{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Mijn baby ziet er dik uit, alles wat je moet weten

Advies > Baby > Gezondheid > Mijn baby ziet er dik uit, alles wat je moet weten

Mijn baby ziet er dik uit, alles wat je moet weten

Ja daar is hij/zij dan! Na 9 maanden wachten kun je jouw baby eindelijk in je armen sluiten. Alles  ziet er op en eraan en ziet er goed uit.

Afbeelding blog 'Mijn baby ziet er dik uit, alles wat je moet weten'
Ja daar is hij/zij dan! Na 9 maanden wachten kun je jouw baby eindelijk in je armen sluiten. Alles  ziet er op en eraan en ziet er goed uit. De kleine is lekker mollig, heerlijk om mee te knuffelen.  Aangezien ze de eerste week wat aan gewicht verliezen voordat ze gaan groeien is wat reserve helemaal niet erg. Ook zorgt de vetlaag ervoor dat je baby lekker warm blijft. Aangezien ze hun lichaamstemperatuur nog niet zo goed kunnen regelen in het begin is dit erg handig. Aangezien je het eerste levensjaar met enige regelmaat naar het consultatiebureau gaat wordt de groeicurve van de baby goed in de gaten gehouden.

Overgewicht

De laatste jaren ziet men steeds vaker dat de baby’s toch aan de te forse kant zijn. Dit kan als gevolg hebben dat als die groeilijn zich voortzet dat ze  dan grote kans op overgewicht hebben/houden in hun verdere leven. Hierdoor kunnen uiteindelijk ook andere complicaties ontwikkelen zoals hartproblemen en diabetes. Vaak komt dit door ongezond eetpatroon. Hoe kan een baby nu ongezond eten zul je je eigen afvragen. De antwoord is: wordt veroorzaakt door de ouders. Vaak wordt er een extra schepje bij de laatste fles voor de nacht gedaan in de hoop dat ze doorslapen terwijl de baby dit niet  nodig heeft.  Ook wordt er vaak gelijk een fles gegeven als de baby huilt want ‘hij zal wel honger hebben’. Dit is natuurlijk niet altijd zo. Ongemerkt krijgt de baby zo meer binnen als hij nodig heeft.

Maaltijden

Vanaf 4 maanden mag je beginnen met groente of fruit. Gedurende het eerste levensjaar wordt dit steeds meer uitgebreid. Er komt pap bij, een boterham, warme maaltijd. Ook hier krijgt de baby vaak meer binnen dan nodig is. Ouders vinden bijvoorbeeld dat het  bordje helemaal leeg moet terwijl het kindje eigenlijk al verzadigd is. Kind bepaald zelf wanneer het genoeg is.  De hoeveelheid eten is niet het belangrijkste, het belangrijkste is dat het kindje gezond te eten krijgt. Het beste is dan ook om uiteindelijk 3 gezonde maaltijden met 2 verantwoorde tussendoortjes op een dag te geven.

Beweging

Mocht je baby aan de forse kant zijn, kan het ook helpen om je kindje veel bewegingsvrijheid te geven. Zodat er lekker bewogen kan worden. Dus veel  op het speelkleed of in de box en zo min mogelijk in de wipstoel. Ook kun je  met je kindje spelletjes doen waarbij er veel bewogen wordt. Door actie te ondernemen zorg je ervoor dat het niet erger wordt. Het gaat er niet om dat het kindje afvalt, maar dat het gewicht ongeveer gelijk blijft. Doordat ze ook nog in de lengte groeien worden de verhoudingen dan rechtgezet. Niet altijd is een ongezond eetpatroon de oorzaak van overgewicht bij een baby, het kan ook medisch zijn. Dit is echter maar in 5 % van de gevallen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je