{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Slapen > Moet je je baby inbakeren?

Advies > Baby > Slapen > Moet je je baby inbakeren?

Moet je je baby inbakeren?

Nee, je moet je baby niet inbakeren, het mag wel. Lees hier verder.

Afbeelding blog 'Moet je je baby inbakeren?'

Je mag je baby altijd inbakeren, tenzij er een medische reden is waarom het beter is om niet te doen. Hieronder vertellen wij jou alles over het inbakeren van je baby. 

Wat is inbakeren?

Wanneer je je baby inbakert, zorg je ervoor dat zijn of haar bewegingsvrijheid minder wordt. Je wikkelt de baby van de schoudertjes tot en met de voetjes in doeken (of in een speciaal inbakerslaapzakje). Doordat de armpjes en beentje nu veel minder kunnen bewegen ligt de baby stiller en kan hij makkelijker in slaap vallen.

Geschiedenis van inbakeren

Inbakeren werd heel vroeger al gedaan. Dit werd toen gedaan door een baker. Een baker was een soort kraamverzorgster, ze hielp de vroedvrouw (de verloskundige) en kwam al een paar dagen voor de bevalling bij de kraamvrouw in huis. Vroeger werden baby’s ingebakerd omdat gedacht werd dat de kneuzingen die baby’s bij de geboorte hadden opgelopen dan beter zouden genezen. Ook werd er gedacht dat dankzij inbakeren een navelbreuk zou worden voorkomen en dat de baby’s niet scheef zouden groeien. Tot het eind van de achttiende eeuw was het inbakeren erg populair in Nederland. Sinds halverwege de jaren 90 wordt het inbakeren weer steeds vaker toegepast.

Redenen om in te bakeren

Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen om je baby in te bakeren. Wanneer je baby moeite heeft met in slaap vallen, kan inbakeren hem hier bij helpen. Ook wanneer je baby alleen maar hele korte slaapjes doet kan het inbakeren uitkomst bieden.

Is je baby snel overprikkeld of huilt hij veel zonder dat daar een aanwijsbare oorzaak voor is gevonden? Wie weet helpt inbakeren hem dan ook om rustiger te worden. Baby’s kunnen minder bewegen wanneer ze ingebakerd zijn, hierdoor worden ze rustiger en kunnen ze beter slapen. Doordat je baby beter slaapt, zal je baby ook minder huilen omdat hij uitgeruster is.

Belangrijk is wel om eerst te laten onderzoeken of er geen medische oorzaak is voor het slecht of kort slapen van je baby of voor het vele huilen.

Wanneer mag je niet inbakeren?

Er zijn een aantal redenen waarom je je baby niet mag inbakeren.

Wanneer je baby koorts heeft mag je hem niet inbakeren. Door het inbakeren kan je baby zijn warmte niet goed kwijt, wat gevaarlijk kan zijn wanneer de lichaamstemperatuur van je baby door de koorts al te hoog is. De eerste 24 uur na een inenting mag een baby ook niet ingebakerd worden, dit omdat er na een inenting een verhoogde kans op koorts is en de warmte dan dus niet goed weg kan. Wanneer je baby een dysplastische heupontwikkeling (of een verhoogde kans daarop) heeft, wordt het ook afgeraden om hem in te bakeren, omdat de heupjes dan niet belast mogen worden.

Bij benauwdheid of een ernstige luchtweginfectie kun je je baby ook beter niet inbakeren. Heeft je baby een voorkeurshouding door een afwijking in de wervelkolom of probeert hij telkens om naar zijn buikje om te draaien? Ook dan mag je baby niet ingebakerd worden. Wanneer je kindje namelijk ingebakerd op zijn buikje terecht komt, kan hij zich waarschijnlijk niet meer terugdraaien, met alle gevolgen van dien.

Ook eczeem en spugen kunnen redenen zijn om je baby niet in te bakeren, maar dit is per kindje verschillend. Wanneer je kindje eczeem heeft of veel spuugt, kun je het beste met een arts overleggen of je kindje wel of niet ingebakerd mag worden.

Baby’s vanaf 6 maanden mogen ook niet (meer) ingebakerd worden.

Veilig inbakeren

Wanneer je zeker weet dat er geen medische reden is voor het onrustige slapen/gedrag van je baby en je ook zeker weet dat het niet aan de voeding ligt, kun je ervoor kiezen om je baby in te bakeren. Zorg ervoor dat je goed over het inbakeren geïnformeerd bent voordat je er zelf mee aan de slag gaat. Het is belangrijk om veilig materiaal te gebruiken. Veilig materiaal is groot genoeg, maar niet te groot voor je baby. Je baby mag niet in de inbakerdoek kunnen zakken en de stof mag ook niet voor zijn mondje kunnen komen.

De onderkant van een inbakerdoek moet gesloten zijn, de voetjes mogen er niet uitsteken, wel moet er bij de beentjes genoeg ruimte zijn zodat de baby zijn beentjes in de kikkerstand kan spreiden. De armpjes van de baby moeten gestrekt kunnen zitten in de inbakerdoek.

Wanneer je nieuwe stof gebruikt voor een inbakerdoek, moet je deze altijd eerst een paar keer wassen, zodat de stof beter vocht op kan nemen en wat luchtiger wordt. De stof mag niet elastisch zijn, want dan kan de baby zich alsnog goed bewegen en zal het inbakeren dus waarschijnlijk niet veel nut hebben.

Hoe je je baby precies in een inbakerdoek wikkelt, kun je aan je kraamverzorgster vragen, vaak kan zij het je laten zien. Ook zijn er boeken geschreven met daarin handleidingen en staan er filmpjes met instructies op internet. Zorg er in elk geval voor dat je goed geïnformeerd bent en ga niet zelf wat proberen! Wie weet helpt het jouw kindje om wat rustiger te worden.

Heb jij je baby ook ingebakerd en wat zijn jouw ervaringen? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je