{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Slapen > Slaapschema baby

Advies > Baby > Slapen > Slaapschema baby

Slaapschema baby

Je pasgeboren baby bepaalt zelf wanneer hij wilt eten of slapen. Een duidelijk patroon is er nog niet de eerste tijd. Je baby moet eerst nog wennen aan het leven buiten de baarmoeder en zal vooral de eerste periode veel slapen.

Afbeelding blog 'Slaapschema baby'

Na de eerste weken kan je voorzichtig beginnen met het creëren van een schema voor je baby. Het uitgangspunt hierbij is dat je pasgeboren kindje iedere keer ongeveer een uur, anderhalf uur wakker is. Een goed schema kan zijn: slapen, samen spelen en knuffelen, alleen spelen in bijvoorbeeld de box, eten.

Je kindje heeft om de twee, drie uur behoefte aan eten. Bovenstaand schema is dan ook een indicatie. Merk je dat je kindje na het ontwaken hongerig is, twijfel niet en geef dan direct voeding.

Ook het aantal uren dat een kindje achterelkaar slaapt, verschilt per baby. Sommige baby’s kunnen aan een stuk door vijf tot zes uur slapen en andere slapen pas na negen maanden een hele nacht door. Ook de duur van dutjes overdag kan per kind verschillen. Zolang je baby alert, speel en gelukkig is tijdens zijn wakkere uren, krijgt hij naar alle waarschijnlijkheid voldoende slaap.

Belangrijk is om je kindje zodra hij tekenen van vermoeidheid toont, direct in zijn bedje te leggen. Leg je kindje altijd moe, maar wakker in bed zodat hij zelf kan inslapen. Tekenen van vermoeidheid kunnen zijn:

  • Staren (glazige blik). Je kindje kijkt je niet meer aan in de ogen.
  • Grimas op het gezicht.
  • Geluidjes maken als een krakende deur.
  • Gezicht in je borst begraven.
  • Overstrekken.
  • Gebalde vuistjes.
  • Wrijven in ogen.
  • Aan de oortjes zitten.

Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?

Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld 16 tot 18 uur per dag. Deze korte slaapjes duren ongeveer drie uur waarna ze weer gevoed willen worden. Tussen de slaapjes door is je kindje ongeveer een uurtje wakker.

Rond de drie of vier maanden heeft je kindje nog 14 tot 15 uur slaap nodig. Hij is nu ongeveer een uur tot anderhalf uur wakker per keer.

Vanaf een half jaar heeft je kindje waarschijnlijk genoeg aan 2 tot 3 uurtjes overdag en maakt hij de meeste uren ’s nachts. Vanaf 9 maanden zal je kindje aan 2 slaapjes overdag voldoende hebben.

Onderstaand schema bevat de gemiddelde slaapbehoefte per leeftijd. Het kan als leidraad dienen, maar de behoefte is per kind verschillend.

Slaapschema baby

Leeftijd 's Nachts Overdag Totaal
0 tot 1 maand 9 uur 9 uur 18 uur
3 tot 4 maanden 10 uur 5 uur 15 uur
6 maanden 11 uur 4 uur 15 uur
9 maanden 11 uur 3 uur 14 uur
1 jaar 11 uur 3 uur 14 uur
2 jaar 11 uur 2 uur 13 uur
3 jaar 10,5 uur 1,5 uur 12 uur

Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby ’s nachts de meeste uren slaapt?

Je baby bepaalt over het algemeen zijn eigen ritme en geeft zelf aan wanneer hij wilt slapen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je baby ’s nachts de meeste uren slaapt en uiteindelijk ook zal doorslapen.

Zorg bijvoorbeeld voor een grote mate van voorspelbaarheid. Houd hierbij bijvoorbeeld bovenstaand schema aan van slapen, samen spelen en knuffelen, alleen spelen in bijvoorbeeld de box en voeden. Uiteraard is afwijken van dit schema geen probleem.

Dutjes duren normaliter tussen de 2 en 3 uur. Maak je kindje liever niet wakker, maar laat hem zelf komen. Behalve als het tijd is voor de voeding. Doordat je kindje overdag vaak wakker is, zal hij langzaamaan de slaap verschuiven naar ’s nachts. Komt je kindje ’s nachts toch nog voor een voeding? Geef de voeding dan in het halfdonker met slechts een schemerlichtje aan en houd het knuffelen en spelen zo beperkt mogelijk. Leg je kindje na de voeding en boertje direct weer terug in bed. Zo begrijpt je kindje beter het verschil tussen ’s nachts en overdag. Houd ook de kamer ’s nachts donker en kies er overdag voor om iets van daglicht door te laten schermen in het kamertje van je baby.

Belangrijk: Volg altijd je gevoel en luister naar je baby als het gaat om honger en vermoeidheid. Je doel moet zijn om je baby te voorzien van een consistent schema dat zijn natuurlijke ritme volgt. Vroeg of laat, zal je baby waarschijnlijk vestigen in een tamelijk voorspelbare dagindeling en slaapritme. Maar ook als je baby al lange tijd hetzelfde ritme heeft, kan het voorkomen dat deze wordt verstoord. Bijvoorbeeld door ziekte, een tandje dat doorkomt of tijdens een groeispurt. Waarschijnlijk zal je baby weer na een aantal dagen terugvallen in zijn oude ritme.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je