{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Ontwikkeling > Baby 5 weken

Advies > Baby > Ontwikkeling > Baby 5 weken

Baby 5 weken

Baby 5 weken: meest gestelde vragen door moeders in deze week.

Afbeelding blog 'Baby 5 weken'

Hoeveel voedingen mag mijn baby?

Zo in de eerste weken is het lastig om een precies aantal voedingen te noemen. Je kindje ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en de een heeft net wat meer behoefte aan veel voedingen als de ander. Vaak wordt aangeraden om te voeden op verzoek, zowel bij borst- als bij flesvoeding. Gemiddeld vragen baby’s elke 2,5 uur om voeding, soms is het minder maar een minimaal aantal voedingen per dag is 7. Let er dus op dat er in week 5 sowieso 7 keer of meer gevoed wordt.

Mijn baby huilt alleen maar, hoe kan dat?

Waarom je baby precies huilt is best lastig te bepalen, praten kan het nog niet en verder moeten jullie elkaar nog beter leren kennen (en de baby zich ontwikkelen) om non-verbaal te kunnen communiceren. Baby’s huilen veel, zeker in het begin. Dat is namelijk de enige manier om iets duidelijk te kunnen maken. Stel het wordt erg veel, wat is er aan de hand en hoe handel je hierop? Een aantal redenen dat je kindje huilt is bijvoorbeeld dat het een volle luier heeft, last van de darmpjes, dat het moe is of dat het honger heeft. Vaak check je dit direct als ouder en probeer je het op te lossen. Schone luier, buikje masseren, voeding geven, op bed leggen… Toch blijft het huilen, wat nu? Veel ‘jonge’ ouders blijven proberen een manier te vinden om de baby te laten stoppen met huilen. Hop, in de draagdoek. Na een kwartiertje niet stil? In de wagen en een rondje wandelen… Werkt niet? Dan misschien samen in de schommelstoel. Heel goed bedoeld, maar het kindje krijgt zo steeds gigantisch veel prikkels binnenen kan oververmoeid raken. Het is dan simpelweg gewoon te moe om te kunnen slapen. Er zijn een aantal mogelijkheden die kunnen werken, inbakeren bijvoorbeeld, zodat je kindje wat meer geborgenheid ervaart. Maar doe dit alleen in overleg met je huisarts of consultatiebureau.

Mijn baby heeft alleen maar honger, is dat goed?

Het kan zijn dat je kindje echt honger heeft doordat het per voeding weinig binnenkrijgt. Met een fles is dit te controleren natuurlijk, maar met borstvoeding… Maar ook wanneer je kindje heel gulzig drinkt, kan het honger blijven houden. Geef je borstvoeding? Dan kun je zo vaak voeden als je kindje wil, de melk past zich qua samenstelling namelijk aan aan de behoeften van jouw kindje. Het enige nadeel is dat jij er erg veel tijd mee kwijt bent. Met flesvoeding is het naar behoefte samenstellen van de voeding (bijna) niet mogelijk. Overleg daarom met het consultatiebureau wat de beste optie is om te doen. Enkele tips:

  • Probeer je kindje rustig te laten drinken, niet te snel en niet te langzaam. Valt het tijdens het drinken in slaap? Maak het even wakker en laat het kindje doordrinken. Als het voldoende heeft gedronken mag het slapen, alleen niet aan de borst of fles… Zo leert de baby al snel dat het niet de bedoeling is om tijdens het voeden te slapen
  • Drinkt je kindje erg gulzig? Las af en toe een pauze in zodat het op adem kan komen. 20 minuten is een mooie tijd voor een voeding. Probeer dat aan te houden.
  • Blijft je kindje honger houden? Geef dan af en toe een beetje water tussen de voedingen door. Daar krijgt het (voor korte tijd) een verzadigd gevoel van. Hopelijk precies lang genoeg tot aan de volgende voeding.

Wat is berg?

