{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Voor- en nadelen van een helmpje bij je baby

Advies > Baby > Gezondheid > Voor- en nadelen van een helmpje bij je baby

Voor- en nadelen van een helmpje bij je baby

Afbeelding blog 'Voor- en nadelen van een helmpje bij je baby' Achtergrond blur afbeelding

De laatste tien jaar zien we steeds meer baby`s met een helmpje, een redressiehelm genaamd. Zo`n helmpje wordt bij baby`s aangemeten die een scheef gegroeid hoofdje (plagiocefalie) hebben. Dit komt meestal door een voorkeurshouding. Door deze voorkeurshouding komt er een ongelijke druk op de schedel te staan. Omdat de schedel van een baby nog erg flexibel is kan er forse scheefgroei ontstaan.

Dat baby`s tegenwoordig zo vaak een voorkeurshouding hebben komt voornamelijk door het ligadvies. Mochten baby`s vroeger op de buik of om en om op de zij slapen, tegenwoordig is dit in verband met een grotere kans op wiegendood uit den boze. Het ligadvies is nu op de rug, waardoor de baby dus steeds vaker een voorkeur voor zijn of haar houding ontwikkeld.

Wanneer een helmpje?

Ongeveer 10% van de baby`s heeft een afwijkende schedelvorm, maar bij 75% van de kindjes wordt dit op de natuurlijke manier weer gecorrigeerd. Zo`n 4000 baby`s per jaar krijgen daadwerkelijk een helmpje aangemeten .Een baby met een voorkeurshouding en een scheefstand van het hoofdje gaat vaak eerst in therapie. Dit kan kinderfysiotherapie, chiropractie of osteopathie zijn. Soms kan een voorkeurshouding op deze manier al verholpen worden, omdat de wervel in het nekje scheef staat of vast zit. Mocht de therapie geen of niet voldoende resultaat opleveren en zowel de kinderarts als de ouders zijn het er over eens, dan kan er een redressiehelm worden aangemeten. Dit gebeurt als de baby tussen de 5 a 6 maanden oud is. Het aanmeten kan tot ongeveer de 8e maand. De meeste baby`s moeten het helmpje dragen tot de eerste verjaardag, sommige kindjes wat langer. Het helmpje moet 23 uur per dag gedragen worden en mag alleen af tijdens het badderen of knuffelen.

Wat zijn de nadelen van een helmpje bij een baby?

  • Zowel het opzetten als afzetten van het helmpje kan vooral in het begin erg vervelend zijn. Als ouders goed luisteren naar de instructies zal dit al snel beter gaan, waardoor de baby er geen moeite meer mee heeft.
  • De baby kan overdrukpunten krijgen als de helm niet helemaal goed naar het hoofdje is afgesteld.
  • Een helmpje met kin bandje kan gaan irriteren.
  • Het hoofdje kan met warm weer eerder bezweet raken.
  • Vanaf 2013 zit de vergoeding van de redressiehelm niet meer in de basisverzekering.
  • De ouders of andere volwassenen hebben er soms moeite mee en vinden het zielig; de baby daarentegen heeft er meestal geen last van.

Wat zijn de voordelen van een helmpje bij een baby?

  • Tegenwoordig heb je helmpjes in de mooiste kleuren en met de grappigste patroontjes. Als ouders mag je zelf de leukste uitkiezen.
  • De meest genoemde nadelen zijn niet echt nodig. Wanneer het helmpje goed is afgesteld heeft de baby geen last van overdrukpunten, zweten en irritaties. Verder komen de helmpjes met kin bandjes steeds minder voor.
  • De baby draagt als het ware een ‘valhelm’, dus minder risico op verwonding bij bijvoorbeeld kruipen.
  • Het allerbelangrijkste: het scheve hoofdje wordt vaak al snel mooi rond. Daar heeft het kindje voor altijd profijt van.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je