{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Ontwikkeling > Muziek voor je kindje, belangrijk of niet?

Advies > Baby > Ontwikkeling > Muziek voor je kindje, belangrijk of niet?

Muziek voor je kindje, belangrijk of niet?

Zingen of naar muziek luisteren is ook voor de moeder tijdens de zwangerschap heel ontspannend, die stemming geeft dan weer een reactie die de baby merkt.

Afbeelding blog 'Muziek voor je kindje, belangrijk of niet?'

Het gehoor is naast ruiken en voelen, een van de belangrijkste zintuigen in het begin van het leven van je baby. Hij kan nog niet goed zien bij de geboorte en in je buik ziet hij helemaal niets. Wanneer je zwanger bent, hoort de baby jouw stem, de geluiden die je lichaam maakt, maar ook geluiden buiten je lichaam.

Het begint al in je buik

Het gehoororgaan van je baby is rond 5 maanden ontwikkeld en rond die tijd kan hij al horen. In je buik kan de baby rond 8 maanden onderscheid maken tussen verschillende geluiden zoals je hartslag, geborrel in je buik van vruchtwater of darmen maar ook je stem/spraak of zelfs muziek. Er zijn onderzoeken die laten zien dat foetussen reageren op muziek, doordat ze met hun ogen knipperen en de hartslag van de foetus verschilt per muzieksoort.

Ook als de moeder zingt heeft dat een positieve werken op moeder en kind. Geluidtrillingen gaan van de stembanden van de moeder door naar de baby, en dat voelt hij. Zingen of naar muziek luisteren is ook voor de moeder tijdens de zwangerschap heel ontspannend, die stemming geeft dan weer een lichamelijke reactie die de baby merkt.

Wellicht is de cadans van je hartslag oorzaak van het ritmegevoel bij baby’s. In muziek zit een ritme, maar in jouw hartslag natuurlijk ook. Je baby hoort de hartslag niet alleen maar hij voelt hem ook. Het kan zijn dat kinderen zich daardoor van nature voor muziek interesseren. Er bestaan verschillende studies over het effect van muziek op ongeboren baby’s.

Een universiteit in Engeland heeft onderzoek gedaan naar de vraag of baby’s muziek onthouden. Zwangere vrouwen luisterden een half uur per dag naar hun favoriete muziek. Een jaar na de geboorte kregen de baby’s voor het eerst die muziek weer te horen. Bij het experiment ging die muziek aan als de baby’s naar een knipperend lampje keek. Wanneer ze weg keken van het lampje, stopte de muziek. Hierbij werd gekeken hoelang de kinderen naar de muziek wilde luisteren. De baby’s bleven langer kijken naar het lampje die de muziek van voor hun geboorte afspeelde.

Ook een Amerikaans onderzoek heeft een zelfde soort onderzoek gedaan. Hierbij werd zwangere vrouwen gevraagd om liedjes te zingen. Na de geboorte moesten de vrouwen dezelfde liedjes maar ook ander liedjes zingen. Uit het onderzoek bleek dat baby’s rustiger werden van de liedjes die gezongen werden tijdens de zwangerschap.

Na de geboorte

Vaak heeft muziek een rustgevende werking op baby’s, vooral klassieke muziek. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat de ritmes van klassieke muziek lijken het ritme van de hartslag van de moeder. Dit ritme hebben ze al immers vanaf het allereerste begin gehoord. Uit een Amerikaans onderzoek van hoogleraar muziektherapie professor Jayne Stanley, blijkt dat baby’s die te vroeg zijn geboren sneller beter worden wanneer zij slaapliedjes horen in de couveuse. De baby’s ontwikkelen zich nog beter als de moeder zelf de liedjes zingt en daarbij de baby masseert.

Daarbij huilen de baby’s minder en komen meer aan dan baby’s waarbij geen liedjes afgespeeld of gezongen worden. Op meisjes is het effect groter dan bij jongens, er is echter nog niet bekend waardoor dit komt. Ook uit Canadees onderzoek blijkt dat muziek goed is voor de ontwikkeling van baby’s. Het verbetert volgens onderzoekers van de McMaster University de sociale en communicatieve vaardigheden. Er werden 2 groepen baby’s van ongeveer 12 maanden oud onderzocht, het onderzoek duurde 6 maanden.

