{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Obstipatie baby

Advies > Baby > Gezondheid > Obstipatie baby

Obstipatie baby

Constipatie en diarree. Als je baby niet elke dag een poepluier heeft, betekent dit niet meteen dat je baby last van constipatie heeft. En meerdere luiers per dag betekent niet per se diarree.

Afbeelding blog 'Obstipatie baby'

Voedsel bepalend voor babypoep

Afhankelijk van hoe oud je kindje is en welke voeding hij of zij krijgt, ziet de ontlasting van je baby er smeuïg of wat vaster uit en ook de kleur kan variëren van zwart (eerste dag) naar mosterdgeel tot bruin. Sommige baby’s hebben elke dag één of meerdere poepluiers, anderen laten er dagen tussen of produceren zelfs maar één keer per twee weken een grote volle luier. Dit is allemaal goed, als dat het normale patroon van je kindje is. Maar soms verandert de ontlasting van je kindje en wanneer moet je je nu zorgen gaan maken?

Obstipatie baby

Constipatie wordt ook wel obstipatie of verstopping genoemd. Als je baby niet elke dag een poepluier heeft, betekent dit niet meteen dat je kindje last van obstipatie heeft. Pas als je kindje zichtbaar last heeft bij het poepen kan er sprake zijn van verstopping. Je merkt dan aan je baby dat hij of zij wel moeite doet om te poepen, maar dat er niets komt. Ook kan je kindje last hebben van een pijnlijk, opgezet buikje.

Diarree bij je baby

Net zoals je niet direct van verstopping spreekt als je baby niet elke dag ontlasting heeft, kun je ook niet zeggen dat meerdere poepluiers per dag op diarree wijzen. Ook de waterigheid van de ontlasting hoeft niet te duiden op diarree. Zo zie je bij kindjes die uitsluitend moedermelk drinken vaak dunne ontlasting met de kleur en dikte van mosterd of pindakaas. Dit is normaal en geen reden tot zorg. Ook meerdere poepluiers per dag hoeven geen probleem te zijn als dit de normale frequentie van je kindje is. Pas als je kindje plotseling veel meer poept en de ontlasting echt veel wateriger is dan je gewend bent is er sprake van diarree. Soms merk je ook aan andere dingen dat je kindje niet lekker is, zoals braken, niet willen eten of drinken, verhoging, huilen. Een bijzondere vorm van diarree is de zogenaamd overloop, of paradoxale diarree. Hierbij is er  sprake van verstopping en er stroomt ontlasting die boven de verstopping in de darm zit, langs de verstopping naar buiten.

Oorzaken obstipatie en diarree

Als je kind zo nu en dan een keer constipatie of een dunne poepluier heeft hoef je niet direct iets te doen. Vaak gaat het vanzelf over of is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Bij de overgang van borstvoeding naar kunstvoeding zie je bijvoorbeeld vaak tijdelijke constipatie omdat moedermelk veel makkelijker verteerbaar is en de darmen moeten wennen aan nieuwe voeding. Ook wanneer je start met bij-voeden kan je kindje wat moeite krijgen met ontlasting of juist diarree krijgen, bijvoorbeeld van de suikers in fruit. Komt het echter vaker voor of merk je dat je kind er erg veel last van hebt, dan kan het goed zijn om eens te kijken naar een mogelijke oorzaak.

Als je baby constipatie heeft let dan eens op de volgende dingen:

  • Heeft je kindje veel vocht verloren? (bijvoorbeeld op een warme- of drukke dag)
  • Krijgt je kindje kunstvoeding? (heb je de voeding klaargemaakt met voldoende water?)
  • Ben je recent gewisseld van merk kunstvoeding?
  • Geef je borstvoeding en is je kindje recentelijk minder gaan drinken?
  • Krijgt je kindje al vaste voeding? (let dan eens op de drie V’s: vocht, vezels en vet,  vaak krijgen baby’s wel voldoende vocht en vezels binnen, maar wordt er zuinig gedaan met vet. Vet is echter heel belangrijk voor de groei én de ontlasting.)

Bij diarree kunnen de volgende dingen meespelen:

Ziekte

Misschien heeft je kindje een buikgriepje of verkoudheid en krijgt hij of zij daarom diarree. Het doorslikken van veel slijm (bij een snotneus bijvoorbeeld) kan ook zorgen voor een dunnere ontlasting, deze kan ook wat groenig van kleur worden.

Tandjes

Hoewel nooit wetenschappelijk is vastgesteld dat doorkomende tandjes diarree veroorzaken, geven veel ouders toch aan dat hun baby spuitluiers en luieruitslag heeft wanneer er tandjes doorkomen.

Allergie

Een voedselallergie komt niet vaak voor (tussen 2 en 5%) maar kan wel de oorzaak zijn van langdurige diarree. Vaak zijn er dan ook andere klachten zoals eczeem, luchtweginfecties, buikkrampen en vertraagde groei. Vermoed je een voedselallergie bij je baby, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Peuterdiarree

Sommige kinderen krijgen last van zogenaamde peuterdiarree. De precieze oorzaak is onduidelijk, maar vaak gaat het om kindjes die relatief veel suikers binnenkrijgen, bijvoorbeeld door het drinken van vruchtensap, lightproducten (zoetstof) en suikerrijke tussendoortjes.

Wanneer ingrijpen en wat kun je zelf doen?

Een aantal van de hierboven genoemde oorzaken kun je zelf wegnemen door iets aan de voeding te veranderen. Bij diarree moet je alert zijn op uitdroging, vooral als je kindje ook braakt of weinig drinkt. Eten is niet zo belangrijk, als je baby geen vaste voeding wil, kun je dit gerust zo laten. Maar zorg er wel voor dat je kindje voldoende drinkt.  Geef je uitsluitend borstvoeding dan kun je proberen of je baby vaker aan de borst wil. Er zit geen maximum aan het aantal voedingen dat je per dag mag geven. Bij baby’s kan uitdroging snel ontstaan en is het ook belangrijk dat er snel wordt ingegrepen. Ontlasting die iets dunner is dan normaal kan meestal geen kwaad, maar let op dat deze lichte diarree niet langer dan een week aanhoudt.

Bij constipatie is er over het algemeen geen groot risico op uitdroging, maar sommige baby’s willen op den duur niet meer eten of drinken omdat ze zich niet lekker voelen door de verstopping. Soms is er ook duidelijk sprake van buikpijn. In zulke gevallen is het goed contact op te nemen met een arts. Soms is het namelijk nodig iets voor te schrijven om de ontlasting los te laten komen, zoals een laxerend middel. Bij baby’s die al bijvoeding krijgen kun je eerder genoemde voedingsaanpassingen doen (bijvoorbeeld een theelepeltje olijfolie geven), maar ga bij kindjes die alleen melkvoedingen krijgen liever niet zomaar zelf in de weer met allerhande maatregelen zoals sinaasappelsap laten drinken.

Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts of het consultatiebureau.

Wat zijn jouw ervaringen en tips voor een baby met constipatie of diarree? Laat het weten in een reactie!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je