{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Ontwikkeling > Je baby is 7 maanden oud!

Advies > Baby > Ontwikkeling > Je baby is 7 maanden oud!

Je baby is 7 maanden oud!

Afbeelding blog 'Je baby is 7 maanden oud!'

Je bevalling is al meer dan een half jaar geleden en je kindje groeit gestaag. Waarschijnlijk slaapt je kindje nu wel een nacht door en wat eten betreft mag hij steeds meer. Het wordt al een hele kerel of meid! Maar wat kan een kindje gemiddeld rond de 7 maanden en waar kun je zoal tegenaan lopen als je kindje 7 maanden oud is?

Mobiliteit en spelen

De meeste kindjes kunnen rond deze tijd zelfstandig blijven zitten en daardoor ziet de wereld er gelijk heel anders uit voor je kindje. Je moet nog wel opletten, want erg stabiel zit hij nog niet. Dus nooit je kindje alleen op de bank laten zitten! En ook niet zonder toezicht alleen in bad laten zitten. Zittend hoort je kindje er nog meer bij en kan hij meer overzien dan vanuit liggende positie. Zittend ziet je kindje ook eerder iets liggen en kan het proberen het te gaan pakken. Kruipen doen alle kindjes op hun eigen manier. Als je kindje op handen en knieën wat begint te schommelen, is het kruipen nabij. Meestal begint het met tijgeren.

Een speeltje net buiten bereik leggen, stimuleert dit soort bewegingen, wanneer je kindje dit een leuk spelletje vindt. Mocht je het nog niet gedaan hebben, is het nu zeker tijd om stopcontacten van beveiliging te voorzien en (keuken)kastjes dicht te houden met kindersloten. Twijfel je over de veiligheid van situaties bij jou in huis, kruip dan zelf eens over de vloer op ooghoogte van je kind. Naast de mobiliteit die toeneemt, verandert er meer. Je kindje gaat kiekeboe-spelletjes leuk vinden en begint door te krijgen wat oorzaak en gevolg inhoudt. Een lichtknopje dat aan en uit kan, is al fascinerend. Als je speelgoed hebt waarbij iets gebeurt na een handeling van je kind (ergens op duwen bijv.), is dat nu steeds meer in trek. Dit soort speelgoed wordt ook wel actie-reactie speelgoed genoemd. Hiernaast is een blokkendoos nu geschikt, speelgoed dat je kindje uitdaagt tot lopen en kruipen en allerlei speeltjes die gestapeld kunnen worden.

Eten en tandjes

Wanneer je nog borstvoeding geeft, zal dat nu terug kunnen gaan lopen, omdat je kindje meer behoefte krijgt aan vaste voeding. Alles pureren is niet noodzakelijk. Het is zelfs wel goed voor je kindje om hem wat te kauwen te geven. Op die manier stimuleer je zijn mondmotoriek en daarmee ook de spraakontwikkeling. Je kindje mag ook sabbelen op een boterham of korstje, al dan niet met een beetje beleg erop. Ook wanneer je kindje nog geen tandjes heeft, is dat heel goed om te doen. Het spijsverteringsstelsel van je kindje kan het nu aan. Gezonde tussendoortjes nemen een steeds belangrijkere rol in. Het eerste tandje zal kunnen doorkomen. Het begint met de onderste twee snijtandjes. Het doorkomen van tandjes kan pijnlijk zijn; deze pijn is te verminderen met een koele bijtring of met speciale middeltjes van de drogist of apotheek. Je kindje kan veel gaan kwijlen en mogelijk ook huileriger zijn dan je van hem gewend bent.

Geluiden

Het gekir en gebabbel van je kindje is een eerste opstapje naar het uitspreken van echte woordjes. Veel kinderen kunnen korte geluiden herhalen rond deze maand. Een enkeling zegt al ‘papa’ of ‘mama’. Je kindje probeert iets terug te zeggen wanneer je tegen hem praat en legt ook verbanden tussen woorden en daden. Opdrachtjes als ‘klap eens in je handen’ of ‘niet doen’ begrijpt je kindje. Er komt meer verschil in toonhoogte en volume in de geluiden die je kindje maakt.

Rond de 7 maanden kan je kindje eenkennig worden en scheidingsangst krijgen. Laat hem daarom aan andere mensen wennen terwijl hij bij je op schoot zit, veilig bij papa of mama.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je