{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Controleren van je baby's ademhaling

Advies > Baby > Gezondheid > Controleren van je baby's ademhaling

Controleren van je baby's ademhaling

Vooral de eerste weken en maanden kan de ademhaling van je baby zwaar of onrustig zijn. Hieronder vind je alles over ademhaling baby en wat normaal is. Ook vertellen we je graag wat je moet doen als je baby opeens stopt met ademen.

Afbeelding blog 'Controleren van je baby's ademhaling'

Is het vreemd dat ik vaak de behoefte heb om de ademhaling van mijn baby controleren?

Nee, en je bent zeker niet de enige. Controleer zo vaak als je wilt de ademhaling van je baby om jezelf gerust te stellen. Het is goed om te weten dat baby’s verschillende stadia van slaap hebben, soms diep maar soms ook licht en luidruchtig. Het vertrouwen in je kindje en zijn ademhaling moet groeien en het is absoluut normaal dat je je soms ongerust maakt om bijvoorbeeld wiegendood. Ben je bang of ongerust? Ga gerust even kijken bij je kindje, ook als dit midden in de nacht is.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mij minder zorgen maak om wiegendood?

Men spreekt van wiegendood als een baby onverwacht overlijdt zonder dat daar ogenschijnlijk een oorzaak voor is. Als ook na volledig postmortaal onderzoek geen verklaring wordt gevonden, noemt men dat wiegendood/SIDS (sudden infant death syndrome). Als wiegendood zich voordoet, is het vrijwel altijd in het eerste levensjaar, maar het komt soms ook in het tweede jaar voor.

Om je enigszins gerust te stellen: In Nederland sterven ongeveer 13 kinderen in het eerste levensjaar ten gevolge van wiegendood. Dit betekent dat de kans op wiegendood heel laag is. 90% van de gevallen van wiegendood gebeurt voor de leeftijd van zes maanden. Het risico op wiegendood verdwijnt vrijwel zodra je kindje zijn eerste leeftijd bereikt.

Hoewel er tal van theorieën zijn, weet niemand precies wat de oorzaak is van wiegendood en hoe je het kunt voorkomen. Gelukkig is het aantal gevallen van wiegendood drastisch gedaald in de afgelopen jaren. Meer risicofactoren worden geïdentificeerd en meer ouders leren om ze te vermijden.

Lees hier meer over wiegendood.

Hoe kan ik zien of mijn baby is gestopt met ademen, en wat moet ik doen?

In de meeste gevallen is een onregelmatige ademhaling normaal en is er niet aan de hand. Een pasgeboren baby heeft een zogenaamde periodieke ademhaling. Ze ademen steeds sneller en dieper, dan langzamer en oppervlakkig, dan pauzeren voor maximaal 15 seconden. Ze beginnen opnieuw met steeds dieper adem.

Dit is gebruikelijk - vooral onder premature baby’s - en zal evolueren naar een meer volwassen patroon van de ademhaling, met af en toe zuchten, in de eerste paar maanden van het leven.

Het is ook niet vreemd als de handen en voeten van je baby een beetje blauw zijn of koud aanvoelen. Zijn de lippen, tong of het hele gezicht ook blauw of donker van kleur? Dan kan dit een teken zijn dat je kindje in gevaar is.

Vermoed je dat de ademhaling van je baby is gestopt of wil je jezelf gerust stellen? Raak je kindje dan zachtjes aan of wek hem om te zien of hij reageert. Geen reactie? Wrijf dan krachtig over zijn rug of tik tegen zijn voeten. Als hij nog steeds niet reageert, bel dan direct 112. Vervolgens open je de luchtweg, check je de ademhaling en start je de reanimatie. Blijf reanimeren tot je kindje weer begint te ademen of zodra de ambulance er is. Is er geen telefoon in de buurt? Reanimeer dan eerst een minuut. 

Tip: volg een EHBO cursus speciaal gericht op baby’s en kinderen. Op deze manier weet je precies hoe je moet handelen in dergelijke situaties.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je