{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Ontwikkeling > Baby 10 weken

Advies > Baby > Ontwikkeling > Baby 10 weken

Baby 10 weken

Baby 10 weken: Meest gestelde vragen door moeders in deze week.

Afbeelding blog 'Baby 10 weken'

Baby 10 weken verkouden

Zo’n kleintje en dan verkouden, dat is niet de bedoeling! We hebben wat tips verzameld die kunnen ondersteunen bij het beter worden maar let op: wanneer je het niet vertrouwt of als er sprake is van koorts ALTIJD de huisarts of het consultatiebureau raadplegen!

Wanneer een verkoudheid opspeelt is het belangrijk om je kindje uitsluitend katoenen kleding aan te geven, dat ventileert goed en helpt bij koorts om het een beetje koel te kunnen houden. Blijf ook lekker binnen, een wandeling buiten kan het zomaar verergeren. Wel is het belangrijk dat er binnen voldoende wordt geventileerd maar let op dat het niet gaat tochten!

De verkoudheid moet natuurlijk zo snel mogelijk het lichaam uit. Water drinken helpt hierbij vaak goed. Geef tussen de reguliere voedingen regelmatig een flesje water en check of dit ook weer uitgeplast wordt. Neem ook de tijd om extra rekening te houden met hygiëne. De weerstand van je kleintje is nu erg laag en je wil er natuurlijk niets extra’s bij hebben… Beterschap!

Baby 10 weken waterpokken, wat nu?

Het is de bedoeling dat je baby waterpokken krijgt, het ‘beste’ is na 3 maanden. Vóór deze periode (dus ook met 10 weken) kan het erg gevaarlijk zijn. Dit komt vaak alleen voor wanneer de moeder zelf geen waterpokken gehad heeft. Ze heeft hier dan geen antistoffen voor aangemaakt en meegegeven aan haar kleintje. Deze antistoffen heeft het kindje tot 12 weken in het bloed zitten, daarna verdwijnen deze en is je kindje vatbaar voor de ziekte.

Let op: wanneer je kindje waterpokken oploopt met 10 weken, is de kans groot dat jij deze nooit gehad hebt (anders waren er antistoffen doorgegeven). jijzelf bent dan dus ook vatbaar en voor volwassenen is dit een erg heftige ziekte!

Helaas is er geen echte behandelmethode voor waterpokken. Wel zijn er veel tips en trucjes die de pijn en jeuk kunnen verzachten. Zo heb je verkoelende lotion, kun je je kindje wassen met wat lauw water (zonder zeep) en verder veel water geven en laten rusten. Trek sowieso aan de bel wanneer je kindje van 10 weken symptomen heeft die lijken op de waterpokken. Maak een afspraak bij een huisarts en waarschijnlijk wordt je baby behandeld met ‘aciclovir’. Bespreek direct ook wat je kunt doen om niet zelf ook de waterpokken op te lopen.

Baby 10 weken ademt onregelmatig

Maak je niet direct te veel zorgen. Op de eerste plaats ademt een kleine baby veel sneller dan een volwassene. Daarnaast is het veel voorkomend dat het af en toe even pauzeert met ademen. Dit kan tot 15 seconden duren, is het langer dan is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts of het consultatiebureau.  

Hoe vermaak ik mijn baby?

Het is belangrijk om je baby te vermaken/er mee te spelen. Dit bevordert de ontwikkeling namelijk gigantisch. Jouw kleintje van 10 weken kan nog niet heel veel zelf maar er is genoeg om te spelen. Denk hierbij aan het maken van rare geluidjes en speel met het lichaampje. Probeer af en toe bewust oogcontact te maken en doe je kindje na. Laat het verschillende structuren voelen door bijvoorbeeld eerst een knuffel te geven en daarna een houten speeltje. Beetje bij beetje leert jouw kindje nieuwe dingen op een vermakelijke manier. Zijn hersenen worden namelijk aan het werk gezet en de fijne motoriek wordt gestimuleerd. Weet je even niet wat te doen? Ga dan een boekje voorlezen! De inhoud zal hij of zij echt nog niet begrijpen maar de spraak- en taalontwikkeling wordt gestimuleerd.

Wat voor zicht heeft mijn baby van 10 weken?

Eerst herkende jouw baby je voornamelijk aan je geur en je stem, dat begint langzaam te veranderen. Hij of zij begint te zien! Dat start met het onderscheiden van kleuren, eerst wordt het onderscheiden van de kleur rood ontwikkeld, gevolgd door groen. Ook het volgen van bewegingen is mogelijk voor jouw kleintje. Wist je dat je kindje in de eerste weken vooral focust op je haargrens en niet je ogen? Dit is omdat daar het meeste contrast te zien is.

Baby 10 weken naar de creche?

Er is niet echt een juiste leeftijd waarop je je kindje het beste naar de crèche kunt brengen. Dit is namelijk erg afhankelijk van je kindje zelf. Ook voor de papa en mama kan het best een ingrijpende gebeurtenis zijn, zeker de eerste keer! 10 weken is niet extreem vroeg, sommige baby’s worden al met 6 weken gebracht. Het meest voorkomend is 12 weken. Wat verstandig is, is om te starten met een halve dag als oefening voor zowel jou als jouw kindje. Wanneer je weer aan het werk bent en het voelt niet fijn, bel gerust even naar het kinderdagverblijf en vraag hoe het gaat. Een kleine moeite voor hun en een hele geruststelling voor jou!

Mijn baby van 10 weken duimt, is dat oké?

Niet alle baby’s duimen, vaak hangt dit samen met de zuigbehoefte van het kindje. Deze is niet bij alle baby’s even groot. Wanneer de zuigbehoefte groot is, is de kans dat hij of zij duimt groot. De duim is namelijk altijd in de buurt :) Duimen kan niet echt kwaad, zo is het bijvoorbeeld een oplossing tegen verveling. Grote kans dat jouw kleintje zichzelf wat langer alleen kan vermaken als hij of zij duimt.

We is het belangrijk dat het duimen afgeleerd wordt na een bepaalde periode. En dat is wat lastiger: een speen pak je af, een duim niet. Veel ouders hanteren de ‘basisschool-regel’; wanneer het kindje 4 is en naar de grote school gaat, mag het niet meer duimen. Vaak gaat dit samen met de natuurlijke zuigbehoefte van het kindje, deze neemt namelijk naar verloop van tijd af.

Wist je trouwens dat sommige kindjes in de baarmoeder al duimen?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je