{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Slapen > Alles over de dutjes van je baby

Advies > Baby > Slapen > Alles over de dutjes van je baby

Alles over de dutjes van je baby

Afbeelding blog 'Alles over de dutjes van je baby'

Hoeveel dutjes per dag heeft mijn baby nodig?

De meest pasgeborenen baby’s slapen twee tot vier uur per keer, dag en nacht. In dit stadium moet je niet verwachten dat je baby direct een vast slaapschema heeft. Dit komt later. Laat je baby de eerste weken zoveel slapen als hij wilt en nodig heeft.

Zodra je baby 6 tot 8 weken oud is, zal hij waarschijnlijk minder slapen maar wel langere stukken achterelkaar. Je baby heeft waarschijnlijk 2 tot 4 dutjes per dag, en misschien zelfs meer.

Rond de 3-4 maanden begint je baby met een voorspelbaar patroon van slapen. Dit is een goed moment om te starten met het ontwikkelen van een dutjes schema voor je baby.

Doe je best om je baby op dezelfde momenten op de dag te laten slapen. Wees er echter wel van bewust dat je baby, schema of niet, zelf aangeeft wanneer hij moe is. Daarnaast is iedere baby anders. Sommige baby’s slapen overdag heel kort maar hebben wel veel dutjes en andere baby’s slapen juist langere tijd achterelkaar en hebben slechts enkele dutjes op een dag.

Met 6 maanden, zal je baby waarschijnlijk genoegen nemen met twee of drie dutjes per dag: een in de ochtend, een in de vroege namiddag, en een andere later in de middag.

Bij 9 tot 12 maanden doen de meeste baby's tot twee dutjes per dag, een in de ochtend en één in de middag. En met 18 maanden valt het ochtenddutje weg en slapen ze ’s middags een poosje. Ze zullen doorgaan met dit patroon tot ze 3 of 4 jaar oud, hoewel sommige niet afbouwen dutten totdat ze 5 zijn.

Dit zijn typische patronen, maar niet alle baby's volgen dit slaapschema. Elke baby heeft zijn eigen unieke slaapgewoonten.

Hoe plan ik de dutjes van mijn baby?

Wanneer je baby 3 tot 4 maanden oud, kan je beginnen met het plannen van de dutjes van je baby op basis van zijn natuurlijke slaapbehoeftes. De volgende stappen kunnen je hierbij helpen:

Ontdek de signalen

Besteed aandacht aan de slaap signalen van je baby. Begint hij in zijn oogjes te wrijven halverwege de ochtend of vlak na de lunch? Valt hij vaak in slaap in de auto in de vroege namiddag? Merk je dat hij minder alert is of wat chagrijnig? Om een dutjesschema te kunnen creëren voor je kindje is het belangrijk om deze signalen de komende twee weken op te schrijven. Op deze manier zie je waarschijnlijk een mooi patroon in zijn slaapbehoefte overdag. Na deze twee weken weet je precies of hij bijvoorbeeld om 10 uur ’s ochtends een dutje nodig heeft. Je kunt dan een kwartier van tevoren al beginnen met het dutjesritueel zodat hij om 10 uur gereed is om naar bed te gaan.

Vasthouden aan een schema

Consistentie is het doel: Probeer dutjes van je baby te plannen op ongeveer hetzelfde tijdstip elke dag. Als je de ene dag je kindje laat slapen om 10 uur ’s ochtends en de volgende pas rond lunchtijd dan raakt je kindje in de war en zal het lastiger worden om een dutjesschema te creëren.

Probeer het opgebouwde dutjesschema ook in de weekenden vol te houden. Alleen als je consistent bent en blijft zal een dutjesschema werken.

Niet stresssen

De ene dag zal het geen moeite kosten om je te houden aan het schema van je baby, maar soms gebeuren er onverwachte dingen of loopt bijvoorbeeld een bezoekje uit waardoor het schema van je baby iets opschuift. Dit is geen ramp. Pak de draad zo spoedig mogelijk weer op.

Het creëren van het beste dutjesschema voor je kindje zal gaan met vallen en opstaan. Mocht je uiteindelijk een goed dutjesschema hebben, dan kan het zomaar zijn dat deze de volgende dag weer omver wordt gegooid. Sprongetjes of groeispurten kunnen wel eens roet in het eten gooien. Ook hier geldt: niet stressen en het allerbelangrijkste blijf luisteren naar de behoeftes van je kindje dan komt het allemaal goed.

Het ontwikkelen van een dutje ritueel

Een dutje ritueel is, net als een slaapritueel voor ’s nachts, een goed idee. Het helpt je kind namelijk ontspannen en bereid hem voor op het slapen gaan.

Een verhaaltje, een liedje zingen en een knuffel kunnen je hierbij helpen. Het dutjesritueel mag wel korter en minder uitgebreid zijn dan het slaapritueel. Zolang je kindje en jij je hierbij goed voelen, dat is het belangrijkste.

Praktische tips voor dutjes baby

  • Leg je baby het liefst in zijn eigen bedje voor een dutje. De box is voor spelen en zijn bedje voor slapen.
  • Een pyjama is niet nodig, maar zorg er wel voor dat je kindje comfortabele kleertjes aan heeft.
  • Zorg voor een rustige omgeving voor het slapen gaan en speel geen drukke spelletjes die je baby juist actief maken.
  • Ga je op reis of ben je bij iemand op bezoek? Zorg er dan voor dat je kindje bepaalde boekjes of een knuffel mee heeft die hem doet associëren een slapen. Dit maakt het voor je kindje gemakkelijker om in een andere omgeving in slaap te vallen.
  • Zorg dat je kindje verschoont en met een vol buikje naar bed gaat/

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je