De ene groep kreeg interactieve muzieklessen waarbij de baby’s liedjes leerden en met de ouders percussie-instrumenten bespeelden. De andere groep luisterden tijdens het spelen naar muziek (passieve muzieklessen). Kinderen die interactieve muzieklessen volgden bleken na afloop meer te lachen, beter te communiceren en minder gestrest. Ook werden baby’s die de interactieve lessen hadden gevolgd gevoeliger voor de structuur van muziek. Zelf zie je ook goed wat er gebeurd met je baby wanneer je een liedje zing of muziek luistert met hem. De baby word vaak rustiger of vrolijker. Wanneer ze wat ouder zijn gaan de dreumesen “dansen”. Ze bewegen op de muziek. Zing maar eens het liedje “Klappen in de handjes, blij, blij, blij…” en maak hier zelf ook de bijbehorende bewegingen/activiteiten bij. Binnen korte tijd zal je kindje zelf meeklappen en de andere bewegingen doen die bij het liedje horen.

Door liedjes te zingen onthouden kinderen woordjes en melodieën. Veel kinderliedjes gaan over dagelijkse bezigheden of lichaamsdelen (denk aan “Hoofd, schouders, knie en teen”) . Hierdoor leren kinderen heel snel woordjes onthouden. Ze wijzen al snel de dingen aan die in het liedje geleerd zijn. Het is niet voor niks dat in programma’s als Sesamstraat veel gezongen wordt bij bijvoorbeeld het tellen of het alfabet. De motoriek wordt ook ontwikkeld door liedjes waarbij de kinderen bewegingen kunnen maken. Denk maar eens aan zelf meeklappen, dingen aanwijzen of nadoen (bv. “Zo gaat de molen, de molen de molen….”) meebewegen op de muziek en dansen. Zelf muziek maken, door op een trommel of xylofoon te slaan, op een piano te tikken of op een fluit te blazen zijn goede oefeningen voor de kleine motoriek.

Dansen met je baby

Wil je meer vliegen in 1 klap slaan dan kun je eens proberen om te dansen met je baby. Heerlijk knuffelen met je baby (dit lichamelijk contact vind jouw kindje vast geweldig) terwijl je danst met de kleine uk. Zowel voor jouw als je baby heerlijk rustgevend. Hou je baby dicht tegen je aan en ondersteun hem daarbij goed terwijl de muziek aan staat (niet te hard). Je kunt je baby ook in een draagdoek doen. Beweeg zachtjes mee met de muziek en neurie of zing eventueel mee. Kijk hierbij naar hoeveel beweging de baby fijn vind. De ene baby wil wat rustiger dansen dan de andere baby. Probeer ook even uit welke muziek/ritmes het beste past bij jouw baby. Sommige baby’s vinden het fijn als je ondertussen zijn hoofdje of rug aait, de ander vind het prettig als je naar hem kijkt.

Heb je in de gaten wat je baby het prettigste vindt dan kun je je baby waarschijnlijk heel snel geruststellen wanneer je met hem danst. Heb je geen muziek bij de hand, schaam je niet en zing of neurie dan gewoon voor je baby!

Cursus muziek tijdens zwangerschap, met je baby, dreumes of kleuter

Er bestaan ook cursussen om samen met je baby muziek te maken. Deze cursussen zijn afgestemd op de ontwikkeling van je kind. Je kind komt zo in aanraking met verschillende soorten muziek en muziekinstrumenten. Je kind leert hier ook zingen, dansen, muziek maken en spelletjes spelen. Ook is het een leuke manier om kennis te maken met andere kindjes en hun ouders of grootouders.

Boeken en cd’s

Je bent ze vast al tegengekomen. Er bestaan namelijk heel veel boekjes met leuke liedjes. Vaak staan er in de boekjes tekeningen waardoor je kunt aanwijzen waar je over zingt. Er zijn ook boeken die je tips even over hoe je zelf muziekinstrumenten kunt maken, of welke muzikale activiteiten je kunt doen met je baby, dreumes of peuter.

Cd’s zijn er ook talrijk. Er zijn cd’s met slaapliedjes voor de allerkleinsten. Maar ook cd’s met liedjes voor als je dreumes al wat meer kan en hij dus aan zijn motoriek kan werken of woordjes kan leren. Vergeet vooral ook je eigen cd’s niet. Want die muziek heeft je kleintje vast al gehoord toen hij nog niet geboren was en is voor hem net zo prettig om naar te luisteren of om op te dansen als voor jou.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je