{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Ontwikkeling > Spelen met je baby

Advies > Baby > Ontwikkeling > Spelen met je baby

Spelen met je baby

Maar hij vind het wel fijn om te spelen. De stem van mama herkent hij van toen je baby nog in de buik zat.

Afbeelding blog 'Spelen met je baby'
Spelen vanaf de geboorte (0-2 maanden) Een pasgeboren baby kan nog geen speelgoed vasthouden. Maar hij vind het wel fijn om te spelen. De stem van mama herkent hij van toen je baby nog in de buik zat. Dus je stem is en blijft heel belangrijk. Je kun verschillende geluidjes maken of verhaaltjes voorlezen, zingen of gewoon veel tegen de baby praten. Praten is belangrijk voor de taal- en spraakontwikkeling. Hij leert zo ook verschillen in toonhoogte, je gebruikt je stem namelijk anders wanneer je bv. een vraag stelt dan wanneer je gewoon iets verteld. Als je je baby wast of verschoont vertel dan wat je doet. Dit is ook een heel goed moment om de baby te laten voelen. Zo kun je hem over zijn buikje strelen of hem laten voelen wat harde, zachte, warme of koude, natte of droge voorwerpen zijn. Dit kan erg goed als hij toch al in zijn blote kont ligt. Dan kun je over zijn hele lichaam gaan en leert hij dat hij een lijfje heeft.

Spelen

Trek ook eens gekke gezichten. In het begin zal hij daar nog niet heel erg op reageren omdat hij het nog niet goed ziet, maar na een tijdje zal je zien dat hij erop reageert, dan gaat hij ook je gezicht herkennen. Hou er rekening mee dat de kleine nog niet ver kan kijken, wanneer je gezicht binnen een afstand van 30 cm kun je goed contact met hem maken. Ook kun je langzaam je vinger of een speeltje met felle kleuren langzaam voor zijn gezicht bewegen, zo zie je of hij het met zijn ogen kan volgen. Geur is belangrijk voor pasgeboren baby’s. Hij is vaak dicht bij je en leert daardoor je geur herkennen. Baby’s die borstvoeding krijgen, herkennen heel snel de geur van mama. Baby’s vinden het heel fijn om lekker te knuffelen, wiegen op schoot of heerlijk met mama of papa mee in een draagdoek. 


Tip: Let goed op je baby, als hij wegkijkt of niet meer reageert is dit vaak een teken dat hij wat rust wil, en dat het spelen even genoeg is geweest. Het eerste speelgoed (2-5 maanden)

Lichaamscontact blijft erg belangrijk voor baby’s, vanaf 3 maanden kun je je baby massages geven. Dit is niet alleen goed voor de band tussen baby en ouder/verzorger, maar ook leert je baby zo zijn lichaam kennen. Hij voelt dat hij armpjes en beentjes heeft, maar ook teentjes en vingertjes aan de uiteinden. Er bestaat speciale babymassage (zoals Shantala). Kijk eens op internet voor meer info hierover, of neem een cursus bij jou in de buurt. Vanaf ongeveer 3 maanden kan je baby bewegende voorwerpen wat beter volgen. Een babygym of mobile zijn dan hele geschikte speeltjes te gebruiken. Let erop dat er in het speelgoed de zogenaamde primaire kleuren zitten (blauw, rood, groen en geel). Dit zijn de kleuren die je baby het beste kan zien en dus ook de voorkeur hebben bij baby’s. Bij het verschonen of gewoon in de woonkamer kun je je baby’s eens op zijn buik leggen, zo ontwikkelt hij zijn nekspieren en lichaamsspanning. Hij probeert zijn hoofdje op te tillen. Wanneer je baby op zijn rug ligt, kun je ook eens proberen om hem zachtjes in zithouding te tillen terwijl hij zich vasthoud aan je vingers. Help hem met omrollen, soms helpt het wanneer je een speeltje vooruit beweegt en hij het dus moet volgen om te grijpen. Als je baby kan grijpen kun je wat (licht) speelgoed op een speelkleed leggen. Beweeg het speelgoed rustig zodat je baby het met zijn oogjes en handjes kan volgen. Ook zul je merken dat je baby ineens van die kleine handjes voorbij ziet vliegen wanneer hij op zijn rug ligt. Langzaam komt hij erachter dat die handjes van hemzelf zijn. Speel met zijn handjes, door ze bijvoorbeeld zachtjes tegen zijn gezichtje de duwen. Vliegertje spelen of lekker dansen is altijd leuk voor jou en je baby. Rond 5 maanden gaat je baby wat meer brabbelen en geluidjes maken. Reageer hier op, want er is niks leuker dan wanneer hij je iets “vertelt” er iemand is de luistert. 

