{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Luieruitslag

Advies > Baby > Gezondheid > Luieruitslag

Luieruitslag

Afbeelding blog 'Luieruitslag' Achtergrond blur afbeelding
Het is zielig voor je kindje maar bijna elk kindje heeft er last van. Luieruitslag: een rode en geïrriteerde en soms zelfs kapotte huid op en rond de billetjes. Het is gelukkig goed te behandelen.


Luierdermatitis

Luierdermatitiszo wordt luieruitslag ook genoemd. Deze uitslag is makkelijk te herkennen. De huid van de billen en de binnenkant van de bovenbeentjes is roos, schraal en vlekkerig.
Er kunnen ook een soort van schaafwondjes op zitten, dit zijn open vochtige plekken. Het kan ook zijn dat uw baby last heeft van kleine blaasjes, deze kunnen op de billetjes zitten maar ook op de liezen.

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je luieruitslag voorkomen houdt de billen dan schoon en droog. Verschoon je kindje vaak en reinig de billen zorgvuldig met kauw water en lotion of oliedoekjes. Urine bijt op je lichaam, babyzalf beschermt de huid hiervoor.
Laat je baby even ingevet rond trappelen voordat je de luier omdoet. Als je toch ziet dat er irritaties komen, smeer de billen dan in met zinkolie of zinkzalf. Gebruik bij luieruitslag geen zeep of geparfumeerde schoonmaakdoekjes, dit kan extra irritaties geven.

Wat doe je er tegen?

  • Maak de billen schoon met lauw water en smeer er olijfolie op.
  • Laat je baby bij luieruitslag wat vaker met de billen bloot liggen zodat het huidje kan luchten.
  • Maak de billen schoon met lauw water en smeer vervolgens maizena erop.
  • Gebruik geen doekjes die parfum bevatten.
  • Houd de babyhuidje zo schoon en droog mogelijk.
  • Smeer zinkzalf op de billen.
  • Geef je baby zo vaak mogelijk een schone luier.

Hoe komt het?

De luiers van nu zijn een stuk beter dan die van vroeger daarom komt luieruitslag stukken minder voor dan vroeger. Toch hebben nog veel baby’s er last van. Dit komt door dat de luier vochtig is.
Een baby plast zeker veertien keer per dag en heeft zo’n twee keer ontlasting. Wanneer dit in aanraking komt met de huid kan het gaan irriteren, erg logisch.
Het wrijven van de luier over het babyhuidje maakt de irritaties nog erger. De uitslag is niet gevaarlijk of besmettelijk. Luieruitslag kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals antibiotica.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je