{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Slapen > Co-sleeping: samen slapen met je baby

Advies > Baby > Slapen > Co-sleeping: samen slapen met je baby

Co-sleeping: samen slapen met je baby

Co-sleeping met je baby: veilig of niet?

Afbeelding blog 'Co-sleeping: samen slapen met je baby'

Co-sleeping, samen slapen met je baby, kan op verschillende manieren en heeft zowel voor- als nadelen. In dit artikel vertellen wij jou alles over co-sleeping!

Verschillende manieren van co-sleeping

Met co-sleeping wordt voornamelijk het samen slapen met je baby vanaf de geboorte bedoeld. Dit wordt ook wel early co-sleeping genoemd. Het samen slapen in één bed met een kleine baby kan echter gevaarlijk zijn. Lees je dus goed in voordat je hiermee begint. 

Sommige ouders beginnen vanaf 1 jaar met co-sleeping. Een reden hiervoor is dat veel kinderen rond die leeftijd moeite krijgen met alleen slapen en de geborgenheid van papa en mama zoeken.

Een andere vorm van co-sleeping is rooming-in. Bij deze vorm van co-sleeping staat het ledikantje of wiegje bij de ouders op de kamer. De baby slaapt dus apart, maar wel in dezelfde ruimte. Dit is vaak de meest veilige optie. Het ledikantje/wiegje wat hierbij in de kamer komt te staan wordt een co-sleeper genoemd. Dit bedje is aan één kant open en kan met deze zijde tegen het ouderlijk bed worden gezet. Het voordeel hiervan is dat het kindje lekker dichtbij ligt (en dus gemakkelijk kan worden opgepakt). Deze methode erg veilig is omdat het kindje wel apart in zijn eigen bedje ligt.

Is co-sleeping iets voor ons?

De beslissing om samen met je kindje te slapen is heel persoonlijk. De volgende redenen kunnen je helpen bij het maken van deze beslissing:

  • Gezondheid en veiligheid. De kans op wiegendood kan verkleind worden door je kindje op dezelfde kamer als de ouders te laten slapen. Onregelmatigheden in de ademhaling worden dan sneller opgemerkt.
  • Gezellig. Sommige ouders vinden het een gezellig en vooral geruststellend idee om samen met het kindje te slapen. Anderen vinden het juist lastig omdat ze van elk onschuldig zuchtje en kreuntje van de baby wakker worden.
  • Geborgenheid. Je kindje voelt zich geborgen en veilig zo dicht bij zijn ouders. Ook kan het helpen om je kindje eerder in slaap te laten vallen.
  • Nachtvoedingen. Het is makkelijker om ’s nachts borst- of flesvoeding te geven als de kleine zich in dezelfde kamer bevindt. Zowel jij als de baby worden nauwelijks wakker waardoor je na de voeding snel weer in slaap valt.
  • Je relatie. Sommige ouders vinden co-sleeping een aanslag op hun relatie of hun seksleven. Er is minder tijd voor elkaar aangezien de baby ook in de slaapkamer aanwezig is. Andere ouders zeggen dat het ze juist vindingrijk en creatief maakt om, ondanks het samen slapen met de baby, privétijd voor elkaar te vinden.

Slaap jij samen met je baby/kindje?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je