{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Eczeem bij kinderen

Advies > Baby > Gezondheid > Eczeem bij kinderen

Eczeem bij kinderen

Eczeem is een chronische huidaandoening, ook wel huiduitslag genoemd.

Afbeelding blog 'Eczeem bij kinderen'
Eczeem is een chronische huidaandoening, ook wel huiduitslag genoemd. Andere woorden voor eczeem zijn ook wel: constitutioneel eczeem, dauwworm, dermatitis en atopisch eczeem. Eczeem staat hoog in de lijst van meest voorkomende chronische kinderaandoeningen. Deze huidaandoening is zelfs naast het welbekende astma de  meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen.

Hoe ontstaat eczeem bij kinderen?

Vaak komt eczeem voor bij kinderen die een aanleg hebben voor allergie, maar huiduitslag kan ook erfelijk bepaald zijn. Vaak ontstaat eczeem al op (zeer) jonge leeftijd en met name op het gezicht, de hoofdhuid en ellebogen van jonge kinderen en baby’s. Het is vooralsnog onduidelijk waardoor het eczeem precies ontstaat. Artsen denken wel dat het te maken heeft met bepaalde allergieën of prikkels waar de huid vervolgens op reageert, maar er is nog geen concrete oorzaak gevonden voor het ontstaan ervan.  

Waardoor kan het verergeren?

Huiduitslag kan (al dan niet) tijdelijk verergeren door bijvoorbeeld: 

 - Bepaalde weersomstandigheden waardoor de huid droger wordt 

 - Veel krabben (door de jeuk) 

 - Door ziekte (infecties, griep, verkoudheid) 

 - Door invloeden in de lucht (hooikoorts, pollen, huisstofmijt) 

 - Reacties op bepaald voedsel   

De verschijnselen

Relatief veel (jonge) kinderen hebben last eczeem. Dit kenmerkt zich door een hele droge en jeukerige huid. Vaak ontstaat dit door ontstekingen in de huid die niet geheel te behandelen zijn. De meest voorkomende klachten zijn meestal: 

 -Jeuk 

- Schilfers

- Korstjes

- Roodheid

- Puistjes

- Blaasjes

- Opgezwollen delen van de huid 

De behandeling

Wanneer je merkt dat de huid van je baby of kindje verschijnselen van eczeem vertoont, neem dan contact op met je huisarts. In eerste instantie schrijft de huisarts meestal een bepaalde zalf voor. Door een vette zalf te gebruiken kunnen de klachten als jeuk, schilfers en droogheid verminderen, waardoor het kind minder klachten ervaart. Wanneer de klachten niet verminderen en/of kinderen bijvoorbeeld hevige eczeem krijgen na het eten van bepaald voedsel, zal de huisarts het kind doorverwijzen naar een dermatoloog voor verder onderzoek.   

Tips

Douche of badder een kind met eczeem niet te lang en niet met te heet water. Gebruik een speciale olie voor het badwater en vermijd doucheproducten met zeep en parfum. Smeer je kindje na het douchen of baden in met een vette zalf. Trek je kindje luchtige, katoenen kleding aan.  

Tot slot

Eczeem is vaak erfelijk bepaald en kan al bij zeer jonge kinderen voorkomen. Eczeem is absoluut niet besmettelijk. Het kan helpen om de bovenstaande tips te gebruiken om de klachten te verminderen.   Heeft jouw kindje eczeem en heb jij bepaalde tips? Reageer ook!  

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je