{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Hoe werkt een redressiehelm precies?

Advies > Baby > Gezondheid > Hoe werkt een redressiehelm precies?

Hoe werkt een redressiehelm precies?

Een redressiehelm zorgt ervoor dat de scheefgroei wordt tegen gegaan en dat de helm er ook voor zorgt dat het de scheefgroei corrigeert.

Afbeelding blog 'Hoe werkt een redressiehelm precies?'

Iedere ouder is blij als zijn zoon of dochter geboren wordt. Het belangrijkste is dat je kindje gezond is. Als de baby geboren wordt legt de kraamverzorgster uit dat het belangrijk is dat het hoofdje van het kindje niet altijd dezelfde kant op mag liggen.

Je kindje heeft vaak een voorkeurshouding. Het is belangrijk om regelmatig het hoofdje naar links of naar rechts te draaien, zodat het hoofdje goed blijft liggen. Mijn kraamverzorgster heeft bij mij destijds aangegeven dat het belangrijk is om regelmatig het hoofdje te draaien om een voorkeurshouding te voorkomen. Soms lukt dit niet altijd en dan kan een redressiehelm zeker helpen.

Sinds enige tijd wordt er meer gebruik gemaakt van een redressiehelm, om te voorkomen dat baby’s een afwijkende schedelvorm gaan krijgen. Er zijn diverse vormen van scheefgroei. Je hebt bootschedel, scheef achterhoofd, brede schedel en een wigschedel. Bij je arts kun je voor meer informatie terecht over de diverse vormen van scheefgroei en je kunt op internet kijken voor meer informatie.

Wat is een redressiehelm?

Een redressiehelm zorgt ervoor dat de scheefgroei wordt tegen gegaan en dat de helm er ook voor zorgt dat het de scheefgroei corrigeert. Een scheef hoofd komt voor bij baby’s die ongeveer drie tot vier maanden oud zijn. Je kindje is dan inderdaad nog erg jong.

Het is belangrijk dat je als ouder er vroeg bij bent om dit probleem te gaan verhelpen. Voor ouders is dit ook nooit leuk als je hiermee geconfronteerd wordt. Als jouw kindje ongeveer vijf of zes maanden oud is dan kan de arts een redressiehelm aanbevelen. De helm dient een aantal maanden gedragen te worden.

De redressiehelm kan tot maximaal veertien maanden gedragen worden. Mocht na veertien maanden blijken dat de schedel nog niet helemaal hersteld is, dan kan een operatie het alternatief zijn. Als ouder kun je veel vragen hebben over het dragen van de helm. Vragen die bij je op kunnen komen zijn: Is het pijnlijk voor de baby? Nee, gelukkig voelt je kindje er helemaal niets van. Wordt de groei van je baby geremd bij het dragen van de helm? Gelukkig is het antwoord hier ook nee op.


Krijg ik de redressiehelm vergoed via de zorgverzekeraar?

Als je kindje een redressiehelm nodig heeft kun je dit vergoed krijgen via de zorgverzekeraar. Hoe de vergoeding geregeld is, is bij iedere zorgverzekeraar anders en je kunt dit als ouder het beste navragen bij jouw zorgverzekeraar.

Is therapie voor de helm noodzakelijk?

Soms vind je het als ouder lastig om met de helm te werken en dan kun je als je dit wilt therapie volgen. De therapie kan starten als jouw kindje ongeveer vijf maanden oud is.

Sommige ouders gaan eerst naar de fysiotherapeut en vaak kan de fysiotherapeut je al goed op weg helpen, mocht dit niet het geval zijn dan kun je altijd naar een andere expert gaan, zoals een arts die je goed kan informeren en je uitleg kan geven over de therapie die je kunt volgen.

Het is belangrijk dat de baby de helm altijd draagt, dit is natuurlijk niet altijd leuk. Het is belangrijk voor het herstel van de baby.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je