{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Slapen > Ervaring met inbakeren

Advies > Baby > Slapen > Ervaring met inbakeren

Ervaring met inbakeren

Als je kindje onrustig is tijdens het slapen en/of inslapen, kan het een optie zijn om hem / haar te inbakeren.

Afbeelding blog 'Ervaring met inbakeren' Achtergrond blur afbeelding

Als je kindje onrustig is tijdens het slapen en/of inslapen, kan het een optie zijn om je baby in te bakeren. Inbakeren betekent dat je je kindje stevig in een doek of speciaal slaapzakje inpakt. Daardoor kan hij of zij niet met de armpjes en beentjes zwaaien en zal je kleintje rustiger worden. Ook zal je kindje zich veilig en geborgen voelen, net zoals in de baarmoeder. Hierdoor wordt het weer makkelijker om in slaap te vallen, en nog belangrijker... te blijven!

Inbakeren met een doek

Je kunt je kindje inbakeren met een inbakerdoek. Er zijn diverse soorten en maten te verkrijgen. Dus het uitkiezen van een veilige doek kan erg lastig zijn. Zorg er in elk geval voor dat de doeken van katoen zijn en ruw. Een goede doek is ook dun en soepel maar nooit elastisch. Gebruik nooit iets van bijvoorbeeld fleece of molton: dit is veel te warm.

De afmetingen zijn ook belangrijk:

  • Voor baby’s tot 5 kg – doek van 90x90 cm en doek van 65x90 cm.
  • Voor baby’s van 5 tot 7 kg – doek van 100x100 cm en doek van 70x100 cm.
  • Voor baby’s vanaf 7 kg – doek van 120x120 cm en doek van 80x120 cm.

Hoe inbakeren?

Het inbakeren verschilt per soort doek. Bij losse doeken is het altijd de bedoeling dat er 2 tegelijk gebruikt worden. Ga als volgt te werk:

  • Sla van de grootste doek een punt een stukje naar binnen en leg de kleinere doek er in de breedte overheen. Leg daarna je kindje in de lengte over de doek, zodat zijn/haar hoofdje boven de omgeslagen punt van de doek uitsteekt.
  • Sla vervolgens 1 kant (de rechterkant) van de kleinere doek over je kleintje heen waarbij je zijn/haar armpje langs het lijfje “klemt”. (Niet te strak uiteraard!)
  • Stop de punt onder het ruggetje van je kindje vast en zorg dat het andere armpje boven de doek blijft. Leg het losse armpje ook langs het lijfje en sla je ook de tegenoverliggende punt om je kleintje heen.
  • Sla vervolgens de punt aan de kant van het eerste ingepakte armpje, schuin over de borst van je kindje heen en sla hem vervolgens over je kindje heen om onder het ruggetje in te stoppen.
  • Doe hetzelfde aan de andere kant. Zet aan het uiteinde de doek vast met een veiligheidsspeld. Doe dat ook op het linkerschoudertje.
  • De onderkant van de doeken kan worden dichtgebonden met een lintje. Let hierbij wel op dat de beentjes niet in de verdrukking komen.

Slaapzakjes

Het is ook mogelijk om een inbaker slaapzakje te kopen. Er zijn diverse soorten slaapzakjes in omloop. Let bij deze slaapzakjes vooral op de juiste maat. Het is natuurlijk belangrijk dat je kindje niet met zijn / haar hoofdje in het slaapzakje kan zakken.

Onervaren of angstig?

Zeker in het begin kan het best eng zijn om je kindje in te bakeren. Mocht je niet zeker zijn van je zaak, vraag dan altijd hulp van een professional. Die kan je leren hoe je je kindje veilig kan inbakeren.

Lees meer over inbakeren!   


Wat zijn jouw ervaringen met het inbakeren van je kindje? Laat het weten in een reactie!  

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je