{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Pseudokroep; wat is het?

Advies > Baby > Gezondheid > Pseudokroep; wat is het?

Pseudokroep; wat is het?

Afbeelding blog 'Pseudokroep; wat is het?'

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een virusinfectie in de keel, waarbij de slijmvliezen rondom de stembanden en bovenste luchtwegen ontstoken raken en opzwellen. Het ontstaat meestal naar aanleiding van een gewone verkoudheid. Het komt het meeste voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 6 jaar, omdat hun luchtwegen nog nauw zijn. Door de zwelling krijgen zij last van ademhalingsproblemen. Heel soms kan pseudokroep levensbedreigend zijn en is er een direct medisch ingrijpen vereist.

Symptomen pseudokroep

Een aanval van pseudokroep verloopt bijna altijd hetzelfde. Je kindje is mogelijk wat verkouden en ’s avonds of ’s nachts wordt je kindje benauwd. Je hoort dan de ademhaling gieren en zijn hoest klinkt als een zeehond. Enkele symptomen waar je pseudokroep aan kunt herkennen:

 • Droge, blaffende hoest (klinkend als zeehond)
 • Hoorbare inademing
 • Benauwdheid
 • Heesheid
 • Wanneer je kind ligt, verergeren ademhalingsproblemen en de hoest
 • Mogelijk koorts of lichte verhoging
 • Je kind kan bang zijn of in paniek raken

Behandeling pseudokroep

Wanneer je kind pseudokroep heeft, kun je zelf een aantal dingen doen om je kind te helpen.

 • Stel je kind vooral gerust wanneer hij benauwd wordt, want angst en paniek verergeren het alleen maar. Probeer zelf ook rustig te blijven, want paniek steekt aan.
 • Laat je kind niet liggen, maar til hem op, zodat hij beter lucht kan halen.
 • Vroeger stelde men voor om te stomen in de badkamer, maar dit blijkt na onderzoek niet effectief te zijn. Wel kan je kind door een warme douche of een warm bad tot rust komen, waardoor de benauwdheid afneemt en ook de hoestprikkel kan op deze manier onderdrukt worden.
 • Je kunt ook een raam open zetten, zodat je kind frisse lucht kan inademen, maar zorg ervoor dat je kind niet teveel afkoelt.
 • Geef je kindje iets te drinken wat de keel verzacht, zoals thee met suiker of honing (geen honing onder de 1 jaar, want honing kan bacteriën bevatten waar baby’s ziek van kunnen worden!).
 • Je kunt ook naar de huisarts, die medicatie kan voorschrijven die de zwelling vermindert. Hierdoor zal ook de benauwdheid afnemen.

Pseudokroep is niet heel erg besmettelijk, ongeveer zoals een gewone verkoudheid. Een pseudokroep aanval gaat vanzelf over binnen enkele uren. Het kan een paar nachten achter elkaar voorkomen, maar het kan ook na één nacht over zijn. Wanneer je kind voor het eerst een aanval heeft, neem dan contact op met je huisarts. Ook wanneer je kind na de behandeling niet opknapt, slap of suf wordt, zichtbaar moeite heeft met ademhalen of als de lippen of het gezicht blauw/grijs worden, bel dan direct een arts of 112.

Heb jij ervaring met pseudokroep en nog tips of advies voor andere ouders? Geef je reactie hieronder!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je