{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Slapen > Tips en richtlijnen veilig slapen baby

Advies > Baby > Slapen > Tips en richtlijnen veilig slapen baby

Tips en richtlijnen veilig slapen baby

Afbeelding blog 'Tips en richtlijnen veilig slapen baby'

Slaapt mijn baby te veel of te weinig? Wat is de beste slaaphouding; met dekbed of zonder? Dit zijn enkele vragen die de meeste ouders regelmatig stellen, misschien heb jij deze vragen ook wel, daarom enkele tips en richtlijnen wat het slapen betreft.     

Slapen is naast voeding, liefde en aandacht een van de belangrijkste levensbehoeftes van een baby. De eerste dagen slaapt de baby heel veel, zo’n 16 à 20 uur per dag. De baby moet namelijk, net als de mama, bijkomen van de bevalling. Een dag- en nachtritme is de eerste tijd nog niet echt van belang, de baby wordt namelijk vanzelf wakker voor voeding. Na het verschonen en voeden valt de baby weer in slaap voor zo’n 2 tot 3 uur. 

Je zult al snel merken dat baby’s overal kunnen slapen: in de auto, wieg, kinderwagen en natuurlijk in jouw armen. Voor de baby is het vooral belangrijk dat hij zich veilig en geborgen voelt. 

Na 3 maanden slaapt het kindje nog 15 uur per dag; 10 uur ’s nachts en 3 kleine slaapjes overdag. Wanneer baby's een half jaar oud zijn, slapen ze nog 14 uur per dag. Daarna hebben baby's ongeveer nog 14 uur slaap per dag nodig en hebben ze nog maar 2 slaapmomentjes overdag. 

Dit slaapritme houden baby’s aan tot een leeftijd van ongeveer anderhalf jaar, de slaapjes overdag zullen vanaf dan korter worden. Hierna hebben kinderen vanaf ongeveer 18 maanden nog maar 1 middagslaapje nodig.

Baby veilig slapen

Je weet nu hoeveel een baby slaapt, goede hulpmiddelen als het bedje, slaapzak en babyfoon zijn belangrijk. Veilig slapen is een belangrijke manier in wiegendood te voorkomen. De veiligste slaaphouding voor een baby is op de rug slapen. Het gezichtje ligt dan namelijk vrij. Leg je kindje de eerste twee jaar in een babyslaapzak, hierin slapen ze het veiligst want:

  • De baby kan niet met het hoofdje onder het beddengoed komen;
  • Jonge baby’s rollen zich minder makkelijk van de rug naar de buik;
  • Tijdens het slapen kunnen de dekens niet wegglijden, het kindje blijft dus warm; 
  • Uit bed klimmen wordt hierdoor ook moeilijker.

Leg je kindje altijd in zijn eigen wiegje of een bedje, bij papa en mama in bed slapen is wel gezellig, maar is niet geheel risicovrij. Zo kan het snel te warm worden voor de baby, de baby kan uit het bed vallen en de kans bestaat dat het gezichtje bedekt raakt, wat het ademen lastiger maakt. 

Naast een wiegje en een babyslaapzak is de babyfoon onmisbaar! Je kunt natuurlijk niet de hele dag bij de baby zijn, het is zelfs aan te raden dat je tijd voor jezelf maakt als de baby ligt te slapen. De babyfoon neem je eenvoudig overal mee naar toe, jij hebt een momentje voor jezelf en je weet te allen tijde hoe het met je kindje gaat, een echte win-winsituatie dus!

Hoe zorg jij ervoor dat je baby veilig slaapt? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je