{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Roodvonk bij kinderen

Advies > Baby > Gezondheid > Roodvonk bij kinderen

Roodvonk bij kinderen

Roodvonk is een besmettelijke kinderziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een bepaalde bacterie, namelijk de streptokok.

Afbeelding blog 'Roodvonk bij kinderen'
Roodvonk is een besmettelijke kinderziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een bepaalde bacterie, namelijk de streptokok. Roodvonk wordt ook wel een vlekjesziekte genoemd. Roodvonk kenmerkt zich door rode, vaak ruwe plekjes, koorts en huiduitslag.

Hoe ontstaat roodvonk bij kinderen?

Roodvonk ontstaat door de streptokok bacterie, deze bacterie kan ook andere verschijnselen geven dan keelpijn en wondroos. Het virus is niet heel erg besmettelijk, maar kan wel overgedragen worden door druppeltjes in de lucht. Veroorzaakt door hoesten, niezen en praten. Ook door aanraking kan iemand besmet worden, aangezien de bacteriën in de keel zitten, maar ook op de neus en huid aanwezig kunnen zijn. Vaak dragen mensen het virus bij zich zonder er ziek van te worden. Kinderen in de leeftijd vanaf 3 jaar krijgen het vaakst roodvonk.  

Verschijnselen roodvonk

Kinderen die ziek worden, zijn tot 3 weken lang besmettelijk vanaf de eerste kenmerken van ziekteverschijnselen zichtbaar zijn, totdat de huid gaat vervellen. Soms is behandeling met een antibioticakuur nodig, indien het kind hiermee behandeld wordt, verdwijnt het besmettingsgevaar na ongeveer 2 dagen. De verschijnselen van roodvonk beginnen met: Overgeven (Hoge) koorts Hoofdpijn Keelpijn Na ongeveer 24 uur verschijnen er rode vlekjes en uitslag die ruw en bobbelig kunnen aanvoelen, maar deze jeuken echter niet. De vlekjes zijn zichtbaar als rode puntjes met een rode achtergrond. De tong wordt meestal eerst heel wit en na een paar dagen rood, bobbelig en dik. Dit noemen ze ook wel een frambozentong. Na 2 tot 3 weken kan de huid op de plekken waar de uitslag zit vervellen. Vanaf dit moment neemt de besmettelijkheid af en verdwijnt de bacterie uit het lichaam. Meestal zijn kinderen ongeveer een week tot anderhalve week ziek van roodvonk.  

Behandeling roodvonk

In de meeste gevallen geeft de huisarts niets tegen roodvonk. De bacterie moet vanzelf verdwijnen en het is dus vaak een kwestie van uitzieken. Wanneer het kind  erg ziek is wordt nog  wel eens een antibiotica kuur voorgeschreven. Deze kuur is meestal voor 7 dagen. Over het algemeen knapt het kind dan sneller op. Vaak helpt het om zelf paracetamol te geven aan het kind om de verschijnselen wat te verminderen.  

Tips bij roodvonk

Geef je kind paracetamol wanneer hij zich erg ziek voelt, dit kan de klachten wat verminderen en zorgen dat het kind zich minder ziek voelt. Een waterijsje kan verkoelend helpen bij de dikke tong en keelpijn. Zorg dat je kind goed uitrust, maar dit hoeft niet perse de hele dag in bed te zijn. Als je kind hoge koorts heeft, zorg dan dat hij niet te dik aangekleed is zodat het lichaam de warmte kwijt kan. Kies voor luchtige kleding die niet strak zit. Als je kind weinig eetlust heeft maakt dat niet uit, zorg echter wel dat hij genoeg blijft drinken.  

Tot slot

Roodvonk is een vervelende  ziekte. Kinderen kunnen er erg ziek van worden en het kan er naar uit zien door de rode vlekken. Houd je kind goed in de gaten en zorg dat hij genoeg drinkt. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts, soms kan het nodig zijn om een antibioticakuur voor te schrijven. Meestal is het een typisch vervelende kinderziekte, welke na 1 tot 2 weken verdwijnt.    Heeft jouw kindje roodvonk gehad? Reageer ook! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je