{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Consultatiebureau voor baby’s van 0 tot 1 jaar

Advies > Baby > Gezondheid > Consultatiebureau voor baby’s van 0 tot 1 jaar

Consultatiebureau voor baby’s van 0 tot 1 jaar

Het consultatiebureau is een gratis instelling die een adviserende rol heeft. Er is een arts, een verpleegkundige en assistente aanwezig..

Afbeelding blog 'Consultatiebureau voor baby’s van 0 tot 1 jaar' Achtergrond blur afbeelding

Het consultatiebureau is een in 1901 opgericht initiatief van de Haagse huisarts B.P.B. Plantenga. Aanvankelijk was het consultatiebureau alleen bedoeld voor zuigelingen maar gaande weg breidde de zorg zich uit voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Het consultatiebureau is een gratis instelling die een adviserende rol heeft. Er is een arts, een verpleegkundige en assistente aanwezig. Deze eerste twee nemen afwisselend het consult voor haar rekening en de assistente noteert de groei van het kind.

Wat doet het consultatiebureau

De taken van het consultatiebureau zijn bij wet vastgelegd. Het consultatiebureau volgt de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar. Bij elk bezoek wordt de groei gemeten (lengte, gewicht en hoofdomtrek) door de assistente. Tevens worden op het consultatiebureau de vaccinaties gegeven aan het kind zoals deze worden geadviseerd in het Rijksvaccinatieprogramma.

Er kan altijd om advies en informatie gevraagd worden, bijvoorbeeld over voeding of oefeningen die de ontwikkeling bevorderen. Daarnaast wordt ook advies en informatie verstrekt en indien nodig verwijzingen naar andere instanties. Naast de vaste afspraken is er vrijwel altijd de mogelijkheid om wekelijks binnen te lopen voor vragen of om bijvoorbeeld de baby nog een keer extra te meten en te wegen.

Wie werken er op het consultatiebureau

Op het consultatiebureau is een consultatiebureau-arts aanwezig. Dit kan een basisarts zijn maar tegenwoordig zie je steeds meer specifiek opgeleide kinderartsen op het consultatiebureau. De verpleegkundige heeft de HBO opleiding verpleegkunde gedaan en daarnaast in veel gevallen een vervolgstudie gericht op de jeudggezondheidszorg.

De consultatiebureau-arts houdt samen met de verpleegkundige de gezondheid en ontwikkeling van de baby in de gaten. Waarbij de arts meer het medische gedeelte voor zijn rekening neemt en de verpleegkundige meer het opvoedigkundige deel. Tot slot is er de assistent. Zij zal de baby meten en houdt dit bij in het dossier en in het groeiboekje.

Vaccinaties in het eerste levensjaar

Zoals gezegd past het consultatiebureau het Rijksvaccinatieprogramma toe. Het eerste bezoek aan het consultatiebureau vindt plaats wanneer de baby 4 weken oud is. Tijdens dit eerste bezoek wordt de baby gecontroleerd en is er de mogelijkheid om vragen te stellen, op deze jonge leeftijd krijgt de baby nog geen vaccinaties. Bij het tweede bezoek is de baby 2 maanden oud, hij krijgt dan de eerste vaccinaties. De zogenaamde DTKP vaccinatie, de afkorting staat (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio) en Hib (Haemophilus Influenza type B, kan o.a. leiden tot hersenvliesontsteking) alsmede Pneumokokken (kan o.a leiden tot hersenvliesontsteking en longontsteking).

Als de baby 3 en 4 maanden is wordt het consultatiebureau weer bezocht en krijgt de baby nogmaals de vaccinaties die hij op de leeftijd van 2 maanden ook heeft gekregen. Daarna is het volgende bezoek pas weer met 11 maanden en dan wordt wederom de DTKP vaccinatie herhaald. Daarmee wordt het eerste levensjaar van de baby op het consultatiebureau afgesloten.

  Deze pagina is geschreven door mama Ineke van Kollenburg  

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je