{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Welke controles zijn er na de bevalling?

Advies > Baby > Gezondheid > Welke controles zijn er na de bevalling?

Welke controles zijn er na de bevalling?

Na de bevalling zijn er nog een aantal controles. Het hangt af van de soort bevalling (natuurlijk of keizersnee ) wat deze controles precies inhouden. In dit artikel lees je meer over controles na de bevalling.

Afbeelding blog 'Welke controles zijn er na de bevalling?'

Na negen maanden is het dan eindelijk zover: je baby is geboren! Een ontzettend fijn gevoel dat je je kindje na negen maanden eindelijk kunt vasthouden. Na de bevalling zijn er nog een aantal controles. Er zijn controles voor je pasgeboren baby en er zijn controles voor de moeder. Het hangt af van de soort bevalling ( natuurlijk of keizersnee ) wat deze controles precies inhouden. 

Controles voor de baby

Als je baby is geboren krijgt hij of zij één van de belangrijkste controles: je baby wordt dan namelijk door de verloskundige of de gynaecoloog gecontroleerd. De Apgar score wordt bij jouw kindje bepaald. Dit gebeurt meteen na de bevalling en een aantal minuten later wordt het nog een keer bepaald. Je kindje wordt helemaal nagekeken, om er zeker van te zijn dat er geen afwijkingen zijn. Tevens worden de vingers en teentjes geteld van je kindje. De baby wordt gewogen. Meestal wordt een kindje niet meer gemeten, je kunt hier wel om vragen als ouder, als je dit graag wilt weten. Voor de bloedstolling van je kindje wordt vitamine K gegeven. Als je borstvoeding gaat geven dan krijgt je kindje de eerste drie maanden vitamine K. De kraamverzorgster controleert bij de baby: de temperatuur, het gewicht van de baby, kleur, de ademhaling, hoe het gaat met het drinken van de baby, navel, urine en ontlasting van de baby.

Controles voor de moeder

Nadat je bent bevallen van een prachtige zoon of dochter begint je kraamtijd. De eerste week van je kraamtijd komt er een kraamverzorgster in huis. In de kraamtijd leer je ook je nieuwe baby goed kennen en dat is fijn en belangrijk voor jou als mama. Verder krijg je in de kraamtijd de eerste week veel ondersteuning van je kraamverzorgster en dat is fijn, want je bent erg moe als je net bent bevallen van je baby. Je lichaam moet goed herstellen.

In de eerste week komt de kraamverzorgster en zij verzorgt de moeder en je baby. De kraamverzorgster voert eenvoudige controles uit, geeft veel uitleg over de verzorging van de baby, hoe je de baby kunt voeden, hoe in bad te doen en hoe je de wieg of het bedje kunt opmaken van de baby. De temperatuur en de polsslag van de moeder wordt elke dag gemeten en daarnaast wordt er gekeken hoeveel je baarmoeder is gedaald.  Ook houdt de kraamverzorgster het vloeien in de gaten. Bij een keizersnede verzorgt ze de wond van de moeder.

De verloskundige komt de eerste week regelmatig bij je thuis om te kijken hoe het met je gaat als mama en met je baby en zij voert ook de controles bij jou uit. De dag na de bevalling komt de verloskundige bij je langs en meestal komt de verloskundige om de dag daarna bij je aan huis. De verloskundige bespreekt met jou hoe de bevalling is verlopen en ze geeft handige adviezen en praktische tips. Als je zelf nog vragen hebt kun je deze altijd aan je verloskundige stellen.

Hoe heb jij de controles na de bevalling ervaren? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je