{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Vlekjes bij je kind

Advies > Baby > Gezondheid > Vlekjes bij je kind

Vlekjes bij je kind

Afbeelding blog 'Vlekjes bij je kind '

Baby

Als een baby geboren wordt, gebeurt het regelmatig dat het vlekjes heeft. Vaak zijn het op dat moment vlekjes die van tijdelijke aard zijn en binnen korte tijd weer verdwijnen. Het kunnen opeenhopingen van bloedvaten zijn. Een ooievaarsbeet is daar een voorbeeld van. Vlekjes in de nek van een baby worden de afdruk van de snavel van de ooievaar genoemd, vlekjes op het voorhoofd engeltjeskussen.

In deze gevallen kan het een paar maanden duren voordat het vlekkerige verdwenen is. Aardbeienvlekken (in gezicht, hals of elders) kunnen bobbelig aanvoelen en verdwijnen meestal. Mongolenvlekken komen enkel voor bij baby’s met een donkere huidskleur. Het zijn blauwe plekken op de onderrug of billen van een kind. Ook deze vlekken verdwijnen vanzelf. Alleen een wijnvlek is een ander verhaal. Dat is een grotere rode of paarse vlek op de huid, meestal in het gezicht of in de hals, die niet vanzelf weggaat.

Vlekjesziekten

Bijna alle kinderen zijn zo nu en dan ziek. Soms constateer je ook dat ze dan vlekjes hebben. Vlekjesziekten worden veroorzaakt door een bacterie of een virus. Het zijn (sommige meer dan andere) besmettelijke ziekten. Maar wat voor een vlekjes horen bij welke ziekte?

  • Rode hond: Bijna geen enkel kind in Nederland krijgt tegenwoordig nog de mazelen of rode hond, dankzij het inentingsprogramma. Het kán echter nog wel voorkomen (in een lichtere vorm). Rode hond wordt veroorzaakt door het rubellavirus, dat zich verspreid door de lucht (praten, hoesten, niezen). Bij rode hond heeft het kind roze-rode vlekjes op het gezicht en achter de oren. De uitslag kan zich vervolgens verspreiden over het hele lichaam. Opgezette klieren, verkoudheidsverschijnselen en rode ogen zijn andere symptomen. Het geneest vanzelf. Na twee weken is het kind weer opgeknapt.
  • Mazelen beginnen (net als waterpokken trouwens) met verkoudheid. Aan de binnenkant van de wangen zie je witte plekjes. Een dag of twee later heeft het kind paarsrode vlekjes in het gezicht en achter de oortjes. Het verspreidt zich verder, maar zal na maximaal tien dagen weer voorbij zijn.
  • Bij waterpokken heeft een kind rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam. Echt het hele lichaam, want je kunt ze zelfs tegenkomen op oogleden, in de mond en in het haar. Je kunt er koorts bij hebben. De uitslag jeukt; een speciale lotion kan de jeuk wat verzachten. De blaasjes verdrogen tot korstjes, waarna de korstjes binnen een dag of tien wel verdwijnen.
  • De Vijfde ziekte is een milde vlekjesziekte, die vaak voorkomt. Meestal krijgt het kind eerst vuurrode wangen. Daarna verspreiden rode vlekjes zich over het lichaam. Dat kan jeuken. Binnen een week zou de uitslag wel weg moeten zijn. De meeste volwassenen hebben antistoffen in hun bloed tegen deze ziekte. Dat betekent dat ze ooit in aanraking zijn gekomen met de ziekte. Besmettingen kunnen ook onopgemerkt blijven.
  • Kinderen van 6 maanden tot 3 jaar kunnen de Zesde ziekte krijgen. Een kind krijgt hierbij plotseling heel hoge koorts, die na 3 tot 5 dagen weer snel zakt. Het is van belang dat het kind genoeg blijft drinken. Daarnaast veel rust houden en dunne kleding aantrekken. Kleine lichtrode vlekjes op gezicht en in de nek en daarna op de romp, zijn kenmerkend.
  • Kinderen vanaf drie jaar kunnen roodvonk krijgen, waarbij ze koorts en ruwe, rode uitslag krijgen over het hele lichaam, maar beginnend bij de borst en vooral bij oksels en liezen. Er zijn rode puntjes zichtbaar, maar het hele gebied eromheen is ook rood. De ziekte begint met gebrek aan eetlust, keelpijn, koorts en pijnlijke klieren. De tong verandert; hij wordt eerst wit en na drie dagen rood en dik. Na een week of twee kan de huid (van handen en voeten) gaan vervellen.
  • Meningokokkenziekte is een zeer zeldzame, levensbedreigende ziekte. De vlekjes die je hierbij ziet zijn donkerrood of blauwrood en hebben een puntje. Wanneer je erop drukt, verbleken ze niet. De plekjes kunnen op de romp, ledematen en op het oogslijmvlies zitten. Andere tekenen die bij deze ziekte horen zijn hoge koorts, spierpijn, overgeven, hoofdpijn, grauwe huidskleur en sufheid. Bij vermoedens van deze ziekte moet je direct contact opnemen met de huisarts.

Zwanger en weerstand

Wanneer je zwanger bent, moet je erg oppassen en proberen niet in aanraking te komen met kinderen die rode hond of vijfde ziekte hebben, omdat dit ernstige gevolgen kan hebben voor het ongeboren kindje. Erg belangrijk dus om goed op te letten als je zwanger bent en al kinderen hebt. Je moet voorkomen dat je kind vlekjes krijgt.

Op het moment dat je kind ziek is, is dat natuurlijk heel vervelend. Maar naderhand heeft je kind wel weerstand opgebouwd tegen de ziekte. Als je kind het dan al een tweede keer krijgt, is het in een mildere vorm. Vaker krijgt je kind het geen tweede keer.

Andere oorzaken

De vlekjes die je kind heeft, hoeven echter niet te duiden op een kinderziekte. De aanwezigheid van vlekjes kan ook te maken hebben met een allergie. Waar de allergische reactie vandaan komt, kan onderzocht worden. Het eten van aardbeien kan bijv. zo’n allergische reactie veroorzaken. Daarnaast valt nog te denken aan luieruitslag, waarbij een kind een geïrriteerde huid heeft door urine en feces. Maar dan is het een plaatselijk, duidelijk herkenbaar probleem.

Droge, lichtroze vlekken die schilferig kunnen zijn, duiden mogelijk op eczeem. Eczeem begint vaak in arm- en knieholtes. En krentenbaard bestaat uit uitslag die in het gezicht of de hals begint, waarbij bultjes veranderen in blaasjes, die zich ook over het lichaam kunnen verspreiden. Als de blaasjes kapotgaan, komt er pus uit en ontstaat een korstje. Hygiëne is belangrijk voor het genezingsproces.

Heeft jouw kind ooit een van de vlekjesziekte gehad? Laat het weten in een reactie hieronder.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je