{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Reflux

Advies > Baby > Gezondheid > Reflux

Reflux

Na het eten kan het gebeuren dat de maaginhoud terugkomt in de slokdarm. Het is niet vreemd wanneer dit bij baby's gebeurt. Dit komt doordat de sluitspier tussen de maag en de slokdarm nog niet helemaal goed ontwikkeld is. In het eerste levensjaar zal het minder vaak voorkomen, de sluitspier wordt dan geleidelijk aan een stuk sterker.

Afbeelding blog 'Reflux'

Hoe is reflux te herkennen?

Er zijn twee manieren van een reflux.  De ene vorm is zichtbaar, het kindje moet namelijk overgeven. Bij de andere soort komt de maaginhoud wel omhoog, maar het gaat niet verder dan de keel. Het is dan moeilijker te herkennen en wordt soms verward met gewone darmkrampjes. Als het kindje onrustig is na de voeding, maar na een half uur stopt, zullen het gewoon darmkrampjes zijn. De symptomen van een reflux zijn te herkennen aan hikken, huilen, slecht slapen, zuur ruiken en onrustig drinken.

Wat zijn de gevolgen van reflux?

De slokdarm zorgt ervoor dat het eten naar de maag gaat, het duwt het eten met behulp van kringspieren naar beneden. Wanneer het eten in de maag terecht komt, wordt het verteerd met behulp van maagsap. Dit is niet schadelijk voor de maag, maar wel voor de slokdarm. De wand van de slokdarm kan worden aangetast door het zuur. Mogelijke gevolgen van een reflux zijn dat het kindje hier erge last van kan hebben en een ontsteking kan krijgen in de slokdarm. Dit kan er voor zorgen dat het kindje pijn heeft, veel huilt en niet graag meer eet. Niet genoeg eten kan er voor zorgen dat het kindje een groeiachterstand krijgt.

Tenslotte kan het ook nog gebeuren dat de maaginhoud in de luchtwegen komt. Het kindje kan dan slecht ademhalen en last krijgen van astma, bronchitis of keelontsteking. De gevolgen van reflux kunnen dus ernstig zijn. Daarom is het verstandig om naar een dokter te gaan wanneer je niet zeker weet wat er aan de hand is. Zij kunnen testjes uitvoeren om de oorzaak te achterhalen.

Heeft jouw baby ook last van reflux en heb jij tips? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je