{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Ontwikkeling > Groeiachterstand bij kinderen

Advies > Baby > Ontwikkeling > Groeiachterstand bij kinderen

Groeiachterstand bij kinderen

Afbeelding blog 'Groeiachterstand bij kinderen'

Controle

Baby’s en kinderen worden regelmatig op hun gewicht en lengte gecontroleerd. Het consultatiebureau controleert baby’s en kinderen tot 4 jaar. Vervolgens worden kinderen door school en de GGD in de gaten gehouden. Middels een groeidiagram worden lengte en gewicht in kaart gebracht. Wanneer een kind afwijkingen in de groei vertoont, is er sprake van een groeiachterstand oftewel een groeistoornis.

Soorten

Er zijn wel 200 soorten groeistoornissen bekend. De oorzaken van deze groeistoornissen worden in drie groepen verdeeld; primaire en secundaire groeistoornissen en de idiopathisch kleine lengte.

Een aangeboren groeistoornis valt onder de categorie primair. Er is dan, in de meeste gevallen, een afwijking in de genen of de chromosomen. Meestal valt dit meteen bij de geboorte al op. Behalve dat het kind een kleine lengte heeft, zijn er meerdere uiterlijke kenmerken waaruit blijkt dat het kind te maken heeft met een groeistoornis. Botgroeistoornissen of bepaalde syndromen behoren onder het kopje primaire groeistoornissen. Een groeistoornis veroorzaakt door ziekte of slechte voeding valt onder het kopje secundaire groeistoornis. Een ziekte aan bijvoorbeeld de organen, kan ervoor zorgen dat het lichaam niet genoeg energie heeft om ook nog te kunnen groeien. Ook aandoeningen aan de hypofyse, hormonale afwijkingen of een verstoorde stofwisseling kan leiden tot een groeiachterstand. Maar ondervoeding of psychische problemen, kunnen ertoe leiden dat het lichaam niet van genoeg energie voorzien wordt, zodat groei achter blijft.

Het is ook mogelijk dat een behandeling van een totaal andere ziekte, invloed heeft op de groei van een kind. Maar dit wil niet zeggen dat dit blijvend is. Soms haalt het lichaam het tekort zelf in.

Wanneer artsen voor een raadsel staan waarom een kind een groeiachterstand heeft, hebben we het over een idiopathisch kleine lengte. Er is dan geen sprake van een primaire of secundaire groeistoornis. Het zou eventueel wel erfelijk kunnen zijn.

Behandeling

Wanneer de oorzaak van een secundaire groeistoornis behandeld wordt, heb je kans dat het kind alsnog gaat groeien en eventueel een inhaalslag neemt. Wanneer je er snel bij bent, hoe groter de kans hierop.

Bij andere stoornissen is het mogelijk om een kind te behandelen met groeihormonen. Elke dag, gedurende een zeer lange periode zal het kind bacteriën ingespoten krijgen, waardoor de botten langer worden. Het groeihormoon moet vlak onder de huid ingespoten worden, waardoor het zich via de bloedvaten door het lichaam. Het is vaak erg belastend voor het kind, omdat het iedere dag moet, vaak tot een volwassen leeftijd is bereikt. Wanneer er eerder gestopt wordt, zal dit consequenties hebben voor de uiteindelijke lengte.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je