Tip: Geef niet teveel speelgoed, vaak hebben baby’s een favoriet speeltje. Maar zorg wel dat je speelgoed afwisselt zodat hij merkt wat zacht of hard is, wat geluid maakt of beweegt. Kiekeboe (6-9 maanden) 

Je kleintje is zich steeds meer bewust van zijn lichaam. Lekker aan zijn teentjes sabbelen wanneer je zijn luier om wilt doen. Pak zijn voetje en duw hem zachtjes naar zijn gezicht, daar zal hij wel om moeten lachen. Kietelen en het bekende “daar komt een spinnetje aangelopen….” zijn leuke spelletjes die ook nog eens goed zijn voor zijn ontwikkeling. Het meeste speelgoed, dat nu wat meer geluid mag maken en meer kleur mag hebben, gaat richting mond. Hierdoor leert hij verschillende structuren herkennen. Let er dus wel op dat het speelgoed veilig is! Kiekeboe spelen vinden de meeste kinderen van deze leeftijd een heel leuk spelletje. Leg een zachte doek over zijn gezichtje en trek het vlug weg na een paar tellen. Met veel enthousiasme en een brede lach op je gezicht zeg je “Kiekeboe”. Als dat geen reactie oplevert weet ik het niet meer. Behalve dat het veel plezier voor ouder/verzorger en baby oplevert, leert je baby zo ook dat je er wel bent ook al ziet hij je niet. Veel baby’s zijn namelijk rond 6 maanden eenkennig en huilen als je weggaat. Geef je baby meer ruimte wanneer hij begint met kruipen of tijgeren. Rol eens een bal over de vloer of speelkleed, dan kan hij erachteraan gaan. Ook rond deze leeftijd blijft praten belangrijk. Voorlezen, lichaamsdelen benoemen, zeggen wat je doet tijdens de verzorging of tijdens het boodschappen doen. Je kunt het beste correcte woorden gebruiken in plaats van babytaal. Dit stimuleert de hersenactiviteit van je baby beter en zo leert hij meteen het juiste woord- en taalgebruik. Rond de 6 maanden beginnen de meeste baby’s ook met eten van andere voeding behalve melk. Dit is een hele leuke periode om met je baby bezig te zijn. Je gaat voeden met een lepeltje, of je kunt hem al wat stukjes vast voedsel laten proberen, zoals broodkorstjes of gekookte groente. Wanneer je hier een spelletje van maakt, zal hij eten ook leuk vinden. Eet terwijl er een spiegel voor hem staat, dan ziet hij een ander kindje ook eten. Maak je ook niet te druk over geknoei, hij moet nog leren zijn armpjes gecontroleerd te bewegen. Daarbij zorgen het gespeel met eten vaak voor lachwekkende taferelen (fotomomentjes) 

Gooien, stapelen en verstoppen (9-12 maanden) 

Vanaf 9 maanden oefenen de meeste baby’s met de fijne motoriek. Heb jij een mooie blokkentoren gestapeld dan is er niks leukers voor je baby dan die toren omgooien. Ook voorwerpen ergens in doen of uit halen zijn spelletjes die heel geschikt zijn op deze leeftijd. Neem een stofeen zakje of washandje en stop daar speeltjes in zodat hij het ziet, laat het hem er weer uit halen. Leuk is vooral dingen uit de box of op de grond te gooien en kijken of mama of papa het opraapt. Hij herkent inmiddels ook allerlei andere dingen en personen dus benoem dit ook, zoals de hond of opa en oma. Want ook nu geldt nog altijd dat praten goed is voor de ontwikkeling. Lees boekjes met je baby of bekijk foto’s. Geluiden maken die bij bepaalde dingen horen zijn een populair spelletje. Je baby gaat steeds meer dingen nadoen, zeker nu hij zelf steeds meer kan. “Klappen in je handjes…” is een grappig een leerzaam liedje voor je baby. Pak eens de teentjes van je baby één voor één vast en zeg een versje op. Maar ook nu nog altijd grappig is: “Er komt een spinnetje (of muisje) aangelopen….zo in (naam baby) nekje gekropen”. Let hierbij goed op het gebruik van je stem, begin zacht en laag en op het eind hoog. Probeer ook eens “Hop paardje hop”, door je baby op schoot te nemen en je benen op en neer te bewegen. Veel plezier met je kleine ukkepuk. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je