{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Griep of verkoudheid bij hoesten babys

Advies > Baby > Gezondheid > Griep of verkoudheid bij hoesten babys

Griep of verkoudheid bij hoesten babys

Je baby is flink aan het hoesten. Heeft je baby griep of is het een verkoudheid? Gemiddeld zijn baby’s in hun eerste jaar 10 keer ziek. Snotneus, hangerig, huilerig, slecht eten en drinken, slecht slapen, hoesten, koorts. Vroeg of laat krijgt iedere ouder er dus mee te maken met een zieke baby. Maar wanneer is je kindje ‘alleen maar’ verkouden en wanneer is er meer aan de hand? En wat kun je zelf doen om het leed voor je kindje én voor jezelf wat te verzachten wanneer je baby ziek is?

Afbeelding blog 'Griep of verkoudheid bij hoesten babys'

Heeft je baby griep of een verkoudheid?

Je baby kan meerder keren per jaar verkouden worden. Er is namelijk niet één virus dat verkoudheid veroorzaakt, er zijn er meer dan 200. Bij verkoudheid heeft een baby vaak geen (hoge) koorts, maar je kindje is snotterig, heeft waterige ogen, niest of proest.

Hoewel een verkoudheid zelden ernstig is, is het wel hinderlijk voor je baby. Een verstopte neus zorgt er namelijk voor dat je kindje het benauwd kan krijgen omdat het nog niet automatisch door de mond goed adem haalt. En drinken uit borst of fles is ook erg lastig als je baby’s neusje vol snot zit. Daar komt nog bij dat kinderen die borstvoeding krijgen last van hun oren kunnen krijgen. Omdat een baby aan de borst over het algemeen harder moet zuigen dan aan een flesje. Doordat de verbinding tussen mond, neus en oren (buis van Eustachius) ook verstopt kan raken, weigeren kindjes soms te drinken. Let goed op dat je baby bij een verkoudheid voldoende vocht binnenkrijgt. Desnoods door de voeding met een bekertje of lepeltje te geven.

Baby met griep is anders dan een verkoudheid

Van griep kan een baby erg ziek zijn. Ook griep wordt veroorzaakt door een virus, het influenza virus, en ook hier zijn veel verschillende varianten van. Vaak wordt een verkoudheid onterecht voor griep aangezien. Bij ‘echte’ griep is er naast een snotneus ook sprake van (hoge) koorts en een gevoel van lamlendigheid. Daarnaast kan je baby ook nog last hebben van buikpijn, spierpijn, keelpijn, droge hoest en vermoeidheid. Griep duurt vaak langer dan verkoudheid.

Baby hoest veel

Hoest is een vervelende kwaal die veel voorkomt bij baby’s en jonge kinderen. Meestal is er sprake van geïrriteerde luchtwegen en komt er bij het hoesten geen slijm vrij. Je spreekt dan van prikkelhoest. Deze hoest is vaak het gevolg van een verkoudheid of griep. Doordat je kindje door de mond moet ademen omdat de neus verstopt zit, wordt de ingeademde lucht niet bevochtigd. Deze droge lucht irriteert de luchtwegen waardoor ziekteverwekkers vrij spel hebben. Droge lucht in huis door bijvoorbeeld centrale verwarming kan bijdragen hieraan, dus is het raadzaam de lucht at vochtiger te houden. Prikkelhoest kan erg hardnekkig zijn en wel 2 tot 3 weken aanhouden. Maar hoest gaat vanzelf weer over bij je baby.

Wat kun je doen voor een baby bij verkoudheid of griep?

Als je baby veel hoest, is het belangrijk dat je baby de mogelijkheid krijgt het slijm op te hoesten. Middeltjes die de hoestprikkel onderdrukken kun je daarom het beste zo min mogelijk geven. Doe het bijvoorbeeld alleen wanneer je kindje echt niet kan slapen van de hoest.

Naast hoesten door verkoudheid kan je baby ook last hebben van kinkhoest en pseudokroep. Bij kinkhoest krijgt je kindje na een periode van verkoudheidsklachten ineens heftige hoestbuien waarbij je kindje erg benauwd is en een gierende ademhaling heeft, met name bij het inademen.

Bij pseudokroep is je kindje ook erg benauwd, maar dan vooral bij het uitademen. Bij pseudokroep kan de hoest blaffend klinken. Als je baby erg benauwd is of blijft hoesten en daardoor bijvoorbeeld moet overgeven, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Hoe help je je baby bij verkoudheid of griep?

Voor zowel een verkoudheid als griep bij een baby geldt dat er geen echt medicijn is om de ziekte te bestrijden. Het beste medicijn voor je kind is uitzieken en rust houden. Er is wel een aantal dingen die je kunt doen om de symptomen wat te verlichten.

Verlichting bij verstopte neus baby

Er zijn veel huis- tuin- en keukenmiddeltjes die helpen bij een verstopte neus, zoals een doorgesneden ui naast het bedje van je kindje leggen of druppelen met een zoutoplossing. Dit laatste kun je zelf maken, maar ook kant en klaar bij de apotheek kopen. Die verkopen een spray of druppels speciaal voor baby’s. Naast zoutoplossing kun je ook andere neussprays kopen die het slijmvlies wat doen slinken, maar dit is niet geschikt voor alle leeftijden. Lees dus altijd goed de verpakking of vraag advies aan een deskundige.

Er bestaat ook verkoudheidsbalsem voor jonge kinderen en verschillende homeopathische merken hebben ook hun eigen verkoudheidsmiddeltjes. Je kunt het neusje van je baby ook schoonmaken met behulp van een neuspompje.

Verlichting bij hoestende baby

Hoesten is vervelend voor een baby. Een baby kan er benauwd van zijn en hoesten kan hem uit zijn slaap houden. Er zijn verschillende hoestdrankjes te koop voor kinderen, maar let altijd goed op dat het drankje geschikt is voor de leeftijd van je kindje. Veel drankjes zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor kinderen onder de 3 maanden of zelfs onder het jaar. Raadpleeg eventueel een arts of apotheker.

Soms helpt het om de lucht in huis wat vochtiger te maken, want droge lucht (denk aan centrale verwarming!) kan de luchtwegen extra irriteren. Een natte handdoek op de verwarming leggen kan al helpen.

Wanneer met je baby naar de huisarts?

Verkoudheid, griep en hoesten bij een baby gaan eigenlijk altijd vanzelf weer over. Maar bij kleine kinderen geldt altijd: vertrouw je het niet, neem dan contact op met je huisarts. Deze kan vaak via de telefoon al een eerste inschatting maken of langskomen nodig is. Heeft je baby uitdrogingsverschijnselen of is het enorm benauwd, dan is het vaak raadzaam een arts te raadplegen.

Wat zijn jouw ervaringen met een grieperig kindje? Heb je tips? Laat het weten in een reactie!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je