Je herkent het vast, een lief klein baby’tje met wat gelige korstjes op het hoofd. Erg vervelend! Dit komt voor bij heel veel pasgeboren baby’s en ziet er niet echt verzorgd uit, terwijl het niet vies is! Hoe berg precies ontstaat of wat de oorzaak is, is niet helemaal duidelijk. Je kunt het zien als roos bij volwassenen; niet besmettelijk maar wel heel vervelend. Gelukkig voor jouw kleintje, jeukt het niet en heeft het er zelf weinig last van. Jij als ouder kan het vooral vervelend vinden omdat het er niet fris uitziet en wat muf kan ruiken.

De berg zelf kun je niet behandelen, wel kun je wat doen aan de vervelende geur en het iets verminderen. Dit kan met wat olie en een borsteltje. Breng eerst (berg)olie of (berg)zalf aan op het hoofdje en borstel vervolgens voorzichtig wat schilfers tussen de haartjes vandaan. Let op: alleen wat makkelijk los gaat mag je wegborstelen, schilfertjes die vastzitten op het hoofdje moet je laten zitten!

Wanneer kan een baby op de buik slapen?

Het beste is om je kindje zo lang mogelijk op de rug te laten slapen. De kans dat je kindje stikt en overlijdt aan wiegendood is namelijk tot de 6 maanden het grootst. Toch is het het beste om je kindje tot de 2 jaar niet op de buik te laten slapen. Natuurlijk zal je kindje zelf een fijne houding aannemen, maar jij kunt ervoor zorgen dat het niet wordt gestimuleerd en je kindje daardoor langer op de rug slaapt.

Mijn baby heeft diarree, wat moet ik doen?

O nee, jouw kleintje heeft diarree… Geen paniek, dit komt bij heel veel pasgeboren baby’s voor! Wel is het een vervelende aandoening en moet er erg serieus mee omgegaan worden. Want ook al hebben veel baby’s er last van, de gevolgen kunnen best heftig zijn mocht er niet goed gehandeld worden.

Totdat je kindje kan lopen is het veel voorkomend dat het last heeft van zijn of haar darmpjes, de darmen zijn erg gevoelig en er gebeurt veel. Wanneer je ziet dat de ontlasting erg dun is, check dan hoe vaak per dag dit is. Is elke poepluier erg dun, dan is de kans groot dat er sprake is van diarree. Houdt dit twee dagen of langer aan, dan moet er actie worden ondernomen.

Op de eerste plaats is er bij diarree al snel sprake van uitdroging bij je kindje, zorg er voor dat hij of zij voldoende plus extra vocht binnenkrijgt. Bijvoorbeeld door een flesje met water te geven tussen de voedingen door. Houd een aantal keer per dag de temperatuur van de baby in de gaten, het is erg belangrijk dat er geen koorts bijkomt!

Wat je kunt doen mocht je baby last van diarree hebben is op de eerste plaats veel vocht extra geven (flesjes water) en de temperatuur goed in de gaten houden. Houdt de diarree meer dan twee dagen aan bij jouw kleintje? Schakel dan de huisarts of het consultatiebureau in. Aangezien je kindje nog zo klein is, is het verstandig dat er iemand meekijkt en er eventueel medicijnen (zoals ORS) kunnen worden voorgeschreven. Wat je wel kunt doen is goed de billetjes verzorgen. Grote kans namelijk dat deze wat geïrriteerd zijn door de volle luiers.

Heeft mijn baby krampjes?

Het is altijd lastig te zeggen of je baby last heeft van (darm)krampjes. Er is geen één baby die kan praten en zeggen waar hij of zij last van heeft. Wel zijn er een aantal kenmerken waaruit je kunt opmaken dat je kindje zeer waarschijnlijk last heeft van krampjes. Krampjes gaan vaak samen met voeding. Wanneer je kindje vlak na de voeding (zo’n half uur) begint met huilen, kan dit duiden op krampjes. Ook zal het gezicht rood worden en de handen worden gebald tot vuisten.

Wat kan ik doen tegen krampjes?

Om (darm)krampjes te voorkomen kun je proberen zo rustig mogelijk de voeding te geven. Wat ook kan helpen is meer eetmomenten, met minder voeding. Wanneer je kindje al een krampje heeft is het belangrijk het buikje warm te houden. Dit kan middels je handen, een massage of een warme kruik.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je