onrustig is, zichzelf wakker maakt door veel te bewegen met de armpjes of als je kindje moeilijk in slaap valt, is inbakeren een optie. Inbakeren kan een gevoel van geborgenheid, van veiligheid, geven. Omdat goed slapen zo belangrijk is om goed te groeien en zich te ontwikkelen, wordt er steeds meer teruggegrepen op dit principe van oudsher. Je zult na een tijdje merken dat inbakeren minder nodig is, omdat je kindje rustiger wordt. Als je kindje weer wakker is, maak je de doek weer vlot los, want hij moet zich dan wel weer vrij kunnen bewegen. Zorg wel dat je goed leert inwikkelen, want de kwaliteit van de doek kan nog zo goed zijn, als je er niet goed mee overweg kunt, kan het gevaarlijk zijn voor je kindje.  

Maak jij je wel eens zorgen om je kindje als hij/zij slaapt? Hoe zorg jij ervoor dat je kindje veilig slaapt?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je